JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amazon-ansatte kan få tariffavtale

Amazon ruster seg til kamp: Nå skal forsøket på fagorganisering knuses

De ansatte skal stemme over en historisk tariffavtale i Bessemer, Alabama. Ikke uventet har Amazon rullet i gang sitt maskineri for å stoppe forsøket.
LANG DAGS FERD: Kampen om tariffavtale er lang og vanskelig i USA.

LANG DAGS FERD: Kampen om tariffavtale er lang og vanskelig i USA.

Amazon

erlend@lomedia.no

Det finnes ikke én eneste tariffavtale blant de over hundre Amazon-varehusene med 800.000 ansatte i USA. Nå er en historisk avstemming på trappene. På Bessemer-anlegget i Alabama skal nemlig i underkant av 6.000 ansatte stemme over om de vil gå inn i forhandlinger om en tariffavtale.

Å komme så langt som dette er allerede en halv seier i det kronglete fagforeningssystemet i amerikansk arbeidsliv.

Bakgrunn: Amerikanske Amazon-arbeidere stemmer over historisk tariffavtale

Amazon kampklare

Men, dette går selvfølgelig ikke upåaktet hen. Amazon, som eies av verdens nest rikeste mann Jeff Bezos, har både midler og viljen til å slå ned på ønsket om fagorganisering.

Etter planen skal voteringa over tariffavtale starte 8. februar og vare til 29. mars. Den skal gjøres med poststemmer på grunn av korona. Det mener Amazon er udemokratisk, og selskapet har satt sine advokater på å få utsatt og endret valgmetode.

Samtidig som det juridiske spillet pågår, skal Amazon ifølge anonyme kilder ha satt i gang en aksjon på varehuset, der målet er å så tvil om fagorganisering og tariffavtale.

– De sprer propaganda mot fagorganisering som er tilslørt som fakta, sier en anonym arbeider til Bloomberg.

Amazon, på sin side, sier at de ikke tror at majoriteten av de ansatte vil organisere seg.

«Våre ansatte har valgt å jobbe hos Amazon fordi vi tilbyr noen av de beste jobbene tilgjengelig. Vi oppfordrer hvem som helst til å sammenligne vår pakke med lønn, helseordninger og arbeidsmiljø med hvilken som helst annen bedrift med lignende jobber», skriver talsperson Heather Knox ifølge Bloomberg.

Knox sier de bare vil «forklare faktaene knyttet til å fagorganisere seg» – og har også lansert nettsida «do it without dues» – altså gjør det uten fagforeningskontingent – der de blant annet advarer om hvor mye det koster å organisere seg.

«Om avstemminga ender med flertall, vil det påvirke alle på arbeidsplassen og det er viktig at alle skjønner hva det betyr for dem», skriver Knox i en epost.

Mye lest: Europeisk fagbevegelse krever at EU gransker Amazon etter anklager om spionering på fagorganiserte

Stor fallhøyde, større gevinst

Fagorganisering har så langt vært en drøm i det fjerne for Amazon-ansatte. Nå er de derimot nærmere enn noensinne.

Men fallhøyden er stor: Taper de denne kampen, kan det bli vanskeligere å motivere andre Amazon-ansatte til å forsøke seg. Men motsatt fall er også tilfelle: En seier her vil kunne inspirere hundretusenvis av Amazon-ansatte i USA.

– Dette er det viktigste fagorganiseringsforsøket på mange år, sier Stuart Appelbaum, president i RWDSU (Retail, Wholesale and Department Store Union), forbundet som på vegne av de ansatte har krevd avstemming om tariffavtale.

Og det er stort potensial, skal vi tro tall fra U. S. Bureau of Labor Statistics. Undersøkelsen viser nemlig at Amazon over tid har en fallende effekt på lønningene, til tross for at de betaler 15 dollar i timen (cirka 130 kroner) – over det dobbelte av den nasjonale minstelønnen i USA.

Tapte forrige gang

Kampen om tariffavtale i Bessemer har etter hvert fått økende oppmerksomhet i amerikanske medier – men hvordan det vil gå, er det ingen som kan spå. Bessemer har vært preget av økonomisk nedgang de siste 30–40 årene – og lønna på 15 dollar i timen er for mange nok til å sitte stille i båten. Særlig når arbeidsgiveren begynner å rasle med sablene.

Det var nettopp det som skjedde forrige gang noen Amazon-ansatte forsøkte: En liten gruppe teknikere mislyktes i Delaware i 2014, i en avstemming som til slutt endte med 21 nei, 6 ja – etter kraftig press fra arbeidsgiver Amazon.

Nysgjerrig på Amazon? Vel, nå er de i gang i Sverige. Les mer om Jeff Bezos, som da var verdens rikeste mann, og det raskt voksende selskapet i vår sak om verdensgiganten Amazon

Annonse
Annonse