JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatt sprayet penistegning i kontorruten til kollegaen. Her er resulatene fra FO-undersøkelse om seksuell trakassering på jobb

Seks prosent av Fellesorganisasjonens medlemmer opplevde seksuell trakassering på jobben i 2017.
Mimmi Kvisvik, leder i FO.

Mimmi Kvisvik, leder i FO.

Leif Martin Kirknes

PENIS I VINDUET: «Noen kollegaer har sprayet en stor penis på kontorruten min. Det spruter ut av penisen. Ved siden av står det «Det snør». Jeg har meldt fra til min fagleder. Jeg har lagt ut bilde av det på den interne siden til seksjonen og skrevet at de som hadde gjort det kan vaske det bort. Ingen har gjort noe med det. Jeg har sørget for at ingen fra utsiden eller innsiden kan se bildet. Jeg synes det er viktig å holde det tildekket, av hensyn til arbeidsplassens omdømme. Men snøsprayen er fortsatt på ruten.»

Historien ovenfor dukket opp i Fontenes undersøkelse om seksuell trakassering.

Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

6,2 prosent ble trakassert

I desember spurte fagbladet Fontene 2200 medlemmer i LO-forbundet Fellesorganisasjonen om de i løpet av de siste 12 månedene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. På jobben og eventuelt i rollen som tillitsvalgt.

Mange er usikre på hva som faller innunder begrepet seksuell trakassering. Vi valgte av den grunn å spørre om uønsket seksuell oppmerksomhet, som kan fanger opp mer enn historier om overgrep, og som kan gi et bredere bilde av seksuelt ladet press mot kvinner i arbeidslivet.

Fontene fikk inn 455 svar. Det anses som nok til at resultatene kan si noe generelt om FOs medlemmer.

6,2 prosent svarte at de har blitt utsatt for uønsket oppmerksomhet av seksuell art.

Kolleger trakasserer mest

Av medlemmene som har opplevd sextrakassering, har 61 prosent opplevd det fra kolleger på arbeidsplassen.

– Det er forstemmende at hovedtyngden kommer fra kolleger, de skulle være ens nærmeste støttespillere, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Men kanskje gir det et desto større rom for ledelse, vernetjenesten og tillitsvalgte til å ta tak i trakassering som skjer mellom kolleger.

Av de som ble trakassert har 43 prosent opplevd det fra brukerne.

I undersøkelsen forteller ansatte om brukere som gjentatte ganger inviterer på date og kommenterer utseendet til kvinnelige ansatte, sender upassende meldinger og bilder på sosiale medier. Men også fysiske handlinger.

– Alt over null er for mye

Mimmi Kvisvik er lettet over at andelen medlemmer som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben ifølge våre tall er nede på 6,2 prosent. Det er betydelig lavere enn fjorårets Fafo-undersøkelse blant hotell- og restaurantarbeidere (Fellesforbundet) og helse- og omsorgsarbeidere (Fagforbundet). Her hadde i snitt 19 prosent opplevd seksuell trakassering.

– 6,2 prosent er da bra. Selv om alt over null er for mye. Det positive er at våre tillitsvalgte opplever så få tilfeller under faglige arrangementer, sier Kvisvik.

Lite seksuell trakassering i FO

Tillitsvalgte utgjør 56 prosent av de som deltok i Fontenes undersøkelse om seksuell trakassering.

Så få som to prosent av disse tillitsvalgte oppgir at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet under samlinger, turer og sosiale sammenkomster i fagforeningssammenheng det siste året. Det lett å trekke slutningen at det foregår lite trakassering i FO-rørsla. Uønskede hendelser har likevel skjedd.

FO skal være en organisasjon hvor seksuell trakassering ikke forekommer, heter det i FOs egne retningslinjer mot seksuell trakassering. Dokumentet som ble vedtatt av landsstyret i desember er en innstramming.

– Alt over null er for mye

FO-leder Mimmi Kvisvik er godt fornøyd med at FOs egne retningslinjer vedtatt i desember ble såpass tydelige. Her skal tillitsvalgte for eksempel «Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves seksuelt ladet». Dessuten skal de «unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler kjønn eller seksuell orientering på en negativ måte.»

Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørere på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet

Under en tredjedel varsler

Av FO-medlemmene som opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet det siste året, var det bare 29 prosent som meldte ifra om problemet. Halvparten som meldte opplevde at det ble tatt tak i problemet. Hva er grunnen til at så få sier ifra til ledelsen, tillitsvalgte eller verneombud?

– Dette er nok det mest betenkelige, sier Mimmi Kvisvik.

