JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egenoppsigelse, oppsigelse eller avskjed?

Arbeidsgiver presser meg til å si opp – hva gjør jeg?

Hva regnes som en gyldig egenoppsigelse – og kan du trekke oppsigelsen tilbake? Hva bør du gjøre når arbeidsgiver påstår at du har sagt opp selv? Eller når du har sagt opp jobben under press?
– Hvis du inngår oppsigelse under utilbørlig press er den ikke gyldig. Men det er et bevisspørsmål, derfor bør du ikke sitte i møtet alene, sier LO-advokat. Illustrasjonsfoto.

– Hvis du inngår oppsigelse under utilbørlig press er den ikke gyldig. Men det er et bevisspørsmål, derfor bør du ikke sitte i møtet alene, sier LO-advokat. Illustrasjonsfoto.

Colourbox

aurora@lomedia.no

Det er ikke uvanlig at det oppstår uenighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker knyttet til egenoppsigelse, oppsigelse og avskjed.

– Det kan for eksempel være en situasjon der arbeidstaker innrømmer å ha sagt opp selv, men vil trekke oppsigelsen tilbake, eller en situasjon der arbeidsgiver har misforstått og tror at arbeidstakeren har sagt opp, mens arbeidstakeren bestrider dette, sier LO-advokat Anne-Lise Rolland til FriFagbevegelse.

Så hva skal til for at en egenoppsigelse regnes som gyldig? Kan man si opp muntlig? Kan man si opp i en SMS, i sosiale medier eller på internchatten på jobb? Og hvilke muligheter har man hvis man angrer?

– Generelt etter loven så skal en oppsigelse være skriftlig. Men en muntlig egenoppsigelse vil ikke være ugyldig, svarer hun.

Mens det for arbeidsgiver er et absolutt krav at en oppsigelse skjer skriftlig, er skriftlighetskravet en ordensregel for arbeidstakere. Dermed kan arbeidstakere i prinsippet si opp som de ønsker, forklarer advokaten.

– Det er imidlertid et krav at oppsigelsen skal ha kommet fram til arbeidsgiver, sier Rolland.

Fra retten: Håndverker ba om mer arbeid – mistet jobben: Får 80.000 kroner i erstatning

Trekke oppsigelsen? – Det krever en spesiell situasjon

Hva om det koker over i en konflikt på jobb, og du buser ut med en oppsigelse til ledelsen – eller et undertrykt sinne kommer til overflaten etter noen glass på bedriftens julebord, og du sier opp i beruset tilstand? Kan slike oppsigelser regnes som gyldig?

– Hvis arbeidsgiver forstår at oppsigelsen er gitt i affekt eller i beruset tilstand, bør de ta hensyn til det. Men hovedregelen er at arbeidstaker kan si opp som de ønsker, uten begrunnelse, forklarer Rolland.

– Kan en arbeidstaker trekke en oppsigelse?

– I utgangspunktet nei, men i visse tilfeller kan det aksepteres at arbeidstaker har en såkalt tilbakekallingsrett. Men da er det tre avgjørende forhold: at oppsigelsen trekkes veldig raskt, at arbeidsgiver ikke har innrettet seg etter oppsigelsen, for eksempel ved å ha lyst ut stillingen, og at det foreligger særlige grunner, svarer LO-advokaten.

– Men dette er unntaket, så det er ikke så enkelt som å si at «Jeg har trukket oppsigelsen raskt, så da må jeg få jobben tilbake». Det krever en spesiell situasjon, fortsetter hun.

Nicholas (22) vant over Oslo kommune: Fikk fast stilling etter under et år som ringevikar

Presset til å si opp: Be om betenkningstid og skaff bistand

LO-advokaten forklarer at hun har hatt saker hvor arbeidsgiver hevder at arbeidstaker har sagt opp selv, men arbeidstaker sier at de ble presset til å si opp i et møte.

– «Arbeidsgiver truet med at hvis jeg ikke sa opp selv ville jeg bli avskjediget.» Det er slik at hvis en avtale skjer under utilbørlig press, så er den ikke gyldig. Men man skal være forsiktig, for hovedregelen er at hvis arbeidstaker selv sier opp, så er det i utgangspunktet en gyldig oppsigelse.

