JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørnar Skjæran:

Arbeiderpartiets påtroppende nestleder vil ikke bruke dyrebar tid på å debattere olje i Lofoten

Den nye Ap-nestlederen Bjørnar Skjæran (52) advarer mot for stor vekt på ensidige klimatiltak i Norge.
Bjørnar Skjæran er klar for å bli nestleder i Arbeiderpartiet, hvis landsmøtet ønsker det.

Bjørnar Skjæran er klar for å bli nestleder i Arbeiderpartiet, hvis landsmøtet ønsker det.

John Trygve Tollefsen / Nordland Arbeiderparti

helge@lomedia.no

Lederen i Nordland Arbeiderparti har stor respekt for Aps partiprogram, som gjelder i to år til og som krever en konsekvensutredning av de sørligste områdene av Lofoten.

– Det var et utmerket kompromiss, som også er Arbeiderpartiets politikk i denne stortingsperioden, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

ph

– Samtidig vet jeg hvor mye politisk kapital og energi som er brukt for å få gjennomført en konsekvensutredning som aldri blir noe av. Etter de to siste valgene har Erna Solberg lagt utredningen innerst i skuffen to ganger. Det er en parlamentarisk umulighet så lenge KrF og Venstre sitter i regjering. Og det skal de vel gjøre i nesten tre år til, sier Aps påtroppende nestleder.

Han mener debatten om konsekvensutredning skygger for alt det andre vi kan gjøre i havet knyttet til fiskerier, fornybare ressurser, nye arter, forskning, utvikling og leverandørindustrien.

– Men det betyr ikke at vi tar til orde for vern. Vi er ikke innstilt på å verne området, legger han til.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Er innstilt

Den 52-årige heltidspolitikeren og gardbrukeren fra Lurøy i Nordland er altså innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet.

Han er i dag leder i Nordland Arbeiderparti og har yrkesbakgrunn som gårdbruker og selvstendig næringsdrivende.

Han var ordfører i Lurøy kommune fra 2011 til 2015, og er i dag gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget i Nordland.

Skjæran har allerede sittet i sentralstyret siden 2013.

Ifølge politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, er han en «dyktig politisk spiller, men er også utpreget jovial og folkelig, smilende, lyttende og interessert i møtet med nye mennesker».

– Han tilfører dagens Ap-ledelse en ny dimensjon. Nå blir det kortere avstand mellom partiledelse og velgerne. Skjæran er en som går på Coop'en hjemme i Lurøy og slår av en prat med folk, skriver Skjalg Fjellheim.

ph

Småbruker

Garden hjemme kjøpte han allerede rett etter videregående skole. Like etterpå ble han for første gang valgt inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

Det var ikke tilfeldig at han kjøpte et gardsbruk. Han trives nemlig best med praktisk arbeid, og gikk på naturfaglinja på den videregående skolen.

– Med denne bakgrunnen kunne du gjerne blitt Sp-politiker?

– Mitt politiske engasjement ble født på videregående. Jeg hadde tre timers reise til skolen og bodde derfor på hybel. Borteboerstipendet var så lite at det ikke dekket utgiftene. Jeg hadde jobbet og tjent penger siden jeg var 12 år, så jeg klarte meg. En av de første ulikhetene jeg så, var at lik rett til utdanning ikke eksisterte. Andre som bodde på hybel var helt avhengig av foreldrene sine for å klare det. Det engasjerte meg. Jeg lot meg verve i AUF, sier Skjæran.

– Her er vi egentlig ved kjernen i sosialdemokratiet. Alle skal gis like muligheter, også til utdannelse. Det skal ikke være avhengig av hvor du kommer fra eller foreldrenes ressurser, mener han.

Følg oss på Facebook

Lærervikar

Som supplement til gardsdrift jobbet han som lærervikar og med transportvirksomhet med eget transportfirma.

Avstandene er ikke som i Oslo. Fra hjemmet på Lurøy er det 310 kilometer til Bodø, hvor han har kontor som gruppeleder i Nordland fylkeskommune.

Hva som skjer hvis han blir valgt som nestleder i Arbeiderpartiet, vil han ikke forskuttere.

– Det må vi ta etterpå og finne ut av. For å bruke sportsterminologien er jeg vel egentlig bare kvalifisert hittil. Jeg har ikke vunnet noen konkurranse, mener han.

ph

Sluttdato for oljen?

Den påtroppende Ap-nestlederen mener det ikke er riktig å sette en sluttdato for oljeutvinning.

– Nei. Klimakrisen og klimatrusselen er vår tids største og viktigste sak. Vi er nødt til å løse den og det er en vanvittig stor jobb som kommer til å bli dyr. Men det er et internasjonalt ansvar. Ensidige tiltak i Norge vil ikke løse klimakrisen. Det vil ikke gi noe annet enn tapte inntekter for oss, mener Skjæran.

– 100 fat olje fra Johan Sverdrup forurenser like mye som et fat fra Canada. Å bytte ut norsk olje med oljesand fra Canada er ingen løsning for klima, poengterer han.

– Men vi skal være en pådriver og har et ansvar for å bruke mer penger på teknologi, karbonfangst og karbonlagring og slike tiltak, mener han.

EØS

– Hva mener du om EØS-avtalen?

– I hele mitt voksne liv har jeg vært motstander av norsk EU-medlemskap. Men vi hadde et flott og enstemmig vedtak på årsmøtet i Nordland Ap nylig som slår fast hvor viktig EØS-avtalen er, sier Skjæran.

– Det er egentlig en fantastisk konstruksjon. Vi har tilgang til et marked som har vokst til 28 land, samtidig som vi har full råderett over våre egne ressurser. Det er et handlingsrom både til venstre og høyre for EØS-avtalen. Vi må bare utnytte handlingsrommet for norsk arbeidsliv. Dagens regjering er en større trussel enn EØS-avtalen.

ph

Venstre eller høyre?

– Hvor vil du plassere deg politisk i Arbeiderpartiet?

– Jeg har stått trygt plantet midt i partiet hele mitt liv. Jeg har ingen opplevelse av at det er en sterk høyre/venstreakse i partiet. Det å skape verdier for å ha noe å dele, er hele partiets politikk. By og land må gå hånd i hånd. Vi må ha en politikk for å hindre forskjeller. De største sosiale forskjellene finner vi i storbyene. Vi må skape basert på de ressursene vi har. Samtidig må vi ha et desentralisert samfunn. Vi ser nå at med reform etter reform taper vi viktige arbeidsplasser, mener Bjørnar Skjæran.

Arbeiderpartiets landsmøte er 4. til 7. april. Går det som valgkomiteen innstiller blir altså ledelsen utvidet igjen til fire personer, etter at Trond Giske trakk seg for et år siden.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse