JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte:

Arbeiderpartiet sier ja til gratis skolemat: – Hadde vi sittet i regjering, kunne vi innført skolemat til høsten

Nå er har Arbeiderpartiet vedtatt at de vil ha et gratis skolemåltid for alle elever i grunnskolen.
Martin Henriksen er fornøyd med å ha en oiffensiv oppvekstpolitikk.

Martin Henriksen er fornøyd med å ha en oiffensiv oppvekstpolitikk.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet vil arbeide for å innføre et sunt og gratis skolemåltid for alle elever i grunnskolen, og starte innføringen ved at kommunene som ønsker det får tilskudd til dette.

– Det er et effektivt grep for bedre folkehelse og bedre læring. Sunn skolemat gir bedre konsentrasjon, kan forbedre skoleresultatene og skaper fellesskap ved at alle elever samles rundt et felles måltid, heter det i begrunnelsen.

– Dette kunne vært innført allerede til høsten hvis vi hadde sittet i regjering, sier Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Mat på skolen vil sørge for at alle barn får et ordentlig måltid om dagen, og vil utjevne sosiale helseforskjeller. Det skal ikke gå utover lærernes tid til eleven. Den enkelte kommune skal ha frihet til å organisere tilbudet slik de selv ønsker, legger han til.

p

– Offensiv politikk

– Dette er en veldig offensiv politikk for å sørge for at vi har en inkluderende skole og fritid for alle barn. Det er en utfordring at mange barn faller utenom både i skolen og i idretten og andre arenaer, sier Martin Henriksen.

Arbeiderpartiet har blant annet vedtatt gratis SFO, eller AKS (aktivitetsskole), etter skoletid for alle landets førsteklassinger. Ingen førsteklassinger skal være nødt til å gå hjem fra skolen fordi foreldrene ikke har råd til SFO.

Et flertall i oppvekstutvalget til Arbeiderpartiet foreslo at skolen skal være fri for lekser. Martin Henriksen var mot dette og fikk gjennomslag på landsmøtet.

– Vi fant fram til en enighet der vi sier at lekser er en del av lærernes metodefrihet. Men det er grunn til å se kritisk på leksepraksisen i skolen. At vi sørger for at gode lekser er med på å motivere, ikke demotivere. Dette skal vi jobbe med framover sammen med lærerorganisasjonene, sier Martin Henriksen.

Arbeiderpartiet vil beholde dagens barnehagepris, slik at det blir en makspris som gir småbarnsfamilier forutsigbarhet.

Partiet mener også at ungdom som trenger det bør få mulighet til å søke et ekstra år med opplæring på videregående skole før de starter på høyere utdanning. Ap vil også redusere prisen på privatisteksamen.

p

Foreldrepermisjonen

Tredelt foreldrepermisjon har det også vært uenighet om. Nyvalgt sentralstyremedlem, Tore O. Sandvik, har blant annet vært skeptisk til tredelingen av foreldrepermisjonen.

Arbeiderpartiet går inn for å beholde dagens fedrekvote og en tredelt foreldrepermisjon. Men partiet er åpen for forbedringer som ivaretar familienes behov, som sikrer at samlet permisjonstid ikke går ned, og samtidig hegner om rettighetene til både far og mor. Det var Tore O. Sandvik fornøyd med.

– Jeg respekterer at dette står i programmet. Men det har vært viktig for meg å gi en beskjed til alle som har opplevd tredelingen på samme måte som meg, som høyst problematisk. Mammapermen har blitt for kort. Vi skal se på hvordan dette slår ut. Det har vært viktig for meg og det står i denne uttalelsen. Ikke minst knyttet til at vi må se om den samlede permisjonstiden går ned på grunn av tredelingen, sier Tore O. Sandvik.

– Hvis det er en rekke fedre som av mange forskjellige årsaker ikke tar ut 15 uker, så mister familien permisjonstid. Det er en alvorlig svekkelse av en av de mest nødvendige velferdsgodene i Norge. Det var viktigst for meg og det har Trøndelag spilt inn. Og vi skal nå se på hvordan effekten har blitt. Så tar vi en ny debatt om dette, og den debatten må være basert på kunnskap, mener Sandvik.

– Det er viktig å lytte til foreldrenes erfaringer. Det mener jeg er en selvfølge med så store velferdsreformer. Vi må kunne gjøre forbedringer, etter hvert som vi ser behovet. Vi sier tydelig at vi vil ha dagens fedrekvote, og at vi er for en tredeling. Men det er helt åpenbart at vi må lytte til de bekymringer som folk har og kunne gjøre forbedringer, sier Martin Henriksen.

Arbeiderpartiet vil også sikre at foreldre ikke får kuttet sin permisjonstid, selv om barn fødes etter termindatoen som er satt av helsepersonell.

– Det skal ikke være slik at hvis du føder to og en halv uke etter termin, så mister du permisjonstiden i denne perioden, sier Anniken Huitfeldt, som ledet redaksjonskomiteen på landsmøte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse