JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arkitekt foreslår Picassos «Fiskerne» som 22. juli-minnesmerke

Arkitekten Bernt Johan Scheffler foreslår å la Picassos «Fiskerne» bli stående i Regjeringskvartalet som en minnetavle for 22. juli-ofrene.
Til tross for store ødeleggelser ellers på bygget, har kunsten på Y-blokka klart seg bra. Det sandblåste betongrelieffet er utformet av Carl Nesjar og tegnet av Pablo Picasso.

Til tross for store ødeleggelser ellers på bygget, har kunsten på Y-blokka klart seg bra. Det sandblåste betongrelieffet er utformet av Carl Nesjar og tegnet av Pablo Picasso.

Lisa Turøy Christiansen

– Ideen er at Picasso-verket «Fiskerne» ikke flyttes selv om Y-blokken skulle bli revet, men forblir på nøyaktig samme sted som i dag, sier den pensjonerte sivilarkitekten til Aftenposten.

Han mener at ved å sikre kunstverket med et fundament merket med navnene til de omkomne etter 22. juli-terroren, omkranset av en vannspeil, vil Oslo få det nasjonale minnesmerket byen trenger.

Byantikvar Janne Wilberg har sett tegningene og er positiv til ideen.

– Dette er veldig interessant. Jeg har faktisk introdusert løsningen tidligere. Hvis vi ikke får tatt vare på Y-blokken, så ville det vært en god idé å utvikle en liten del av bygningen til et minnested, sier Wilberg.

Regjeringen har vedtatt at Y-blokken skal rives, noe som har skapt stor motstand fra en rekke hold. Leder i Den nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, ønsker ikke å kommentere forslaget.

– Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sendt et oppdragsbrev til Statsbygg vedrørende det midlertidige nasjonale minnestedet. Det er det vi konsentrerer oss om nå, sier hun.

(©NTB)

innenriks.vaktsjef@ntb.no

Mye glass og høye bygg i det nye regjeringskvartalet

Annonse

Flere saker

Annonse