JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgivere som bruker opp ansattes feriepenger: Dette svarer to Høyre-topper

Heidi Nordby Lunde (H) tar til orde for å avskaffe feriepenger, og heller betale ut full lønn med en gang. – Feriepenger har hjulpet meg mange somre, svarer Henrik Asheim (H).
– Jeg er veldig glad for å få feriepenger. Det har hjulpet meg mang en sommer, særlig i yngre alder, at noen sparte for meg, sa fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

– Jeg er veldig glad for å få feriepenger. Det har hjulpet meg mang en sommer, særlig i yngre alder, at noen sparte for meg, sa fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Den profilerte Høyre-politikeren Heidi Nordby Lunde mener den enkleste måten å sikre at arbeidstakere får pengene de har krav på, er å utbetale full lønn til arbeidstakerne uten tvungent trekk til feriepengesparing.

Det sa Lunde da Stortinget tirsdag behandlet et forslag fra SV om å «sørge for at alle arbeidstakere får feriepengene sine».

Forslaget var basert på LOs lovforslag fra mai, som går ut på å forhindre at arbeidsgiver bruker opp ansattes feriepenger, ved at de låses på en egen konto.

Lunde mener alternativet til at bedrifter skal sette feriepengene på en egen lukket konto, er at arbeidstakerne selv får utbetalt hele lønna hver måned, og at den særskilte kontoen er arbeidstakerens egen, ikke som i dette forslaget: Videreføre dagens tvangstrekk, men inn på en lukket konto.

Bakgrunn: Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Asheim: Glad noen sparte for meg

– Sosialdemokratiet Norge har ingen tillit til at vi som enkeltindivider klarer å disponere vår egen inntekt, og har derfor pålagt arbeidsgiverne å holde tilbake arbeidstakernes lønn for så å betale den ut i forbindelse med avvikling av ferie inntil halvannet år etter at pengene ble tjent, sa stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H).

Det fikk fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til å utbryte at det «er mulig han er ødelagt av sosialdemokratiet».

– Jeg er veldig glad for å få feriepenger. Det har hjulpet meg mang en sommer, særlig i yngre alder, at noen sparte for meg. For jeg var ikke alltid like flink til det, sa han fra talerstolen i Stortinget.

Statsråden lovet at regjeringen skal se på ordningen i sin helhet, og at han synes det er fornuftig.

– Da bør man også kanskje se på muligheten for å flytte tilliten fra arbeidsgiver til den enkelte arbeidstaker, slik at hun får den lønna hun fortjener, når hun tjener den, sa han.

Smittetala aukar igjen: Arbeidsfolk treng ei ny korona-krisepakke, meiner Raudt. Desse 4 tiltaka vil partiet ha på plass

Foruroligende tall

Bakgrunnen for forslaget er en stor bekymring for at mange ikke skulle få feriepengene sist sommer. En kartlegging som NHO foretok, viste at én av ti bedrifter, 11 prosent, ikke trodde de ville være i stand til å betale ut feriepenger, mens ytterligere 13 prosent. var usikre på om de ville klare det.

Lise Christoffersen (Ap) synes dette er foruroligende tall.

– Det er altså så mange bedrifter som frykter at de ikke vil være i stand til å oppfylle sine lønnsforpliktelser. Derfor er det positivt at statsråden har kommet fagbevegelsen i møte og sagt at han vil vurdere kravet om å sette av feriepenger på en egen konto. Men foreløpig er det bare verbalt, og det hjelper ikke så mye, sa Lise Christoffersen under debatten.

Nye regler: Taxisjåfør Ørnulf bruker halvparten av arbeidsdagen på å vente på turer

Vurderes på sikt

Christoffersen synes det er rart å se at stortingsflertallet sier at et pålegg om å sette feriepenger på sperret konto først skal gjelde fra 2022.

– Statsråden sier i grunnen noe av det samme i sitt svarbrev til komiteen, at han bare vil vurdere tiltak på sikt. For Arbeiderpartiet har det hele tida vært viktig at krisepakkene som vi har bevilget her i Stortinget, er sosialt rettferdige i sin innretning. Det er viktig at det ikke er arbeidstakerne som skal subsidiere bedrifter med betalingsproblemer eller likviditetsproblemer. Det er en samfunnsoppgave.

– Hvis bedriften ikke klarer å overholde sine forpliktelser, å betale ut feriepenger til sine ansatte, er jo bedriften i realiteten konkurs, la hun til.

Får ikke de ansatte pengene sine, kan de slå bedriften konkurs. Dette skjedde nylig i Oslo, da en maler som ikke hadde fått feriepenger, tok affære.

Les mer: Maler slo arbeidsgiver konkurs – slik fungerer loven

Ros, men ikke støtte fra Frp

Komitéleder Erlend Wiborg (Frp) roste SV for forslaget, som fikk støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Prinsippet Sosialistisk Venstreparti løfter fram, er en god tanke. Selvsagt skal en ansatt være trygg på at feriepengene kommer. Det er penger avsatt fra tidligere arbeidsår som er deres. Fremskrittspartiet støtter likevel ikke forslaget nå, ettersom vi ser at dette allerede er under utredning, så vi kan få en helhetlig vurdering av saken, sa Wiborg.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener det ikke er noen forskjell på å sette av skattetrekk på egen konto og å sette av feriepenger på egen konto.

– Fra LO er det foreslått en måte å gjøre det på som er ubyråkratisk. En kan sette av fortløpende, eller en kan sette av a konto, noe som vil være enklere å administrere, sa Lundteigen, som la til at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var positiv til grunnholdningen i forslaget inntil organisasjonen Virke kom på banen som arbeidsgiver.

Kortest mulig tid

Solfrid Lerbrekk (SV), som er en av forslagsstillerne, er glad for at en utredning er på vei, men understreker at det haster.

– SV er svært utålmodig når det kommer til å sikre folks arbeidsrettigheter og opptjente feriepenger. Det er bra at regjeringen er på vei med en utredning.

– Dette kan med fordel ta kortest mulig tid, derfor fremmet vi dette forslaget for å legge press på regjeringa. Vi er spent på hva som kommer ut av utredningen, og ikke minst når resultatet av dette kommer til Stortinget, sa Lerbrekk.

Les også: Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

Annonse
Annonse