JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Petroleumstilsynet om brannen på Melkøya:

Alvorlige regelbrudd på Equinors anlegg i Hammerfest

Petroleumstilsynet har funnet flere alvorlige brudd på regelverket under deres gransking av brannen på Melkøya-anlegget.
Hendelsen på Melkøya ble av tilsynet omtalt som en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie

Hendelsen på Melkøya ble av tilsynet omtalt som en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie

Erlend Angelo

petter@lomedia.no

Etter at de brøyt ut brann på Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest i september i fjor, har blant annet Petroleumstilsynet (Ptil) gransket hendelsen.

– Granskingen har avdekket flere elementer som har, eller kan ha hatt, betydning for at brannen oppsto, opplyser tilsynet.

Hendelsen på Melkøya ble av tilsynet omtalt som en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie, og Equinors egen kartlegging av skadene viser at anlegget kan bli stengt til oktober.

Les også: Melkøya kan bli stengt i ett år

Bemanning én av flere mulige årsaker

Tilsynet peker på flere elementer som har, eller kan ha hatt, betydning for at brannen oppsto. Det handler blant annet om manglende oppfølging av tidligere hendelser, manuell kjøring av hetolje til anti-isingspaneler og bemanningsforhold.

– Det er relativt få personer å spille på med tanke på teknisk drift innenfor enkelte områder. Det er ved flere tilfeller rapportert at bemanningen i den tekniske støttefunksjonen, TPO, har blitt redusert, sier granskingsleder Bente Hallan i Ptil.

Les også: Flere tilløp til store ulykker på landanleggene i oljebransjen: – Ikke godt nok

Forstyrrelsene i det daglige arbeidet og utfordringene knyttet til bemanning har ført til at man har hatt mindre tid til å vurdere tilstanden til barrierene på anlegget, samt at man har ikke har prioritert vedlikehold, ifølge Hallan.

Industri Energi-leder Frode Alfheim mener rapporten fra tilsynet er god og grundig, og berømmer jobben de ansatte på anlegget gjorde da brannen oppsto.

– Rapporten viser at brannen på Melkøya i stor grad skyldtes kostnadskutt, utsatt vedlikehold og en krevende bemanningssituasjon ved anlegget. Dette har vi advart mot og tatt opp med ledelsen i operatørselskapet Equinor gjentatte ganger, sier Alfheim på forbundets nettsider.

Saken fortsetter etter bildet.

ADVART: Forbundsleder Frode Alfheim har advart Equinor flere ganger blant annet om bemanningssituasjonen ved Melkøya.

ADVART: Forbundsleder Frode Alfheim har advart Equinor flere ganger blant annet om bemanningssituasjonen ved Melkøya.

Tonje Paulsen Solem

Rapporten peker også på slokkearbeidet, der tre andre fartøy hjalp til med å slukke brannen. Uten denne hjelpen ville brannen ha pågått lenger, siden anleggets egne brannvannskanoner ikke dekker luftinntaket til turbinene.

– Uten ekstern slokkehjelp ville det fått et lengre brannforløp. Brannkanonene på anlegget ga likevel en kjøleeffekt på utstyr og struktur i nærheten av brannen, forklarer Hallan.

Pålegges å sikre bemanning og kompetanse

Det er avdekket fem avvik og tre forbedringspunkter. Avvikene knyttes blant annet til ledelse, bemanning og vedlikehold, mens forbedringspunktene handler om loggføring, oversikt over ytelseskrav og oppfølging av lekkasjer.

Konserntillitsvalgt i Equinor, Per Martin Labråthen, er på forbundets nettsider kritisk til det store gjennomtrekk av personell ved anlegget. Og at det er flere alvorlige hendelser i Equinor den siste tiden, gjør Labråthen bekymret:

– Vi har lenge advart om konsekvensen av langvarige og dyptgripende kostnadskutt i selskapet, sier han og viser til at Industri Energi også har sendt bekymringsbrev til tilsynet:

– Det er på tide at ledelsen i Equinor nå følger opp våre advarsler og sørger for at kostnadseffektivisering ikke går ut over sikkerheten, sier han.

Du kan lese hele rapporten fra Petroleumstilsynet her.

Equinor har som følge av granskingen fått pålegg om å sikre tilstrekkelig bemanning, kompetanse og formidling av kunnskap og nødvendig informasjon.

Dette må etterkommes senest ved oppstarten av anlegget, og planen for hvordan de skal etterkomme pålegget skal presenteres for tilsynet før 1. juni.

Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å få en kommentar fra Equinor. Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier til NTB at hun forventer at selskapet lærer av Melkøya-brannen:

– HMS står alltid øverst på agendaen i min dialog med selskapet, og det vil det også gjøre i mitt neste møte med dem. Jeg forventer at selskapet lærer av dette og gjør sitt ytterste for å hindre lignende hendelser, sier Bru til NTB.

Annonse

Flere saker

Annonse