JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersiell velferd:

Ap bør avklare om de støtter ansatte i sykehjem eller «velferdsprofitører», mener Moxnes

Helsefagarbeidere taper titusener i minstelønn på å være ansatt i kommersielle sykehjem i Oslo. Nå må Ap ta tydelig avstand fra profitt i velferd, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Arbeiderpartiet må ta et tydelig standpunkt i spørsmålet om profitt i velferd.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Arbeiderpartiet må ta et tydelig standpunkt i spørsmålet om profitt i velferd.

Lene Sørøy Neverdal, Dagsavisen

Dette bør være et stort tankekors for Ap, som ennå ikke klart og tydelig har sagt at profitt skal ut av velferden, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen reagerer kraftig på de store forskjellene i minstelønn mellom sykehjem i Oslo. Som Dagsavisen skrev i dag, ligger minstelønna til en nyutdannet helsefagarbeider i kommersielle sykehjem drøyt 85.000 kroner lavere enn i kommunale. Det samme er tilfellet for pleieassistenter.

– Det er urettferdig at allerede lavtlønte, i all hovedsak kvinner, skal betale regningen for at noen få velferdsprofitører skal tjene seg rike på eldreomsorg, sier Moxnes.

Helsefagarbeider Gisella taper titusener i året på å være ansatt på privat sykehjem

Nedstemt av Ap

Både Rødt og SV har gått inn for å forby profitt i velferden. Arbeiderpartiet har på sin side tatt til orde for å stille strengere krav til kvalitet og bemanning slik at skattefinansierte velferdstjenester ikke går til profitt.

Nå må Ap velge side, krever Moxnes. Han mener samme prinsipp må gjelde for sykehjem som for grunnskoler, hvor private tilbydere ikke har lov til å ta ut profitt på driften.

– Enten må Ap stille seg sammen med brukerne og de ansatte og fellesskapet, eller sammen med disse velferdsprofitørene, sier Moxnes.

SV er ikke like harde i klypa.

– Det har vært en viktig bevegelse i debatten om profitt i velferd, også i Ap, sier nestleder Kirsti Bergstø.

Hun viser til at opposisjonen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget tidligere i år fikk gjennom et forslag om regjeringen må sikre like lønnsvilkår mellom aktører som mottar offentlig tilskudd til drift av helse- og omsorgstjenester og offentlige virksomheter.

– Innen velferd står spørsmålet om hvor eier kan få ut mest penger i konkurranse med lønns- og arbeidsvilkår. Derfor er det viktig å hindre privatisering, sier Bergstø.

Dette er lønna i over 300 yrker

Stiller Høie til veggs

Vi står på arbeidstakernes side, svarer Aps helsepolitiske talsperson, Tuva Moflag, på kritikken fra Moxnes.

– Vi er ikke like kategoriske som Rødt, men vi er tydelige på at det ikke er innovasjon når en privat aktør kutter i de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Moflag forteller at Ap har sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) hvor de ber ham svare for minstelønnssatsene.

– Vi synes det er dramatisk at lønnsforskjellene er så store. Det sier noe om hva som presses når man skal få mer ut av omsorgstjenestene.

– Men det er i Ap-styrte Oslo at lønnsforskjellene er størst. Hva vil dere gjøre med det?

– Vi vet at vår helsebyråd har reagert på denne saken og kommer til å følge den opp. I Oslo ønsker vi å drive sykehjem i kommunal regi framover, men så henger det ved en del gamle avtaler. Jeg er helt trygg på at Tone (Tellevik Dahl, journ.anm.) kommer til å ta tak i dette. For eksempel kan vi se på om vi kan gjøre noe i innkjøpsleddene eller i reglene for offentlige anskaffelser.

Helsefagarbeider Beate gikk opp 50.000 kroner i lønn da kommunen overtok sykehjemmet

Annonse
Annonse