– Og det å få valget mellom å si opp selv eller å bli avskjediget, er ikke nødvendigvis utilbørlig press. Særlig ikke hvis det faktisk er avskjedsgrunnlag, understreker hun.

– Har du noen råd til arbeidstakere som opplever å bli presset av arbeidsgiver til å si opp selv?

– Arbeidstaker bør sørge for å ha bistand. Hvis en slik situasjon oppstår i et møte hvor du er alene, ikke gjør noe i affekt, be om betenkningstid, og sørg for å ha bistand i neste møte.

– Hvis du inngår oppsigelse under utilbørlig press er den ikke gyldig. Men det er et bevisspørsmål, og det kan ta lang tid før det er avklart, derfor bør du ikke sitte i møtet alene.

Har man sagt opp under press og angrer, bør man umiddelbart si ifra: «Jeg trekker tilbake oppsigelsen, fordi jeg sa opp under press», råder LO-advokaten.

– Så blir det en diskusjon om det er å anse som en oppsigelse eller ikke. Dette skjer fra tid til annen. Det er kjedelig, men som oftest blir slike situasjoner løst, forklarer hun.

«Si at dere tjener 130 kroner»: Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet

– Mister det sterke stillingsvernet

Det er likevel i en god del tilfeller slik at arbeidstaker foretrekker å si opp selv, forklarer Rolland.

– Det kan være at arbeidsgiver har gyldig grunn til oppsigelse eller avskjed, men at arbeidstakerne heller ønsker at det fremstå som at de sagt opp selv. Dette diskuteres gjerne i forhandlinger. I et drøftingsmøte før en oppsigelse kan det hende du får tilbud om å si opp selv så du slipper avskjed, eller du kan spørre om det er greit at du heller sier opp selv, sier LO-advokaten og fortsetter:

– Ved en gyldig egenoppsigelse mister du det sterke stillingsvernet. Om du senere mener at arbeidsgiver ikke hadde saklig grunnlag for å si deg opp, kan du ikke lengre angripe oppsigelsen, med mindre du hevder at du er blitt presset til det. Du får også karantenetid før du kan få dagpenger ved egenoppsigelse.

Spørsmål og svar: Arbeidsgiver har trukket meg i lønn – hva gjør jeg?

– Arbeidsgiver må kunne bevise at arbeidstakeren har sagt opp selv

Nylig behandlet lagmannsretten en sak der arbeidsgiver hevdet den ansatte selv hadde sagt opp i et møte. Den ansatte, som mente arbeidsgiver hadde avsluttet arbeidsforholdet, vant fram og fikk erstatning for urettmessig avskjed. Skriftlige bevis, i dette tilfellet oppsigelse sendt fra arbeidsgiver, fikk avgjørende betydning. Retten viste til at bevisbyrden for at den ansatte selv hadde sagt opp, lå hos arbeidsgiver.

– Hvis arbeidsgiver hevder at den ansatte har sagt opp, mens arbeidstakeren sier at «det har jeg ikke gjort», så må arbeidsgiver kunne bevise at arbeidstakeren har sagt opp selv, forklarer Rolland.

– Hvis arbeidsgiver klarer å legge fram en skriftlig egenoppsigelse, da er det lagt fram bevis. Hvis arbeidstaker mener den ble skrevet under press, må arbeidstaker kunne bevise det, fortsetter hun.

Men hvis arbeidsgiver hevder at arbeidstakeren har sagt opp muntlig er det vanskeligere å bevise det, og regelverket sier at oppsigelsen i utgangspunktet skal være skriftlig, minner LO-advokaten om:

– Og den må oppfylle alle formkrav for en oppsigelse som er listet opp i arbeidsmiljøloven (se faktaboks under).

– Hvis arbeidsgiver glemmer én ting, er oppsigelsen formuriktig. Hvis arbeidstakeren da går til sak innen fire måneder, skal oppsigelsen som hovedregel kjennes ugyldig, sier Rolland til FriFagbevegelse.

