JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF vil ha atomvåpenforbud og får støtte fra unge i fagbevegelsen

AUF mener Arbeiderpartiets landsmøte må støtte en signering av FN-traktaten som forbyr atomvåpen.
I FRONT: Ungdommen i fagbevegelsen sier nei til atomvåpen.  Leder av NTL Ung Lone Lunemann Jørgensen fronter saken.

I FRONT: Ungdommen i fagbevegelsen sier nei til atomvåpen. Leder av NTL Ung Lone Lunemann Jørgensen fronter saken.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

En av de store stridstemaene på landsmøtet til Arbeiderpartiet, som starter torsdag, er spørsmålet om Norge skal skrive under på FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

– Nei, sier partiledelsen. Vi kan ikke være med på en ensidig nedrustning.

– Jo, svarer AUF. Og nå får de støtte fra ungdomsorganisasjonene i LO.

Karl Ruben Gaasø er leder i Industri Energi Ung, Dagfin Svanøe er ungdomsleder i EL og IT, Mats Monsen leder Fagforbundet Ung, Vidar Hovland er ungdomssekretær i Handel og Kontor, og Lone Lunemann Jørgensen er leder for NTL Ung. Sammen går de nå ut med støtte til AUF i denne saken.

Støre og Gabrielsen i stort intervju: Derfor mener de Ap-legendens sitat er verdt å minne om akkurat nå

Destruktivt og inhumant

– Atomvåpen er det mest destruktive og inhumane våpenet som finnes. Skadene ved et atomangrep vil være så store at ingen stat eller organisasjon vil kunne gi effektiv behandling. Bruk av atomvåpen vil ramme sivile i stor grad, og en atombombe som detonerer over en større by vil kunne drepe millioner av mennesker, sier Lone Lunemann Jørgensen til FriFagbevegelse.

Atomvåpen innebærer en trussel om utslettelse. Atomvåpen truer alle staters sikkerhet.

– Så lenge atomvåpen finnes, er det en risiko for at katastrofen skjer. Et stort antall atomvåpen står til enhver tid klare til utskytning, og disse kan avfyres med vilje, eller ved uhell, misforståelser eller teknisk svikt.

ph

De fem hevder at Norge bidrar til et mindretall som bidrar til å legitimere atomvåpen og sabotere nedrustning.

– Omtrent 80 prosent av verdens stater avviser atomvåpen som del av sin militærstrategi. Norge tilhører et mindretall som anser atomvåpen som nødvendige og legitime. Masseødeleggelsesvåpen hører ikke hjemme i militærstrategien til et land som anser seg som en fredsnasjon. Å true med massedrap av sivile gir ikke sikkerhet.

Sterk støtte i befolkningen

Fagforeningsungdommen kan slå i bordet med sterk støtte i befolkningen. Åtte av ti mener at Norge bør undertegne FN-traktaten som forbyr atomvåpen, ifølge en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse høsten 2017.

En fersk undersøkelse viser at 85 prosent av Arbeiderpartiets velgere mener Norge bør signere, selv om vi blir det første NATO-landet som gjør det.

ph

– En fersk artikkel fra Harvard Law School slår fast at det ikke er noen juridiske hindre for at NATO-land tilslutter seg forbudstraktaten. Norge kan fortsette å være i militærallianse med atomvåpenstater, så lenge vi reserverer oss mot at det trues med å bruke masseødeleggelsesvåpen på våre vegne. I NATOs strategiske konsept fra 2010 står det at så lenge det finnes atomvåpen i verden, skal NATO også ha slike våpen. Men det samme dokumentet sier også at NATO jobber for å legge forholdene til rette for en verden uten atomvåpen. Å støtte et forbud som skaper ny dynamikk og fart i nedrustningsarbeidet, og som øker presset på balansert og gjensidig nedrustning, handler nettopp om å legge forholdene til rette for en atomvåpenfri verden, hevder de fem ungdomslederne.

De mener Norge er part i internasjonale konvensjoner som forbyr biologiske våpen, kjemiske våpen, landminer og klasebomber, fordi det er inhumane våpen som særlig rammer sivile.

– Norge har en lang tradisjon for å jobbe for nedrustning og fred. Norge har hatt en lederrolle i tidligere prosesser med å forby inhumane våpen som rammer sivile. Norge ledet an i arbeid, mener Lone Lunemann Jørgensen.

ph

Brudd med NATO

Arbeiderpartiets ledelse støtter regjeringens linje: Å signere FN-traktaten vil være et brudd med NATO-samarbeidet. Alliansen forbeholder seg retten til å ha atomvåpen så lenge andre land også har det.

I Europa er det Frankrike, Storbritannia og Russland som har atomvåpen, påpeker Aps utenrikspolitisk talsperson Anniken Huitfeldt overfor NRK.

– Problemet med dette forbudet er at her legger man opp til at enkelte land ensidig skal kvitte seg med atomvåpen. Det kan potensielt være ganske farlig, føre til ustabilitet og få mindre trykk på den type nedrustning som virket på 90-tallet, nemlig gjensidig og balansert nedrustning, sier hun til NRK.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse