JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tuva Moflag til kommunalministeren:

Ap mener kommunene ikke får nok penger. Nå får de svar fra regjeringen

Tuva Moflag (Ap) mener det eneste som følger med kravene til kommunene er pekefingeren.
Kommunalminister Nikolai Astrup (H) måtte svare for finansiering av bemanningsnormen i skoler og barnehager under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) måtte svare for finansiering av bemanningsnormen i skoler og barnehager under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedi.ano

I spørretimen onsdag måtte kommunalminister Nikolai Astrup (H) svare på om det er lettvint av regjeringen å be kommunene prioritere innen stramme rammer.

Bakgrunnen er en sak i FriFagbevegelse hvor Rælingens ordfører Ståle Grøtte kritiserte regjeringen for å sette kommunene sjakk matt:

– I så å si alle kommuner gjennomføres kraftige innsparinger i helse- og omsorg, til tross for at utfordringene i denne sektoren bare vil øke, sa Grøtte til FriFagbevegelse under landstinget i KS.

Statsminister Erna Solberg svarte med at kommunene måtte prioritere sine midler selv.

p

I Stortingets spørretime onsdag, viste Tuva Moflag til at det er innført pedagognorm i barnehager og skoler, uten at midler følger med.

– Som tidligere ordfører banker hjertet mitt for kommunen. Kommunen tar vare på ungene våre når vi er på jobb. Det er i kommunen vi gjør jobben med å bygge gagns mennesker. hvor ungene leker og lærer. Det er først og fremst folka som er kommunen. Folk som går på jobb hver dag for å levere gode tjenester til innbyggerne. Dette huset stiller store krav til tjenestene kommunene leverer. Uten at det følger nok penger med. Det som imidlertid følger med er pekefingeren og formaningen om at det bare er å prioritere, sa hun.

– Det som imidlertid følger med, er pekefingeren, og formaningen om at «det bare er å prioritere». Det er bare å prioritere innenfor et kommuneopplegg som er det strammeste på 15 år, sa Moflag.

Er underfinansiert

KS og kommunene har vært tydelig på at bemanningsnormene er underfinansiert med én milliard kroner, framholdt hun.

– Dette er penger som må tas fra andre områder i kommunebudsjettet. Hvis dette ikke skal gå ut over landets eldre – hvilke områder mener kommunalministeren at det er en milliard å hente i budsjettene til norske kommuner, spurte hun.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup svarte at regjeringen har bidratt med en betydelig vekst i frie inntekter for kommunene siden den tiltrådte, og mente kommunene har godt utgangspunkt til å løse sine oppgaver.

– Det er litt spesielt at vi beskyldes for å rette pekefinger, sa kommunalministeren, som viste til at midler er flyttet inn i kommunerammen heller enn å legges som øremerkede midler.

– Jeg tenker at vettet er jevnt fordelt i landet, sa han med henvisning til at det er kommunene selv som kjenner sine lokale behov og dermed er best i stand til å gjøre sine egne prioriteringer.

Annonse
Annonse