JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav, dagpenger, korona, permittering:

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

LO og NHO har blitt enige om en presisering av reglene for når det er lovlig å bruke kort varslingsfrist under permittering av ansatte.
DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Allerede 13. mars i fjor, dagen etter at regjeringen stengte ned Norge, strømmet det inn med spørsmål og saker til LO-advokatene. Spørsmålet var: er det lov å permittere med to dagers varsel?

For den permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Forskjellen på full lønn og dagpenger i denne perioden utgjør for en med gjennomsnittelig industriarbeiderlønn over 9000 kroner.

Mye lest: Rørlegger Svein var uenig i permitteringsvarselet på to dager: – Det handler om livene til folk

Etter vedtak av myndighetene

Etter en lang prosess har LO og NHO blitt enige om en protokoll som presiserer permitteringsreglene i hovedavtalen. Kort sagt er det lov å permittere med to dagers varslingsfrist når virksomheten må stenge på grunn av tiltak myndighetene har vedtatt.

Eksempler på dette kan være frisører som fikk beskjed om å stenge på dagen, eller at restauranter må stenge på grunn av at myndighetene vedtar skjenkestopp.

Hvis det er andre grunner til at virksomheten må permittere sine ansatte – som for eksempel at det ikke kommer kunder til butikken, eller problemer med likviditeten, gjelder den normale varslingsfristen på 14 dager.

Rettigheter: Disse koronaordningene har arbeidsløse og permitterte krav på nå

Uforutsette hendinger

Det er hovedavtalen som avgjør lengden på varslingsfristen. Det er lov å permittere med to dagers varsel hvis det er «uforutsette hendinger». Eksemplene som brukes er brann og ulykker.

Ved å skrive en enighetsprotokoll slipper LO og NHO unna mange tvister og saker i Arbeidsretten. Leder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, tror det har vært flere hundre lokale uenighetsprotokoller om permittering under koronapandemien, av dem har i underkant av 50 saker blitt sendt inn til LO-advokatene. Han mener at i de aller fleste av sakene ville det vært en to dagers varslingsfrist, men noen saker kunne havnet i Arbeidsretten.

SPARER MYE ARBEID: Leder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen og hans kollegaer, sparer store ressusrser og mye arbeid etter at LO og NHO har fått presisert reglene som gjelder ved permittering.

SPARER MYE ARBEID: Leder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen og hans kollegaer, sparer store ressusrser og mye arbeid etter at LO og NHO har fått presisert reglene som gjelder ved permittering.

Jan-Erik Østlie

Slipper rettssaker

– Vi og NHO sparer masse ressurser og arbeid ved å bli enige uten å måtte gå til retten, sier han. Det er også usikkert hva som ville blitt utfallet av en arbeidsrettssak. Dette er et område hvor det ikke finnes dommer så utfallet ville langt fra være bestemt på forhånd, sier Sønsteli Johansen.

Det viktigste er likevel at LO og NHO har etablert klare kjøreregler i protokollen som vil bli lagt til grunn i alle fremtidige saker, også for andre situasjoner enn det vi har vært oppe i med koronatida.

Alle forbundene stiller seg bak

Målsettinga med protokollen har vært å gjøre det tydeligere når to dagers fristen skal kunne brukes også seinere, etter at koronapandemien er over.

Sønsteli Johansen understreker at det har vært en prosess der alle forbundene har vært involvert. Det gjør at alle LO-forbundene stiller seg bak teksten i protokollen.

Annonse
Annonse