JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap er ikke trygge på at de arbeidsledige får beholde dagpengene etter nytt stortingsvedtak

Ap er bekymret etter nytt vedtak, men KrF vil fortsette å blokkere det Kjell Ingolf Ropstad kaller dårlige endringer.
Arbeiderpartiets Arild Grande (til høyre), her sammen med partileder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets Arild Grande (til høyre), her sammen med partileder Jonas Gahr Støre.

Aslak Bodahl, ANB

helge@lomedia.no

Høyre/Frp-regjeringen ville ta 700 millioner kroner fra de arbeidsledige i form av kutt i dagpengene da de lanserte sitt statsbudsjett tidligere i høst. Da regjeringen ble enige med Krf og Venstre i budsjettforliket, ble det omtalt som en seier for støttepartiet Krf at de hadde reddet mottakere av dagpenger fra de varslede kuttene.

Nå advarer Arbeiderpartiet om at det i ytterste konsekvens kan bli kutt i dagpengene likevel.

Mandag ble et forslag om å utrede dagpengeordningen banket gjennom av regjeringen og støttepartiene (se hele forslaget nederst i saken).

Erling Magne fikk feil pensjon i 20 år – nå får han endelig etterbetalt pengene

Opposisjonen reagerer

Dette vedtaket har provosert opposisjonen.

– Det er nesten identisk med forklaringen regjeringen ga for sitt opprinnelige kuttforslag. Dette viser at dagpengekuttet ikke er avlyst, kun utsatt. Arbeidsledige som trodde regjeringens usosiale kutt ble avlyst bør følge nøye med, sier Arild Grande (Ap) til LO-Aktuelt.

– Budsjettforliket er altså kun en midlertidig utsettelse av regjeringens forslag om kutt i dagpengene for svake grupper, et kutt som med kirurgisk presisjon treffer grupper som allerede har en svak økonomisk posisjon, poengterer han.

Arbeiderpartiet kommer til å jobbe for å samle et flertall mot regjeringas ønske om å kutte i dagpengene, ifølge Grande.

Øker ostehøvelkuttene fra 0,5 til 0,7 prosent

Ropstad står på sitt

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, kan imidlertid berolige Arbeiderpartiet.

– For å gjøre endringer må KrF være enige i at de er gode. Dersom det ikke er gode endringer, vil vi ikke støtte dem, sier Ropstad til LO-Aktuelt.

– Regjeringens forslag i budsjettet for 2018 ble kritisert av flere eksperter, og dersom det er slike forslag regjeringen vil komme med igjen, vil det ikke ble noe av det. Vi har altså ikke forpliktet oss til å stemme for noe vi ikke ønsker, poengterer han.

Han presiserer at hans utsagn i en pressemelding etter budsjettenigheten med regjeringen står ved lag.

– Kristelig Folkeparti er glad for at regjeringspartiene har gått med på å reversere kuttet i dagpengeordningen. Gruppen som ville miste retten til dagpenger med regjeringens forslag er trolig mennesker som allerede har ganske lave utbetalinger, og som allerede har en økonomisk motivasjon for å komme i arbeid. Dette ville økt presset på andre ytelser, som sosialhjelp eller arbeidsavklaringspenger, og flere ville skyves lenger unna arbeidsmarkedet. Nå kan disse menneskene gå et lysere år i møte, sier partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding etter at budsjettforliket var klart.

Her er vedtaket

Regjeringspartiene, med støtte fra Venstre og KrF, vedtok i Stortinget mandag følgende:

«Stortinget ber regjeringen, i samarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre, fremme forslag til endringer i dagpengeordningen som styrker arbeidslinjen, og som på en bedre måte enn i dag ivaretar formålet om inntektssikring for dem som nylig har blitt arbeidsledige.»

Her er formuleringen fra regjeringen i budsjettproposisjonen:

«Ved å målrette dagpengeordningen mot de som har nærmere tilknytning til arbeidslivet, vil den enkelte få sterkere insentiver til kontinuerlig arbeidsdeltakelse. Gjennom dette styrkes arbeidslinja.» «Dette målretter dagpengeordningen mot personer som har en nær tilknytning til arbeidslivet, og som nylig har opplevd et inntektsbortfall.»

KrF presset regjeringen til å snu: Det blir ikke kutt i dagpenger for arbeidsløse

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse