JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslag til nye krisetiltak:

Ap legger press på regjeringen om feriepenger for dagpenger

Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Erna Solberg argumenterte sist helg tungt mot å forlenge permitteringsordningen. Etter å ha sett hva flertallet mener, kom hun mandag med en forlengelse. Det samme skjedde med dagpengesatsene onsdag. Nå forlenges høy sats for de med lavest inntekt. Det har vi ment i flere uker, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han mener det er et bevis på at politikken fungerer som den skal. Men samtidig mener han det også er tegn på en regjering som dras etter hårene.

Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise

Skeptisk til portforbud

I 10 måneder har Norge levd med dyptgripende koronatiltak. Nå er det norske politiske miljøet tilbake der man var ved start: Opposisjonen er ikke fornøyd med regjeringens tiltakspakker.

Dermed har ikke regjeringen lenger flertall bak seg. Ap, Sp, SV og Frp forhandler nå om å bli enige om en forsterket tiltakspakke.

Det siste i rekken av inngripende tiltak er et lovforslag om muligheten for å innføre portforbud.

Det er Ap-lederen grunnleggende skeptisk til.

– Vi må selvsagt gå gjennom det regjeringen legger fram. Det er riktig å gi det en seriøs vurdering. Men portforbud er et fremmed grep for oss. Vi har et samfunnssystem hvor vi har tillit for og respekt for lover og regler. Det er åpenbare svakheter i smittevernet knyttet til importsmitte. Vårt krav er at man først og fremst må ordne opp i det, sier Jonas Gahr Støre.

Feriepengene var Monicas «buffer»: – 2021 kommer til å bli vondt. Jeg har knapt jobbet noe. Regningene skal fortsatt betales

Feriepenger

Etter at regjeringen nå har flyttet på varigheten av permitteringsperioden, og på nivået av ytelsene, mener Ap-lederen det også bør komme en bevilgning til feriepenger for dem som vil miste det til sommeren.

– Det kan være flere hundre tusen nordmenn som får en skikkelig nedtur ved inngangen til sommerferien. Det er både urettferdig og usolidarisk, mener Jonas Gahr Støre.

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger sommeren 2021 hvis ikke regjeringen gjør et grep også her.

Tillitsvalgte Djevat: – Alle dette gjelder er nå sjeleglade for å beholde dagpengesatsen. Det innebærer at de kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa

Arbeidsfolk lider

Fungerende parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener det ikke er nok å utvide permitteringslengden og øke dagpengesatsene.

– Vi er opptatt av mer rettferdighet. Når regjeringen innfører nye tiltak uten å komme med noen nye og ekstra tiltak, må vi søke å få et flertall i Stortinget for ordninger som er mer rettferdig, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Forlengelse av inntektssikringsordningene og tiltak for å berge flere bedrifter gjennom krisa står øverst på lista.

Koronakrisa knekker kulturbransjen: Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Frp og feriepenger

De fire opposisjonspartiene vil presse regjeringen på flere felt, men de er ikke enige om feriepenger på dagpenger.

Fremskrittspartiet har så langt vært motstander av å innføre feriepengetillegg på dagpenger, og vil ikke kommentere spørsmålet om det er mulig å komme på glid i dette spørsmålet.

En undersøkelse som Opinion utførte for FriFagbevegelse i desember viste at Frp er delt på midten i spørsmålet om feriepenger. Av dem som sier de stemmer på partiet sier 44 prosent ja til gjeninnføring av feriepenger, mens 44 prosent sier nei.

Det var Fremskrittspartiet som i sin tid foreslo å fjerne feriepenger på dagpenger. Senest i oktober avga arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget innstilling på forslaget fra Rødt om å gjeninnføre feriepenger på dagpenger. Da sa Frp fortsatt nei til forslaget.

Debatt: «Det er blitt så upopulært å være sosialdemokrat»

Andre tiltakskrav

Mange opplever snart også å gå mot slutten av dagpengeperioden. Den perioden må også forlenges, mener Ap.

– Det er arbeidsfolk som lider mest av koronatiltakene, mener Rigmor Aasrud.

– Kan det være aktuelt å gå med på feriepenger for dagpenger som en midlertidig ordning fordi så mange rammes akkurat til sommeren?

– Det har vi ikke vurdert eller snakket om. Vi mener det skal være en permanent ordning, svarer Rigmor Aasrud.

Regjeringen begrunner forlengelsen av den forhøyede dagpengesatsen for permitterte og arbeidsledige til 1. juli slik.

– Smittesituasjonen og koronatiltakene gjør at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil være vanskelig for mange en stund til. For å gjøre situasjonen mer håndterbar for de koronaledige mener vi det er fornuftig å forlenge den midlertidige ordningen med forhøyet dagpengesats, sier vikarierende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Kommentar: «Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Annonse
Annonse