JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anker dom om virksomhetsoverdragelse

Da Oslo kommune overtok driften av hybelhuset i Scharndorffs gate i Oslo, ville de ikke ha med de ansatte. Fagforbundet gikk til sak, men tapte i tingretten. Nå anker de.

Schandorffsgate er en permanent bolig med 11 selvstendige boenheter for mennesker med sammensatte problemstilliBjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

I Scharndorffs gate 4 i Oslo har Oslo bymisjon siden 2006 drevet et botilbud for rusmisbrukere med psykiske lidelser. Virksomheten har vært drevet med tilskudd fra kommunen og i kommunens bygård. I 2013 bestemte bydel St. Hanshaugen seg for å overta driften av botilbudet, men de ville lyse ut alle stillingene på nytt. Bymisjonens ansatte fikk ikke fortrinnsrett.

De kontaktet fagforeningen, og sammen med Fagforbundet gikk fem av de ansatte til sak mot kommunen. De mente den kommunale overtakelsen måtte betrates som en virksomhetsoverdragelse, og at de dermed skulle ha rett til å beholde jobbene sine.

Rett før jul ble dommen avsagt. Oslo kommune fikk medhold. Det sentrale spørsmålet ved virksomhetsoverdragelse er om det er samme virksomheten som ble videreført.

Viderefører virksomheten

Oslo kommune mente at siden det var nye mennesker ansatt og det var innført en del nye rutiner var dette en ny virksomhet, og de hadde ikke plikt til å ta med seg de ansatte.

Fagforbundets advokater Kjetil Edvardsen og Jorun Bjerke mente at virksomheten i det store og hele ble videreført. De har nå bestemt seg for å anke dommen til lagmannsretten.

– Vi mener at retten har gjort en feilvurdering når de har sett det som om Kirkens bymisjon bare har levert arbeidskraft. Dette er en mer sammensatt virksomhet enn så, sier Edvardsen til LO-Aktuelt.

Krever erstatning

– Aktiviteten er videreført, det er det samme stedet, det er de samme beboerne og det er samme metoden. Alt er videreført av Oslo kommune. Selv om Oslo kommune har innført litt andre rutiner er virksomheten videreført, sier Edvardsen som var svært overrasket over dommen.

De fem har krevd jobben tilbake i tillegg til erstatning.

Edvardsen mener at hvis denne dommen blir stående, vil det få store konsekvenser for hvordan Arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse skal forstås.

Men han er optimistisk foran behandlingen i Borgarting lagmannsrett.

Annonse

Flere saker

Annonse