JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil hindre utnyttelse av utenlandske arbeidere

Fellesforbundet og Ap vil sette en stopper for norske selskaper som utnytter østeuropeiske arbeidere ved å unndra seg kostnader.
Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen varsler et nytt forslag om å stramme inn hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsbestemmelse av arbeidstid.

Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen varsler et nytt forslag om å stramme inn hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsbestemmelse av arbeidstid.

Sissel M. Rasmussen

– Vi skal ha slutt på at bedrifter med utenlandske arbeidstakere får oppgi at de er lokalt ansatte i Norge, når de vitterlig bor i Polen eller andre EU-land. Det gjøres for at bedriften skal slippe å betale for reise, kost og losji, sier Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen til VG.

Derfor vil Ap foreslå endringer rundt hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsberegning av arbeidstid: At en arbeidstaker kan jobbe lengre dager i en periode mot fri senere i perioden.

Arbeidstid for dummies

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, sier hovedproblemet er bedrifter som oppgir to hjemsteder for arbeidstakere, for å unngå å betale dem reise, kost og losji. Det må den ansatte da dekke selv.

– Vi kaller det apartheid light, fordi det i all hovedsak rammer utenlandske arbeidere og er en grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft, sier Krogstad.

Men leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i NHO er sterkt kritisk til forslaget.

– At Arbeiderpartiet nå vil frata bedriftens ledelse og tillitsvalgte retten til selv å avtale arbeidstidsordninger som ivaretar både bedriftens og de ansattes behov, innebærer en sentralisering av beslutningsmyndigheten som vi mener er uheldig, og som vil gjøre regelverket stivbeint og lite praktisk.

Skattekutt for utenlandske arbeidere møter motbør hos Rødt og Sp

Verneombudet Sture har jobbet 17 år som bygningsarbeider. Det tar ham fem sekunder å se om en byggeplass må stenges

Skattefest for de rike: Har fått hundre ganger mer i skattekutt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse