JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte 2021

Ap-landsmøtet rørte ikke «iskanten»: – Gir forutsigbarhet for en viktig næring, sier Jørn Eggum

Forslaget om å flytte den såkalte iskanten sørover falt. Se flere av vedtakene fra helgas landsmøte.
Jørn Eggum mener Arbeiderpartiet vedtok et veldig got partiprogram i helgen.

Jørn Eggum mener Arbeiderpartiet vedtok et veldig got partiprogram i helgen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Spørsmålet om iskanten var et av tre punkter i forslaget til nytt partiprogram hvor det var dissens. Et mindretall i programkomiteen, og et mindretall på landsmøtet, ville flytte den såkalte iskanten lenger sørover.

Forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum, som sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre, var godt fornøyd med landsmøtets vedtak om iskanten.

– Ap legger seg på en linje som gir forutsigbarhet for en viktig næring for Norge. Vi klarer å kombinere en ansvarlig miljøpolitikk med arbeidsplasser og næringsutvikling, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Flertallet på landsmøtet vedtok å holde fast på en nordlig grense for petroleumsvirksomhet fra og med 15 prosent isfrekvens og nordover i iskantsonen.

Les også: Fersk måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Dermed falt forslaget som ville flytte den såkalte iskanten sørover til der det er 0,5 prosent isfrekvens, i tråd med natur- og miljøfaglige råd. Forslaget falt med 97 mot 197 stemmer.

– Vi har vedtatt et godt partiprogram. Arbeiderpartiet går nå til valg som et klart alternativ til Erna Solbergs regjering. Høsten valg står mellom høyresidens sentralisering, privatisering og skattekutt til de rike, eller en ny og rettferdig politikk som setter vanlige folk først, sier Eggum.

– De viktigste sakene for meg denne høsten er arbeid og sosiale ulikheter. Vi har over 200.000 ledige og permitterte, og vi ser matkøene vokser over hele landet. Sånn skal vi ikke ha det i Norge. Erna Solberg har sviktet de som trenger fellesskapet mest, legger han til.

En av sakene som har fått mest oppmerksomhet er spørsmålet om rusreformen. Det har falt sterke ord både i forkant og etterkant av vedtaket. Ap-leder Jonas Gahr Støre synes det er interessant at de partiene som har angrepet Arbeiderpartiet mest for vedtaket, nå åpner døren for forhandlinger.

Aktuelt: Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Her er flere vedtak fra helga

Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for en gradvis økning i CO₂-avgiften fram mot 2030, men vil skjerme pumpeprisen.

Ap vil ha gratis skolefritidsordning (SFO) for alle førsteklassinger, og ønsker på sikt å senke prisen på SFO for alle barn.

Ap vedtok å gå inn for en presisering i straffeloven at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Vedtaket er en tydeliggjøring av ordlyden i straffeloven, slik at ordlyden gjenspeiler at «seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt».

Arbeiderpartiet vil avvikle nemndsystemet i abortloven mellom uke 12 og 18 og utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18. Kvinnens selvbestemmelse skal sikres.

Arbeiderpartiets mål er en atomvåpenfri verden. Men landsmøtet sa nei til et forslag om at Norge skal undertegne FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Landsmøtet gikk inn for å utarbeide en «ambisiøs nasjonal strategi for havvind». Denne strategien skal omfatte både bunnfast og flytende havvind.

Les også: Stoppeklokka brukes fortsatt i eldreomsorgen etter tre år med tillitsmodell. Men Støre gir ikke opp

Annonse
Annonse