JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsliv i skolen:

Arbeiderpartiet vil ha arbeidsliv tilbake på timeplanen

Arbeidsliv må tilbake på timeplanen, mener Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg.
ARBEIDSLIV: Elevene på Drammen videregående vil lære mer om arbeidsliv.

ARBEIDSLIV: Elevene på Drammen videregående vil lære mer om arbeidsliv.

Werner Juvik

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Vi vil lære mer om arbeidsliv. Det er viktig. Vi vil i alle fall ikke lære mindre, var budskapet fra elevene i første klasse på Drammen videregående da Fagbladet møtte dem tidligere i år.

Nå har de blitt hørt av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg, som har kommet med en innstilling hvor de fremmer rekke forslag for å sikre at arbeidslivsmodellen ikke skal forsvinne fra læreplanen i videregående skole.

Arbeidet til utvalget danner utgangspunkt for et nytt partiprogram på området, som skal vedtas på landsmøtet til våren.

– Endringen regjeringen legger opp til er svært uheldig. Det er helt avgjørende at unge blir best mulig forberedt på både på hvilke rettigheter de har og hvilke og forventninger de vil bli møtt med når de skal inn i arbeidslivet, sier Arild Grande, leder for Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg til Fagbladet.

Grande sier at Arbeiderpartiet også vil utvikle en forpliktende plan sammen med partene i arbeidslivet for å legge til rette for å organisere unge allerede fra første møte med arbeidslivet som ekstrahjelp, midlertidig ansatt eller som innleid.

– De unges vei inn i et seriøst og organisert arbeidsliv må styrkes gjennom å invitere arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene inn i skoler og utdanningsinstitusjoner. Det må sørges for at den norske arbeidslivsmodellen tas inn i læreplanene.

Unge dårlig forberedt på arbeidslivet

– Hvordan folk har det i arbeidslivet påvirker folks hverdag. Jeg hører fra mange unge at de har for lite og for dårlig informasjon om hva som møter dem. Arbeidstakere sier at de unge er for dårlig forberedt på arbeidslivet.

Derfor er Grande sterkt kritisk til at regjeringen i fagfornyelsen vil ha arbeidsliv ut av læreplanen.

– Det svekker framtidens arbeidstakere. Det svekker også kunnskap om hvordan Norge utviklet seg til det gode samfunnet vi har og lykkes med omstilling, nyskapning og inkludering.

Disse elevene vil lære mer om arbeidslivet, men i den nye læreplanen er faget borte

Mange faller ut

Selv lærte Arild Grande om arbeidsliv av foreldre og venner og gjennom litt arbeidstrening på ungdomsskolen.

– Arbeidslivet er annerledes enn mange ser for seg. Mange har urealistiske forventninger og ønsker. Det igjen fører til at mange faller ut. Det er viktig å følge drømmer, men vi kan ikke bare ha drømmer. Vi må være forberedt på hva som møter der ute og være klar over rettigheter.

Grande forteller at arbeidslivsutvalget også ønsker at nye arbeidstakere blir møtt av en kollega som er organisert og om kan bistå hvis noen møter veggen. Mange er midlertidig ansatte eller er inne på prøvetid, da er det vanskelig å stå imot hvis det oppstår problem.

– Da trenger de en tillitsvalgt som kan stå skulder til skulder sammen med dem.

Overfylte læreplaner

– Både lærere og forskere har vært tydelige på at dagens planer er for overfylte. Et viktig mål med fagfornyelsen er derfor at læreplanene skal bli mindre omfangsrike. Vi må gi mer plass til dybdelæring og forståelse, sier Tom Erlend Skaug, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, i en mail til Fagbladet.

Skaug viser til at det i læreplanutkastene som Utdanningsdirektoratet sendte på høring i høst, er arbeidsliv nevnt i flere ulike kompetansemål.

– I overordnet del av læreplanene, som regjeringen fastsatte høsten 2017, står det også at opplæringen skal gi et godt utgangspunkt for deltakelse på alle områder innenfor utdanning, arbeids- og samfunnsliv. Overordnet del skal være førende for de nye læreplanene, sier Skaug.

– Jeg vil også minne om at de utkastene direktoratet har delt er foreløpige, overordnede skisser. Departementet vil motta utkast til endelige læreplaner i februar, og vi vil sende dem på bred høring i mars, sier Skaug.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse