JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgivere bryter arbeidstids-regler og unge kjenner ikke til verneombudet sitt. Det har LOs sommerpatrulje avdekket

LOs sommerpatrulje har besøkt nesten 6000 bedrifter over hele landet de siste ukene. Resultatet viser at unge arbeidstakere fortsatt opplever mange brudd på lover og regler.
Bjarne Lagesen, ungdomsrådgiver i LO.

Bjarne Lagesen, ungdomsrådgiver i LO.

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

tormod@lomedia.no

Antall brudd på arbeidsmiljøloven står på stedet hvil, viser årets tall fra de 5850 bedriftene LOs sommerpatrulje har besøkt. De har minsket med omtrent et halvt prosentpoeng, til 40 prosent.

Men endringene er større fra sommerpatruljens begynnelse i 1985. Antallet brudd på arbeidsmiljøloven har gått ned med omtrent 10 prosentproseng i perioden, fra 50 prosent brudd i starten.

Slik unngår du å bli lurt i sommerjobben

Dette mener ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO viser at sommerpatruljen fungerer.

– Det at unge lærer om sine rettigheter på jobben er viktig. Mange unge kjenner ikke til hva de har krav på, sier Lagesen i en pressemelding.

– I tillegg viser dette at i Norge er de aller fleste bedriftseiere seriøse og opptatt av å gi unge et godt første møte med arbeidslivet.

«Alle» kjenner til LOs sommerpatrulje

Funnene viser at:

• stadig flere får arbeidskontrakt

• antall brudd på arbeidsmiljøloven som er ordnet opp på stedet har gått opp

På den mer negative sida, viser funnene at:

• antall brudd på overtids og arbeidstidsbestemmelser har gått opp

• antall unge arbeidstakere som ikke kjenner til hvem som er verneombud har gått opp

Stian og Kenneth i LOs sommerpatrulje: – Et besøk fra oss kan faktisk forhindre arbeidsgivere i å begå lovbrudd

Flere brudd på regler om arbeidstid

I år har sommerpatruljen funnet flere brudd på reglene om arbeidstid. Antall brudd har økt med 2 prosentpoeng fra i fjor, til 15 prosent i år.

– Unge arbeidstakere føler seg presset til å jobbe lengre dager uten å få overtidsbetalt. I 2015 liberaliserte regjeringen overtidsreglementet, noe som ikke har bidratt i positiv grad, sier Lagesen.

– Man ser at useriøse arbeidsgivere hele tiden presser over i gråsonen på hva som står i regelverket, og når regelverket har blitt mer liberalisert er grensen flyttet, mener han.

– Fantastisk at LOs sommerpatrulje besøker Oslomet

Unge kjenner ikke til verneombudet

Flere dårlige nyheter fra patruljen er at ungdommen ikke kjenner til verneombudsordningen.

Antallet unge arbeidstakere som ikke kjenner til hvem som er verneombud på arbeidsplassen har økt med med omtrent seks prosentpoeng fra i fjor, til 32 prosent i 2018.

Lagesen viser til at det også er arbeidstaker sitt ansvar å gjøre seg kjent med hvem som er verneombud. Likevel mener han statistikken er alvorlig.

– I fjor døde 27 mennesker på arbeidsplassen i Norge. Unge arbeidstakere er spesielt utsatt for arbeidsulykker og skader. Det er tydelig at kulturen rundt verneombud ikke er god nok på mange arbeidsplasser, sier ungdomsrådgiveren.

LOs sommerpatrulje sjekket lønns- og arbeidsvilkår på Oslos største byggeplass

Stadig flere får arbeidskontrakt

På den mer positive sida får stadig flere ungdom arbeidskontrakt. Andelen som ikke har kontrakt har minsket med ett prosentpoeng, til 9,4 prosent.

I 2000 var det til sammenligning hele 28 prosent som ikke hadde arbeidskontrakt.

– Arbeidskontrakt er viktig fordi det er det eneste beviset på at du faktisk jobber ved et sted og det er avtalen med spillereglene mellom deg og arbeidsgiver, forklarer ungdomsrådgiveren.

Stadig færre unge jobber om sommeren

Ordnet opp i dobbelt så mange brudd

Flere gode nyheter for sommerpatruljen og unge arbeidstakere, er at har antall brudd som de har klart å ordne opp i på stedet mer enn doblet seg fra i fjor.

Hele 224 brudd ble ordnet opp av patruljen, mot bare 89 i fjor.

– Dette er en svært positiv utvikling og viser at veldig mange utfordringer på arbeidsplassen kan være misforståelser og ikke vond vilje, sier Lagesen.

– De aller fleste norske arbeidsgivere er opptatt av at unge arbeidstakere skal ha det trygt og godt på jobb, og er veldige glade for alle brudd man kan ordne opp på stedet.

LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

Bjarne Lagesen, ungdomsrådgiver i LO.

Annonse
Annonse