JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbkrisa:

Alle krisetiltakene fra starten på koronaen må på plass for de ledige snarest, krever Rødt

Arbeidsledige og permitterte skal ikke betale en urimelig høy pris for den koronakrisa Norge har blitt kastet ut i, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Krisetiltakene for de ledige og permitterte må vare så lenge koronapandemien og arbeidsledigheten krever det, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Krisetiltakene for de ledige og permitterte må vare så lenge koronapandemien og arbeidsledigheten krever det, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nanna Aanes Wolden

aslak@lomedia.no

12. mars 2020: Regjeringen iverksetter en rekke tiltak i håp om å stanse koronaviruset. Tiltakene er de sterkeste og mest inngripende Norge har hatt i fredstid. Koronautbruddet utløser midlertidige ordninger for permitterte, økte dagpenger, lønnskompensasjon fra staten, forskudd på dagpenger og dobbel kvote med omsorgsdager.

– Alle tiltakene for de arbeidsledige som kom på plass i mars i fjor, må gjeninnføres snarest. I tillegg må regjeringa gi feriepenger for dagpenger. Tiltakene må vare så lenge krisa og arbeidsledigheten krever det, påpeker Rødt-lederen overfor FriFagbevegelse.

Dette er forslagene fra Rødt

Etter å ha fått en rekke innspill fra grasrota i fagbevegelsen, foreslår derfor Rødt følgende:

• Utvide maksperioden for dagpenger fra 1. juli til 1. oktober

• Permitteringsperioden må forlenges fra 1. juli til 1. oktober

• Gjeninnføre feriepenger for dagpenger

• Øke grensen for hvor mye du kan jobbe som permittert fra 50 til 80 prosent

• Gjeninnføre ordningen med at permitterte får full lønn i 20 dager. Fra 1. januar er arbeidsgiverperioden 10 dager. Før koronakrisa var permitterte sikret full lønn i 15 dager

• De tre ventedagene mellom permittering og dagpenger må oppheves

– Hvis vi fremdeles skal kunne kalle dette en dugnad, må vi sørge for at de arbeidsledige kan gå sommeren i møte med visshet om at de har råd til å betale regningene i juli. Dessuten må regjeringa sikre de ledige forutsigbarhet gjennom sommeren før Stortinget selv tar ferie, mener Moxnes.

Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise

Null eller redusert inntekt i juli

Rødt er ikke alene om å ville gjeninnføre ferietillegget på dagpenger. Dette er også noe som Ap, SV, Senterpartiet og MDG forfekter. Regjeringen tok bort retten til feriepenger når man går på dagpenger i 2015.

– Kuttet innebærer at om lag 350.000 koronaledige får null eller redusert inntekt i juli, sier Moxnes.

Ap og Støre legger press på regjeringen: – Det kan være flere hundre tusen nordmenn som får en skikkelig nedtur ved inngangen til sommerferien

Rødt har i sitt alternative budsjett foreslått å bruke 3,6 milliarder til å gjeninnføre retten til feriepenger for arbeidsløse som mottar dagpenger.

Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde, mener likevel at det ikke er riktig at de som er tilbake i jobb skal få feriepenger for dagpengene.

– Vi ønsker å løfte folk opp og inn i arbeidslivet. Det er helt feil prioritering å bruke et milliardbeløp, som er ment for å få folk inn i arbeidslivet, på et ferietillegg i stedet, sier hun.

Økonomisk trygghet i sommer

Regjeringen foreslår å forlenge perioden for dagpenger slik at arbeidsledige kan fortsette på ytelsen fram til 1. juli 2021. Den utvidede permitteringsordningen er også blitt forlenget til samme dato.

Mye lest: Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

– Disse ordningene bør ha en varighet i hvert fall til oktober. På den måten blir alle ledige sikra et minimum av økonomisk trygghet gjennom sommeren, sier Rødt-lederen.

– Hvis bedriftene ikke får dekket permitteringer etter 1. juli, vil mange si opp ansatte før sommerferien. Når utløpsdatoen er satt til 1. juli, risikerer tusenvis å starte ferien med å bli arbeidsløse, advarer Moxnes.

Rødt advarer mot at arbeidsgivere permitterer sine faste ansatte og leier inn midlertidige så snart aktiviteten tar seg opp igjen. Ansatte som er delvis permittert, mister dagpengene dersom de nå jobber mer enn 50 prosent.

Grensa ble økt til 60 prosent i mars i fjor. Rødt krever at regjeringen utvider muligheten til å jobbe uten å miste rett til dagpenger fra 50 til 80 prosent.

– De permitterte må kunne ta så mange vakter de vil uten å miste dagpengene. Nå må permitterte takke nei til vakter fordi de mister dagpengene og mye av inntekten hvis de passerer grensa, sier han.

Feriepengene var Monicas «buffer»: – 2021 kommer til å bli vondt. Jeg har knapt jobbet noe. Regningene skal fortsatt betales

Svekkede tiltak

Rødt-lederen var tilfreds da Stortinget bedret vilkårene for de korona-ledige i mars i fjor. Fra 1. september, derimot, har de samme ordningene gradvis blitt svekket, mener han.

– Lønnskompensasjonen til de som permitteres ble avviklet i september. Det betyr at de har fått halvert antall dager med full lønn. Og da ventedagene ble gjeninnført fra nyttår, må de permitterte nå gå tre dager med null i inntekt før de får dagpenger, sier Bjørnar Moxnes.

– Hvis du jobber over 50 prosent i en periode, mister du retten på dagpenger igjen. Ordningene for mange som ikke har fast jobb, inkludert frilansere og kulturarbeidere, har også blitt svekket, sier han.

Greit å vite: Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

Har advart opposisjonen

Statsminister Erna Solberg (H) advarer opposisjonen mot å la koronastøtteordningene ese ut.

– Når vi har bedt fagfolk på økonomi om råd, har de advart mot for offensive permitteringsordninger og for omfangsrike kompensasjonsordninger, sier Solberg ifølge NTB.

Et utvalg ledet av økonomiprofessor Steinar Holden har sagt at gode permitteringsordninger gjør at det tar lengre tid for folk å komme tilbake i ordinært arbeid.

Solberg håper opposisjonen deler forventningene om at smitten er mer under kontroll i april eller mai og at mange bedrifter kan drive mer som normalt da.

Debatt: «Det som faktisk har skjedd, er altså at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min»

Annonse

Flere saker

Annonse