JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjengvold og a-krim:

Amundsen (Frp) ser ikke sammenhengen mellom arbeidslivskriminalitet og gjengvold. Nå svarer ministeren

Et trygt og inkluderende arbeidsliv vil kunne forebygge rekruttering til kriminelle gjengmiljøer, mener justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
GAMMEL OG NY JUSTISMINISTER: Per-Willy Amundsen (Frp) reagerte på et intervju med sin etterkommer, justisminister Emilie Enger Mehl. Her får han svar.

GAMMEL OG NY JUSTISMINISTER: Per-Willy Amundsen (Frp) reagerte på et intervju med sin etterkommer, justisminister Emilie Enger Mehl. Her får han svar.

Ole Palmstrøm/Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har reagert på et intervju med sin etterfølger i Nettavisen. Dagens justisminister, Emilie Enger Mehl, siteres på at det er «viktig hvordan man følger opp barn og unge og hva slags innsats man har mot økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet for å forebygge skytingen som har vært».

Åtte unge skutt

På ti uker er åtte unge menn skutt i Oslo. Senest tirsdag morgen var det en dramatisk hendelse i Oslo hvor en person ble skutt av politiet etter å ha truet både politiet og andre med kniv.

Per-Willy Amundsen innrømmer at han ikke følger logikken til Emilie Enger Mehl.

Han skjønner ikke sammenhengen mellom arbeidslivskriminalitet og voldskriminalitet i form av skyting mot mennesker i det offentlige rom og vil ha en forklaring på nettopp dette.

Den forklaringen får han imidlertid av Mehl:

– Etablering av kriminelle gjenger skjer lettere i levekårsutsatte områder, og ekskludering fra arbeidslivet er blant de viktigste årsakene til deltakelse i slike nettverk. Et trygt og inkluderende arbeidsliv vil også kunne forebygge rekruttering til kriminelle gjengmiljøer, skriver hun i sitt skriftlige svar på spørsmålet fra Per-Willy Amundsen.

– Gjengkriminalitet er sammensatt. Man ser at gjengmiljøene er involvert ikke bare i alvorlig narkotikakriminalitet og volds- og trusselbasert kriminalitet, men også i økonomisk kriminalitet, skriver hun videre.

Mer om den nye ministeren: Emilie Enger Mehl (28) overtar som justisminister

Økonomisk kriminalitet

Mehl viser til flere grunner til gjengkriminalitet i sitt svar:

* Flere av aktørene innen gjengkriminalitet i Norge er involvert i økonomisk kriminalitet, som bedrageri og hvitvasking.

* Profitt fra narkotikakriminalitet investeres i luksusvarer, eiendom og private foretak.

* Overføring av penger, eiendeler og verdier ervervet gjennom kriminalitet blir kamuflert gjennom eierforhold og rolletilknytning til flere ulike selskaper.

* Flere sentrale personer med gjengtilknytning har styreverv eller roller i legale virksomheter.

– Det er derfor viktig å følge opp tiltak mot arbeidslivskriminalitet, som vil bidra til å forebygge disse formene for økonomisk kriminalitet. Dette gjelder for eksempel tiltak for økt bruk av inndragning, fortsetter hun.

Følge opp tiltak

Emilie Enger Mehl synes derfor det er viktig å følge opp tiltak mot arbeidslivskriminalitet, som vil bidra til å forebygge disse formene for økonomisk kriminalitet.

Dette gjelder for eksempel tiltak for økt bruk av inndragning, bedre informasjonsdeling mellom offentlige myndigheter, enklere tilgang til konkursopplysninger og en ny straffebestemmelse om «stråmannsvirksomhet», skriver Emilie Enger Mehl i sitt svar.

Annonse
Annonse