JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet innstiller tilsyn under korona-krisa

Fram til påske får de kriminelle i arbeidslivet være i fred.
Tilsyn på en byggeplass. Arkivfoto.

Tilsyn på en byggeplass. Arkivfoto.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Arbeidstilsynet kommer ikke til å gå på fysiske tilsyn de nærmeste ukene. Årsaken er frykt for å bli smittet av korona. De gjør et unntak hvis de får inn tips om at det er akutt helsefare og tilsyn etter ulykker hvor en skal finne ut av årsaken til at ulykken skjedde.

Mindre jakt på a-rkim

Arbeidstilsynet hadde planlagt en aksjon rettet mot industrien 9. til 20. mars. Denne aksjonen er avlyst. Fram til påske vil heller ikke tilsynet reise ut for å veilede. Tilsynene som blir gjennomført vil være såkalte postale tilsyn. Kutt i tilsynene vil også ramme arbeidet mot a-krim.

p

Utvendige tilsyn på byggeplasser vil gjennomføres, men kontrollørene skal ikke gå inn.

I en pressemelding som er publisert på Arbeidstilsynets hjemmesider heter det: «For å hindre smitte, og på den måten beskytte utsatte grupper, er det blant annet besluttet at alle ansatte i Arbeidstilsynet skal ha hjemmekontor i perioden frem til over påske. På den måten reduseres antall mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig.»

Sårbare grupper

– Vi gjør dette først og fremst i solidaritet med spesielt sårbare grupper, samtidig er det med på å redusere faren for at egne ansatte skal bli alvorlig syke, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim i pressemeldingen.

Arbeidstilsynet er en av de sentrale etater i a-krimarbeidet. Leder av a-krimsenteret i Oslo, Olav Norheim, vil ikke si noe om hvilke konsekvenser Arbeidstilsynets vedtak om stopp i utekontroller får for arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende, og situasjonen endrer seg hele tiden, sier Norheim til frifagbevegelse.no.

Fram til påske

– Arbeidetilsynet er en forebyggende etat så det er viktig at vi ikke er med på å spre smitte, sier Bengt Eriksson, som er NTLs hovedtillitsvalgt i Arbeidstilsynet og jobber ved a-krimsenteret i Oslo. Han innser at dette vil være en begrensning i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

p

– Dette varer tre uker fram til påske som de kriminelle får være i fred, men etterpå skal vi ta dem, sier Eriksson.

Riktig beslutning

– Vi har fulgt opp de rådene som Folkehelseinstituttet har kommet med. Tiltaken som statsministeren har lagt fram nå, viser at det vi hadde tatt en riktig beslutning, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim. Men hun understreker at tilsynet opprettholder de kritistke funksjonene, og opprettholder beredskapen som er nødvendig for å ivareta liv og helse.

– Blant annet vil svartjenesten fortsatt fungere og vi vil gjennomføre tilsyn via digitale kanaler der det er mulig, og gjennomføre tilsyn som er basert på tips, forklarer hun.

Annonse

Flere saker

Annonse