JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
WHO YOU GONNA CALL: Når noe ikke er som det skal på arbeidsplassen, står kompetansesenterådgiver Anita Dregerlid og de andre ansatte i Fagforbundets kompetansesentre klare til å hjelpe arbeidstakere og tillitsvalgte.

WHO YOU GONNA CALL: Når noe ikke er som det skal på arbeidsplassen, står kompetansesenterådgiver Anita Dregerlid og de andre ansatte i Fagforbundets kompetansesentre klare til å hjelpe arbeidstakere og tillitsvalgte.

Frøydis Falch Urbye

Jobber på kompetansesenter

Anita (54) jobber hardt for andres jobber. Derfor har hun laget én enkel regel

På Fagforbundets kompetansesenter i Stavanger, løser fire rådgivere og to kontoransatte hundrevis av saker i året. Inspirerende for Anita Dregelid, men samtidig er det viktig å huske at livet er mer enn jobb.


05.11.2020
13:57
05.11.2020 13:57

redaksjonen@fagbladet.no

– I natt våknet jeg og kom på at det kanskje var feil timelønn vi hadde regnet på hele tiden, sier Anita Dregelid (54). 

– Hva gjorde du da?

– Jeg stod opp og skrev en post it-lapp til meg selv.

54-åringen er på jobb når hun er på jobb og på jobb når hun er hjemme. Derfor har hun laget én enkel regel: Når hun er ute med venner eller sammen med familien, er rådgiverjobben på Kompetansesenteret i Stavanger et ikke-tema.

Fått med deg denne? Én er tidligere gruvearbeider og én er pilot. Bli kjent med LO-toppenes yrkesvalg

I grenseland av hva de kan tåle

Fagforbundet har i dag 11 kompetansesentre, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. De utgjør en av forbundets viktigste seksjoner, mener Dregelids sjef Bernth-Harry Eliassen. 

– Vi er en kamporganisasjon for medlemmene, men i dag er det sånn at den største andelen av forbundets midler til ansatte og frikjøpte, går til det organisatoriske og politiske arbeidet.

ESSENSIELL: Arbeidet kompetansesentrene gjør, er noe av det viktigste fagforeningene driver med, mener leder for kompetansesenteret Stavanger, Bernth-Harry Eliassen.

ESSENSIELL: Arbeidet kompetansesentrene gjør, er noe av det viktigste fagforeningene driver med, mener leder for kompetansesenteret Stavanger, Bernth-Harry Eliassen.

Frøydis Falch Urbye

 

Han forteller om stort arbeidspress. Det gjør at han stadig er bekymret for Dregelid og de andre rådgiverne på kontoret. Derfor forsøker han å lette presset ved å løse en del av sakene selv. I tillegg har han hentet inn Riitta-Liisa Koskela, en kollega som egentlig har gått av med pensjon.

– Arbeidsmengden vår er så stor at jeg vil si at vi ligger i grenseland for å kalle rådgiverne overarbeidet. Dette er en spennende jobb med stor variasjon, men flere av de ansatte kommer nok også på jobb fordi de ikke har samvittighet til annet, sier han.

Tyra er tillitsvalgt for vekterne: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Svar eller søksmål

– Hvor lenge skal jeg vente på svar fra kommunen før jeg purrer på dem?

Den pensjonerte rådgiveren Koskela har allerede ventet i to lange uker på svar på spørsmål angående en ansatt som i flere år har mottatt terapeutlønn uten å være terapeut, og nå har blitt satt ned i lønn. Rundt møtebordet innerst i det romslige lokalet grubler kollegene.

– Personlig hadde jeg purret etter 14 dager. Gi dem en ny frist og beskjed om at hvis vi ikke hører noe, så sender vi saken til juridisk med tanke på å ta ut søksmål, svarer Eliassen bestemt, før han henvender seg til journalisten:

– Som du skjønner, er det enkelte kommuner vi alltid sliter med og som ofte gir oss gale opplysninger. Likevel er det kommunene vi aldri hører fra som gir oss flest bekymringer.

Mye lest: 200 kameraer våker over innsatte «Paul». I bytte kan han ta seg en luftetur på gresset uten følge

FAGPRAT: Diskusjonene går heftig på kompetansesenteret. Fra venstre: Riitta-Liisa Koskela, Anne Kristine Helleland, Anita Dregelid og Bernth-Harry Eliassen.

FAGPRAT: Diskusjonene går heftig på kompetansesenteret. Fra venstre: Riitta-Liisa Koskela, Anne Kristine Helleland, Anita Dregelid og Bernth-Harry Eliassen.

Frøydis Falch Urbye

Nytt system, eller ta med tidligere ansatte

Eliassen mener det tar minst et par år før man er en god rådgiver, fordi det er så mange tariffavtaler og så mye lovverk som må læres. Som den nyeste på kontoret får Dregelid tildelt saker innenfor en rekke saksfelt, for å opparbeide seg bredest mulig kompetanse.

