JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets flørt med sekstimersdagen irriterer Spekter-direktøren

– Det er et forslag vi ikke kommer til å bruke mange kalorier på å diskutere, sier Anne-Kari Bratten om sekstimersdagen.
Anne-Kari Bratten liker ikke flørtingen med sekstimersdagen .

Anne-Kari Bratten liker ikke flørtingen med sekstimersdagen .

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Ap presenterte onsdag sitt utvalgsarbeid for en ny arbeidslivspolitikk.

På første rad i kinosalen på Stortinget satt administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten. Hun er glad for at Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg går inn for å styrke arbeidslinjen.

– Jeg er helt enig med utvalget om at vi har problemet med strekk i laget mellom det seriøse og useriøse arbeidslivet. Virkeligheten der ute er verre enn den verste fantasien kan innebære. Men vi burde sette inn andre tiltak enn for eksempel allmenngjøring av tariffavtalene. Man bør helle jobbe for å styrke organisasjonsgraden, styrke politi og tilsynsmyndighetene, sier Anne-Kari Bratten til FriFagbevegelse.no.

Men en ting irriterer henne.

– Det er mye godt i utvalgets innstilling, men flørtingen med sekstimersdagen er i beste fall vidløftig. Det er et forslag vi ikke kommer til å bruke mange kalorier på å diskutere. Ikke har vi råd til det, ikke har vi nok folk til det. Det vil gi lavere produktivitet og lavere mestring i en tid hvor vi trenger enda mer kompetanse, sier Anne-Kari Bratten.

Også NHO er helt uenig i flørten med sekstimersdagen.

Arbeiderpartiet vil teste ut sekstimersdagen

Prøveprosjekt

Utvalgsleder Arild Grande understreker at utvalget ikke går inn for en nasjonal sekstimersdag, men ønsker å vurdere forsøk med kortere arbeidstid.

– Det er helt uaktuelt å anbefale sekstimers arbeidsdag for hele arbeidslivet. Men virksomheter som har testet ut dette har gode erfaringer i form av mindre sykefravær og økt produktivitet. Men vi erkjenner at har for lite kunnskap om dette. Derfor ønsker vi å teste det ut, sier Arild Grande.

– Helt uansvarlig

Frps arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, slakter forslaget om sekstimersdagen.

– Det er en komplett uansvarlig vei å gå. Jeg tror det aldri ville dukket opp under Jens Stoltenberg. Jeg er helt enig i at vi må tilrettelegge på arbeidsplassen slik at de som sliter med helsen likevel kan stå i jobb. Men å jobbe 20 prosent mindre med samme lønn er helt urealistisk, mener Wiborg.

Han er grunnleggende uenig i virkelighetsbeskrivelsen av det norske arbeidslivet.

– Ap er for dårlig til å få fram at 9 av 10 arbeidstakere trives på sin arbeidsplass og har et godt forhold til ledelsen. Jeg deler imidlertid bekymringen for deler av arbeidslivet, hvor det er mye useriøsitet, kriminelle aktører og andre aktører vi ikke ønsker skal være en del av arbeidslivet. Vi skal sørge for å ta de useriøse, ikke det store flertallet der det fungerer veldig bra, mener Wiborg.

– Jeg lytter til alle gode forslag. Men det er ikke slik at det bare er hos de med tariffavtale og som er organisert hvor det er ordentlige og ryddige forhold. Arbeidsmiljøet kan ivaretas også hos de som ikke er organisert og ikke er tariffavtale, mener Wiborg.

Fem hovedpunkter

– For at vi i fellesskap skal løse framtidens oppgaver, så trenger vi folket i arbeid. Alle må slippe inn i arbeidslivet, og flere må få muligheten til å jobbe lenger. Mange står i dag utenfor arbeidslivet fordi de ikke får god nok oppfølging og fordi arbeidslivet ikke er godt nok tilrettelagt. Selv om mye er bra, er det behov for store forbedringer i det norske arbeidslivet, mener Arild Grande.

Utvalgets innstilling har fem hovedpunkter:

• Utvalget vil styrke retten til faste hele stillinger, og norske lønns- og arbeidsvilkår.

• Utvalget ønsker tidskontoordninger og et tydelig skille mellom jobb og fritid.

• Økt grunnbemanning i velferdsyrkene og helsefremmende arbeidslivtidsordninger – herunder sekstimers arbeidsdag som et prøveprosjekt.

• Mer medbestemmelse og tillitsbasert styring, økt organisasjonsgrad og et tettere og mer forpliktende trepartssamarbeid.

• En kompetansereform for arbeidslivet.

Dette mener Gabrielsen om forslagene

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skryter av forslaget til nytt partiprogram som arbeidslivsutvalget i Arbeiderpartiet la fram onsdag. Han mener det gir mange gode innspill i ksampen mot innleie, bemanningsbyråer og det useriøse arbeidslivet.

– Vi skal ikke gå på akkord med våre felles ambisjoner for et trygt og seriøst arbeidsliv, sa han.

Gabrielsen mener EØS-avtalen i en alt for stor grad blir brukt som et argument mot å gjøre nødvendig ryddearbeid i norsk arbeidsliv. Han er glad for at utvalget går inn for å utnytte handlingsrommet som EØS-avtalen gir.

– Forslaget fra utvalget svarer godt på de utfordringene vi står overfor, både som samfunn og i arbeidslivet. Det er konkret og nyskapende. Og angir en helt tydelig retning, mener LO-lederen.

– Skattekuttene utfordrer velferdsstaten, mener LOs sjeføkonom

Annonse
Annonse