JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt grasrotprosjekt:

Arbeiderpartiet vil lytte mer til arbeidsfolk. Her er tiltakene

Arbeiderpartiet mener de har lært av Acer-saken og lanserer tiltak: – Nå skal grasrota og distriktene bli hørt, melder Arild Grande.
Arild Grande presenterte grasrotprosjektet for på en LO-samling i Trøndelag denne uka. – Dette er et utrolig spennende prosjekt. Et pionerarbeid. Målet er en ny sosialdemokratisk æra, sier Arild Grande.

Arild Grande presenterte grasrotprosjektet for på en LO-samling i Trøndelag denne uka. – Dette er et utrolig spennende prosjekt. Et pionerarbeid. Målet er en ny sosialdemokratisk æra, sier Arild Grande.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Arild Grande er stortingsrepresentant og arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Sammen med leder for strategi og samfunnskontakt i LO, Wegard Harsvik og fagligpolitisk sekretær i Arbeiderpartiet, Pål Henriksen Spjelkavik, leder han et unikt prosjekt hvor grasrota i arbeiderbevegelsen skal bli hørt.

Ledelsen i Arbeiderpartiet led nederlag på landsmøtet i spørsmålet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det ble i tillegg mye støy rundt partiets behandling av den såkalte Acer-saken, EUs tredje energipakke, selv om Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for alle sine krav i behandlingen av saken på Stortinget.

Nå har disse sakene fått sitt etterspill. En stor grasrotaksjon skal hindre at det skjer igjen.

– Nå har vi lært

Acer-saken er et eksempel på at kommunikasjonen ikke fungerte godt nok, innrømmer Arild Grande.

– Vi hadde en debatt gående i grasrota og partiorganisasjonen som ikke ble fanget godt nok opp i partiet sentralt. Da stortingsgruppa startet å diskutere saken, hadde kommunepartiene, fylkeslag og lokale avdelinger i LO allerede fattet sine vedtak. Dermed ble en sak som kunne vært god for oss, kortsluttet av at vi ikke klarte å forstå sprengkraften i saken godt nok, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Ville saken fått et annet utfall hvis prosessen hadde vært bedre?

– Resultatet ble veldig bra. Det vi fikk til i Stortinget sikret arvesølvet på norske hender og stoppet NorthConnect.

Grande sier det ble en veldig vanskelig sak, nettopp fordi det skapte et altfor stort sprik i laget.

–Skjer det med et fotball-lag slipper du inn mål. Nå setter vi inn et stort apparat for å få lytteposter ute på arbeidsplassene og i lokalsamfunn nettopp for å fange opp slike saker tidlig, sier Arild Grande.

Lyttepostene

Lytteposter på hver arbeidsplass i hvert lokalsamfunn skal være partiets ører og øyne.

– Vi skal fange opp saker tidlig og kunne gi raskere og bedre svar. Et skikkelig grasrotarbeid som gjør at vi kan få bedre politiske løsninger. Vi får et større politisk verksted i både fagbevegelsen og partiet, legger han til.

Meningen er at stortingsgruppa og partiet skal ha mange flere å spille på lag med i utviklingen av politikken.

– Det skal diskuteres politikk på arbeidsplassene, i lokallagene og i lokalsamfunnene. Det skal handle om hvilke utfordringer folk opplever i hverdagen, og hvilke svar vi kan gi på det. Det vil ikke bare skape en bedre politikk, men også mer glød i politikken, sier han.

Første mål for Arbeiderpartiet er å lage god politikk, være det fremste talerøret for fagbevegelsen og et godt verktøy for arbeidsfolk. Så er målet å få 50 prosent oppslutning i LO.

– Det må vi ha for å vinne valget. For å skape forandring må du søke makt, mener Arild Grande.

Strategien skal også gjøre arbeidsplassbesøkene bedre.

– Vi skal ikke bare møte lederne på bedriften, men i første rekke tillitsvalgte og klubbene, sier Grande.

Tirsdag samlet han, Wegard Harsvik og LO i Trøndelag lokale folkevalgte fra storfylket. 80 personer møtte fram for å delta. Fram til påske skal hver region besøkes, og så starter bedriftsbesøkene. Hver arbeidsplass skal ha en kontaktperson som skal være lyttepost.

– Dette er et utrolig spennende prosjekt. Et pionerarbeid. Målet er en ny sosialdemokratisk æra, sier Arild Grande.

Annonse
Annonse