JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Arbeidsgivere og fagbevegelsen uenige om korona-arbeidstid

Arbeidsgiverne vil ha en «general fullmakt» til å utvide arbeidstida. Fagbevegelsen mener at dagens lov er fleksibel nok.
Arbeidsgiverne ønsker å kunne endre arbeidsplanen på to dagers varsel nå under korona-pandemien.

Arbeidsgiverne ønsker å kunne endre arbeidsplanen på to dagers varsel nå under korona-pandemien.

Vidar Ruud, ANB

torgny@lomedia.no

Regjeringen har spurt partene i arbeidslivet om det er behov for å endre arbeidsmiljøloven for å bekjempe korona-pandemien. I et brev til partene fredag for en uke siden, ba Arbeids- og sosialdepartementet om innspill til tiltak i disse pandemi-tider. Departementet var spesielt interessert i innspill om arbeidstid.

Innspillene ble behandlet på et møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd torsdag 19. mars.

Stor uenighet om tiltakene

Departementet skriver i en epost til FriFagbevegelse at «Statsråden oppfordret partene til å forsøke å finne løsninger lokalt, og understreket at eventuell midlertidig regulering bare vil være en alternativ løsning. Partene og statsråden var enige om å ha nær dialog om dette i tiden framover.»

Men det er langt fra enighet mellom partene om hvilke tiltak som trengs. Arbeidsgiverne ønsker rett til å utvide arbeidstida på kort varsel, mens fagbevegelsen understreker at Arbeidsmiljøloven er en vernelov.

Tilstrekkelig fleksibel

LO mener at det bare er situasjoner hvor mennesker, liv og helse står på spill det kan gis dispensasjon fra, og det bør være begrenset til samfunnskritisk virksomhet. Hvis en skal gå ut over dagens lov, må det være etter innstilling fra en krisegruppe med partene i arbeidslivet.

Unio mener også at dagens lovverk er tilstrekkelig fleksibelt til å håndtere situasjonen. De peker på at flere av Unios forbund har inngått avtaler med arbeidsgiverne der de «balanserer arbeidsgiver og arbeidstakers interesser der det er behov for å fravike lovens normalregler.»

Vil ha generalklausul

NHO ønsker en generalklausul som kan sette arbeidstidskapitelet til side. Arbeidsmiljøloven har en bestemmelse som sier at loven kan fravikes ved «naturhendelser, ulykke eller andre uforutsette begivenheter må foretas for å avverge fare for eller skade på liv eller eiendom.» NHO ønsker at korono-pandemien blir betegnet som en slik situasjon.

NHO ønsker seg ogsåen rekke konkrete regelendringer. I en epost fra direktør i NHO, Nina Melsom, skriver hun at NHO for det første ønsker de at også bedrifter som ikke har tariffavtale skal kunne ha rett til utvidet overtid, kortere hviletid mellom to arbeidsperioder, mer kveldsjobbing, utvidet oppholdsperiode for dem som arbeider offshore og kortere tid for å varsle endringer i arbeidsplanen.

Det siste kravet er alle arbeidsgiverorganisasjonene enige om. Spekter, Virke og KS fremmer det samme kravet. Virke mener at det bør holde med to dagers varsel for endring i arbeidsplanen.

Vil endre ferieloven

Spekter mener at det bør gis utvidede rammer for overtid, og at arbeidsmiljølovens handlingsrom for arbeidstid bør gjelde for alle uten avtaler med tillitsvalgte.

Spekter, Virke og KS trekker også fram at det bør bli mulighet for å endre folks ferie. Ferieloven sier at ferie skal varsles to måneder i forkant. På grunn av den spesielle situasjonen ønsker arbeidsgiverne at det skal gis en kortere varslingsfrist.

Flere av arbeidsgiverne peker også på at Arbeidstilsynet ikke har nok kapasitet til å behandle alle dispensasjonssakene.

Bekymret for rekkevidden

Det var ikke mulig å få noen kommentar fra politisk ledelse i LO om saken, men informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø skriver i en epost at «LO har framhevet viktigheten av Arbeidsmiljøloven, tariffavtalene og partenes rolle på både lokalt og sentralt nivå. Dette har vi hatt en dialog om, og vi opplever at vi i stor grad har blitt hørt. Vi har også adressert vår bekymring om rekkevidden av (fullmakts) lovens omfang.»

For LO er det viktig at det fortsatt skal søkes enighet lokalt og også sentralt for å komme til enighet om spørsmål når det gjelder arbeidsliv.

Hammerø skriver at arbeidslivets parter har lang tradisjon for å finne gode og forsvarlige løsninger sammen.

– Vi føler oss trygge på at vi også i denne helt ekstraordinære situasjonen vil kunne finne løsninger som ivaretar behovet lokalt og nasjonalt.

Annonse
Annonse