De siste ukene har hun jobbet med en sak som i først ble presentert som et enkelt problem: En kommune hadde sagt opp avtalen med en arbeidsgiver som har brukerstyrt assistanse, som igjen har sagt opp de ansatte som var tilknyttet BPA-ordningen. De tre medlemmene som har tatt kontakt med kompetansesenteret mener de har gått i en ulovlig turnus, og vil kreve kompensasjon. Etter litt arbeid med saken kommer det frem ytterligere informasjon: Det er kommunen skal ta over brukeren, noe de ansatte tolker som en virksomhetsoverdragelse.

– Hvis det ikke skal regnes som virksomhetsoverdragelse, må de lage et helt nytt system, sier Dregelid, før hun utdyper:

– Vi mener tilbudet er akkurat det samme som denne arbeidsgiveren hadde, og da har de ansatte krav om å bli med over til den nye arbeidsgiveren, som er kommunen.

Dersom hun ikke klarer å få til en enighet mellom de ansatte og kommunen, må hun ta kontakt med forbundsadvokaten og hevde virksomhetsovertagelse.

– Vi får noen sånne komplekse saker innimellom, som involverer flere arbeidsgivere og flere mulige brudd, sier Dregelid.

Viktig dom: Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Dommen kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

Ikke alltid enig med medlemmene

Rådgiverne på kompetansesenteret i Stavanger sentrum går på jobb for Fagforbundets lokale medlemmer. Likevel hender de at de som jobber her får en viss forståelse for motpartens avgjørelser, for eksempel arbeidsgivere som forsøker å kvitte seg med trøblete ansatte.

– Vi har hatt medlemmer som har utført handlinger på sin arbeidsplass som ligger langt utenfor det akseptable, sier Eliassen.

For rådgiverne møter et tverrsnitt av landets arbeidstagere. Blant dem finnes også arbeidstagere som ender opp i slåsskamp med kolleger eller gjør andre ting som gjør dem utfordrende å jobbe sammen med. Men selv om noen havner i trøbbel med arbeidsgiveren med god grunn, kan de likevel ha en sterk tro på at kompetansesenteret og tillitsvalgte skal klare å rydde opp i situasjonen.

– Man kan kanskje si at noen av dem i noen tilfeller har framvist en oppførsel som gjør arbeidsgivers avgjørelse forståelig, legger Eliassen til.

Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene

En årelang kamp for medlemmene

I april, da Fagbladet var på besøk, hadde Dregelid og de tre kollegene hennes 162 løpende saker. Det var omtrent like mange som 54-åringen selv behandlet i løpet av hele 2019. Rekorden på kontoret er 170. Ikke at er en konkurranse.

Enkelte saker er ferdigbehandlet i løpet av en dag, andre saker går gjennom hele rettssystemet og kan ta flere år før de kan avsluttes. Heldigvis er det ett viktig ledd mellom de fire rådgiverne, de to kontoransatte og hele fylkets medlemsmasse: De tillitsvalgte.

Kompetansesentrene fungerer nemlig slik: Ett av Fagforbundets snart 400.000 medlemmer tror hen har fått utbetalt for lite lønn, er usikker på om de er tvunget til å ta ut hele ferien i juli eller opplever seg trakassert av en kollega.

Første stopp er arbeidsplassens tillitsvalgte. Mange saker løser seg allerede her. Men hva som den tillitsvalgte ikke vet svaret eller den ansatte ikke stoler på at den tillitsvalgte har gitt riktig svar? Da kan enten den tillitsvalgte eller den ansatte ringe sitt lokale kompetansesenter. I snitt skjer akkurat det omtrent 25 ganger hver eneste uke.

De tillitsvalgte spiller også en annen, svært viktig rolle for kompetansesentrene. Når en av rådgiverne slutter, er det uten unntak blant tillitsvalgte Eliassen finner nye kolleger.

– Etter oljekrisen fikk vi mange søkere med både universitets- og høyskoleutdannelse. De er sikkert kjempekompetente og dyktige saksbehandlere, men de har jo ikke noen erfaring med det vi driver med. Vi tok ikke noen av dem til intervju, de ante jo ikke hva slags verden de skulle til, sier Eliassen.

I stedet endte han opp med å ansatte Time kommunes hovedtillitsvalgt, Anita Dregelid.

Den tidligere hjelpepleieren og hovedtillitsvalgte har omtrent samme bakgrunn som sine kolleger: En yrkesutdannelse, noen års erfaring fra yrkeslivet og til slutt en periode som tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt.

– Klart det er viktig at vi som jobber her, har arbeidsbakgrunn fra å jobbe der ute. Vi har kjent det på kroppen og på alle andre plan, sier Dregelid.

05.11.2020
13:57
05.11.2020 13:57



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker