JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsminister Eriksson ikke bekymret for sosial dumping

Den nye arbeidsministeren mener sosial dumping ikke er en viktig utfordring.
Fremskrittspartiets Robert Eriksson blir arbeidsminister i Solberg-regjeringa.

Fremskrittspartiets Robert Eriksson blir arbeidsminister i Solberg-regjeringa.

Håvard Sæbø

frode.ronning@lomedia.no

Fremskrittspartiets Robert Eriksson blir arbeidsminister i Solberg-regjeringa. Han har jobbet med arbeidslivsspørsmål på Stortinget i åtte år og kjenner feltet godt.

Eriksson har ikke vært blant de Frp-erne som har vært tøffest mot LO og fagbevegelsen. Han har likevel flere synspunkter som går på tvers av LOs meninger.

Eriksson mener blant annet at sosial dumping ikke er et sentralt problem i norsk arbeidsliv.

Arbeidslivsmelding

Dette påpekte han da Stortinget behandlet arbeidslivsmeldinga i mai 2012.

I innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen mener alle partier, unntatt Frp, at «arbeidet mot sosial dumping er en hovedutfordring på arbeidslivsområdet.»

Fremskrittspartiet var i meldinga mest opptatt av å så tvil om bruken av begrepet «sosial dumping». Partiet bemerket følgende:

«Det er liten tvil om at det finnes graverende tilfeller av utnyttelse av arbeidstakere i Norge. Dette er noe man selvfølgelig må komme til livs. Men, det bør likevel ikke være slik at ethvert tilfelle av dårligere arbeidsvilkår enn det som fremgår av tariffavtalen kan kvalifisere for betegnelsen «sosial dumping».

I regjeringserklæringa mellom Frp og Høyre står det at regjeringa skal jobbe mot sosial dumping. Spørsmålet blir hvor mye av Frps politikk som vil føres fra Arbeidsdepartementet.

Mot allmenngjøring

I sommer svarte Frp og de andre politiske partiene på LOs 45 spørsmål. Her understreker Frp følgende:

«Allmenngjøring er ikke et godt tiltak for å bekjempe svart arbeid og misbruk av arbeidskraft, fordi det er kun de store virksomhetene med et stort administrativt apparat som klarer å følge opp alle kravene som ligger i allmengjøringsordningen.»

I regjeringsplattformen understreker Frp og Høyre at allmenngjøringsordningen skal bestå.

Annonse

Flere saker

Annonse