– Seksualitet er fortsatt skambelagt, og en opplever usikkerhet og utrygghet i møte med trakasseringen. Maktforholdene knytta til kjønn og alder på arbeidsplassen kan være svært skjeve. Særlig på steder med mange midlertidige ansettelser er nok flere redde for å bli oppfattet som brysomme, og derfor ikke sier noe i redsel for ikke å få fornyet kontrakten.

FO-lederen er lite fornøyd med at bare halvparten ser ut til å se noen effekt av å melde inn uønsket oppførsel.

– Vi må forutsette nå at det inn i arbeidsplassenes HMS-rutiner kommer klare retningslinjer mot seksuell trakassering. Dette skal FO følge opp. Ingen skal trenge å stå alene.

Hva er seksuell trakassering?

Likestillingsombudet definerer seksuell trakassering som et langt mer omfattende begrep enn seksuelle overgrep:

«Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal. Seksuell trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring.»

Definisjonsmakten ligger hos den som opplever uønsket kontakt:

«For at noe skal være seksuell trakassering, må oppmerksomheten være uønsket. Det er oppfatningen hos den som opplever seg trakassert som skal tillegges mest vekt i vurderingen av om trakasseringen var uønsket eller ikke.»

LDO anbefaler ansatte som opplever seksuell trakassering å varsle arbeidsgiver, gjerne og så vernetjenesten og tillitsvalgte.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Om undersøkelsen:

Utført i desember 2017 via Questback sendt ut med e-post

Gjennomført på Fontenes initiativ i samarbeid med FOs informasjonsavdeling

Gikk ut til 2200 medlemmer

Innhentet 455 svar, av disse har 56 prosent tillitsverv i FO

83 prosent som svarer er kvinner, det samsvarer med FOs medlemsmasse

Den største aldersgruppen er 40-49-åringene (35 prosent)

Flertallet (81 prosent) har ikke ledende stillinger

Meetoo utløser sivilisasjonsdebatt

Under en tredjedel av FO-medlemmer utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet melder ifra om det som skjer. Hvordan skal vi skape endring?

Gapet er stort mellom omfanget av seksuell trakassering i arbeidslivet, og de sakene som faktisk behandles på arbeidsplassene. Det bekrefter fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet Claus Jervell i en e-post til Fontene.

– Etter vår erfaring mangler det opplæring, rutiner og åpenhet om problemet på arbeidsplassene. Dette gjør at det ikke føles trygt å varsle.

LDO har sammen med LO og andre krevd at arbeidet mot seksuell trakassering må tydeligere inn i rutinene for helse, miljø og sikkerhet. LDO lager for tiden en veileder sammen med Arbeidstilsynet for å forebygge og hindre seksuell trakassering.

Vanskelig begrep

Meetoo-kampanjen sist høst samlet kvinner over hele den vestlige verden i motstand mot maskuline overtramp i arbeidslivet. Men sauset de sammen for mye – fra plagsom flørting til voldtekter? I undersøkelsen vår fikk vi tilbakemelding om at folk hadde vært utsatt for plagsomme handlinger basert på deres kjønn. Men de var usikre på om det kunne defineres som seksuell trakassering. Eksempelvis maling av kjønnsorganer ved arbeidspulten. Hvor godt fungerer begrepet seksuell trakassering som praktisk redskap til å avdekke overtramp?

Sjefens ansvar

Seksuell trakassering omfatter ifølge LDO all uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom. Fra alvorlige overgrep som er forbudt etter straffeloven, til handlinger som er plagsomme for de som rammes. Trakassering på grunn av kjønn eller seksuell orientering er også forbudt. Arbeidsgiver har plikt til å forebygge og hindre.

For å gi begrepet et konkret innhold anbefaler vi at arbeidsgivere i samarbeid med ansatte setter regler for hva som er uakseptabel oppførsel på arbeidsplassen, skriver LDOs Claus Jervell. Disse reglene bør være konkrete og bør diskuteres jevnlig.

– Når ansattes oppførsel får kollegaer til å føle seg utrygge, når oppførselen ikke skaper verdi for arbeidsgiver eller er nødvendig for utførelsen av arbeidet og i tillegg er forbudt, så er det bare å sikre at det tar slutt.

Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering

Annonse

Flere saker

Annonse

Om undersøkelsen:

Utført i desember 2017 via Questback sendt ut med e-post

Gjennomført på Fontenes initiativ i samarbeid med FOs informasjonsavdeling

Gikk ut til 2200 medlemmer

Innhentet 455 svar, av disse har 56 prosent tillitsverv i FO

83 prosent som svarer er kvinner, det samsvarer med FOs medlemsmasse

Den største aldersgruppen er 40-49-åringene (35 prosent)

Flertallet (81 prosent) har ikke ledende stillinger