JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fastlege:

Ap går for 400 nye fastleger neste år

Ap frykter at fastlegeordningen vil gå i oppløsning dersom det ikke gjøres strakstiltak.
I Aps alternative budsjett legges det til rette for at kommunene kan ta opp 400 allmennleger i spesialisering.

I Aps alternative budsjett legges det til rette for at kommunene kan ta opp 400 allmennleger i spesialisering.

Lise Åserud, NTB scanpix / ANB

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2019, som legges fram neste uke, foreslår partiet å legge til rette for at kommunene kan knytte til seg 400 nye allmennleger i spesialisering (Alis-stillinger). I tillegg legger budsjettet opp til 100 ekstra turnusleger.

– Vi trenger strakstiltak for å løse fastlegekrisen, og Ap vil sikre at grunnmuren i helsetjenesten ikke brister, sier stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

• Åtte av ti fastleger jobber mer enn arbeidsmiljølovens bestemmelser

Umiddelbare løsninger

Aps forslag er at de nye allmennlegene enten kan være fast ansatt i kommunen, eller være næringsdrivende. Det betyr at Ap gir kommunene rom for å være fleksible og velge de løsningene som er tilpasset det lokale behovet i fastlegeordningen.

Flere rapporter fra både Helsedirektoratet, Legeforeningen og KS bekrefter at krisen i fastlegeordningen er høyst reell over hele landet.

– Legene har lenge advart mot utviklingen, og en evaluering av ordningen, presset fram av stortingsflertallet, kommer neste høst, men det er behov for umiddelbare løsninger, sier Kjerkol.

- Ved å gi tilskudd til kommunene og finansiere flere prosjekter med allmennleger i spesialisering, gir vi øyeblikkelig hjelp til en ordning som ikke har tid til å vente på neste års evaluering, mener hun.

Følg oss på Facebook!

Kritiserer regjeringen

Kjerkol nevner den kommende eldrebølgen, der flere vil bo hjemme med sammensatte sykdomsbilder, og krav om at fastlegene må ha tid og kompetanse til å følge opp eldre pasienter.

– Sykehusene skriver ut folk tidligere, og mer og mer av behandlingen foregår utenfor sykehuset. Da må vi ha fastleger til å følge opp, påpeker Ap-politikeren.

Ap kritiserer regjeringen for ikke å ha gjort nok for å løse den akutte mangelen på leger.

– På kort sikt kan vi gjøre noe for å løse krisen allerede i neste års budsjett. Dessverre har helseministeren få slike tiltak i regjeringens budsjettforslag, mener Aps helsepolitiske talsperson.

– Gjennom hele fastlegekrisen har Høie hengt etter og ikke anerkjent utfordringene vi står overfor. Når han først har innsett alvoret, vil han ikke ta de grepene som er nødvendige, hevder Kjerkol.

(Saken fortsetter under bildet.)

Vi må rekruttere bedre, stabilisere tjenesten og hindre at leger slutter på grunn av arbeidspress, mener Aps helsepolitiker Ingvild Kjerkol.

Vi må rekruttere bedre, stabilisere tjenesten og hindre at leger slutter på grunn av arbeidspress, mener Aps helsepolitiker Ingvild Kjerkol.

Terje Pedersen, NTB scanpix/ANB

Kraftfull rekruttering

Fastlegeordningen er i en krise, mener Ap. Én av tre fastleger er over 55 år, og det kommer ikke nok unge leger til ordningen. Stadig flere oppgaver, arbeidsuker på 56 timer i snitt, høyt frafall og lav rekruttering har slått sprekker i ordningen. I tillegg er kravene til fastlegene blitt strengere.

– Denne krisen har kommet sigende, og flere og flere kommuner sliter med å rekruttere fastleger når noen går ut av yrket, sier Kjerkol, og viser til tall fra Kommunenes interesseorganisasjon KS om at halvparten av landets kommuner har rekrutteringsvansker.

– Det vi nå gjør er å fylle på med en kraftfull rekruttering for å kutte lengden på ventelistene hos de eksisterende fastlegene og redusere arbeidsbyrden, påpeker helsepolitikeren.

Seks av ti fastleger vurderer nå å slutte på grunn av arbeidspress de siste seks månedene, viser en undersøkelse som en gruppe fastleger og lektorer ved NTNU gjorde tidligere i år.

– Vi vet at mange overarbeidede fastleger vil ha familieråd i juleferien. Det vi nå gjør er å sende et tydelig signal fra Stortinget om at de må holde seg i tjenesten. Det er lurt å investere kraftig i grunnmuren. Det gjør vi nå. Svikter muren, gir det overslag i hele huset, sier Kjerkol.

Her er sakene KrF og regjeringen skal forhandle om

På dypeste alvor

Helseminister Bent Høie (H) sier at det Ap gjør i sitt alternative budsjett er å foreslå mer av det regjeringen allerede har satt i gang med fastlegeordningen. Høie tar imidlertid situasjonen på dypeste alvor.

– Vi har gjenopptatt trepartssamarbeidet mellom Legeforeningen, KS og regjeringen. Det samarbeidet valgte Ap å legge ned da de satt i regjering. Vi har forhandlet fram viktige avtaler med Legeforeningen om hvordan vi skal jobbe videre med problemstillingen, forklarer han overfor ANB.

Regjeringen kommer med strakstiltak for fastlegeordningen i budsjettforslaget for neste år.

– Samtidig som vi har satt i gang en modell med Alis Vest, har vi bevilget penger til at også modellen skal gjelde for Nord-Norge. Ved siden av ligger det en betydelig økning til rekrutteringstiltak i kommunene. At Ap vil gjøre mer av det vi gjør, er for så vidt hyggelig, men det er en grov feil å framstille det som om vi ikke gjør noen ting, påpeker helseministeren. (ANB)

Annonse
Annonse