Arbeidsmiljøloven sier:

§ 15-4.Formkrav ved oppsigelse

(1) Oppsigelse skal skje skriftlig.

(2) Oppsigelse fra arbeidsgivers side skal leveres til arbeidstaker personlig eller sendes i rekommandert brev til arbeidstakers oppgitte adresse. Oppsigelsen skal anses for å ha funnet sted når den er kommet fram til arbeidstaker. Oppsigelsen skal inneholde opplysninger om

a) arbeidstakers rett til å kreve forhandling og reise søksmål,

b) retten til å fortsette i stillingen etter bestemmelsene i §§ 17-3, 17–4 og 15-11,

c) de frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og for å fortsette i stillingen, og

d) hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist.

Er oppsigelsen begrunnet i virksomhetens forhold, skal den også inneholde opplysninger om fortrinnsrett etter § 14–2.

(3) Dersom arbeidstaker krever det, skal arbeidsgiver oppgi de omstendigheter som påberopes som grunn for oppsigelsen. Arbeidstaker kan kreve å få opplysningene skriftlig.

0 Endret ved lov 15 des 2006 nr. 69 (ikr. 1 jan 2007 iflg. res. 15 des 2006 nr. 1406).

§ 15–5.Virkninger av formfeil ved oppsigelse

(1) Dersom arbeidsgivers oppsigelse ikke er gitt skriftlig eller ikke inneholder opplysninger som nevnt i § 15–4 og arbeidstaker går til søksmål innen 4 måneder etter at oppsigelsen fant sted, skal oppsigelsen kjennes ugyldig, med mindre særlige omstendigheter gjør dette åpenbart urimelig.

(2) Er oppsigelsen ugyldig, kan arbeidstaker kreve erstatning. Det samme gjelder dersom oppsigelsen er mangelfull, men arbeidstaker ikke krever dom for ugyldighet eller det ikke blir avsagt dom for ugyldighet fordi særlige omstendigheter gjør dette åpenbart urimelig, jf. første ledd. Erstatningen fastsettes i samsvar med § 15–12 andre ledd.

Annonse

Flere saker

Annonse

Arbeidsmiljøloven sier:

§ 15-4.Formkrav ved oppsigelse

(1) Oppsigelse skal skje skriftlig.

(2) Oppsigelse fra arbeidsgivers side skal leveres til arbeidstaker personlig eller sendes i rekommandert brev til arbeidstakers oppgitte adresse. Oppsigelsen skal anses for å ha funnet sted når den er kommet fram til arbeidstaker. Oppsigelsen skal inneholde opplysninger om

a) arbeidstakers rett til å kreve forhandling og reise søksmål,

b) retten til å fortsette i stillingen etter bestemmelsene i §§ 17-3, 17–4 og 15-11,

c) de frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og for å fortsette i stillingen, og

d) hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist.

Er oppsigelsen begrunnet i virksomhetens forhold, skal den også inneholde opplysninger om fortrinnsrett etter § 14–2.

(3) Dersom arbeidstaker krever det, skal arbeidsgiver oppgi de omstendigheter som påberopes som grunn for oppsigelsen. Arbeidstaker kan kreve å få opplysningene skriftlig.

0 Endret ved lov 15 des 2006 nr. 69 (ikr. 1 jan 2007 iflg. res. 15 des 2006 nr. 1406).

§ 15–5.Virkninger av formfeil ved oppsigelse

(1) Dersom arbeidsgivers oppsigelse ikke er gitt skriftlig eller ikke inneholder opplysninger som nevnt i § 15–4 og arbeidstaker går til søksmål innen 4 måneder etter at oppsigelsen fant sted, skal oppsigelsen kjennes ugyldig, med mindre særlige omstendigheter gjør dette åpenbart urimelig.

(2) Er oppsigelsen ugyldig, kan arbeidstaker kreve erstatning. Det samme gjelder dersom oppsigelsen er mangelfull, men arbeidstaker ikke krever dom for ugyldighet eller det ikke blir avsagt dom for ugyldighet fordi særlige omstendigheter gjør dette åpenbart urimelig, jf. første ledd. Erstatningen fastsettes i samsvar med § 15–12 andre ledd.