JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF vil skatte bolig hardere

AUF ønsker å få Ap med på ny og radikal boligpolitikk – som betyr høyere skatter for boligeiere. Målet er at flere skal komme inn på boligmarkedet.
Ina Libak

Ina Libak

Erlend Angelo

– Hvis man ikke har foreldre til å hjelpe, er man nesten i en umulig situasjon. Vi holder på å få en generasjon av unge som ser inn på et boligmarked de ikke har mulighet til å komme inn på, sier AUF-leder Ina Libak til Klassekampen.

De siste 15 årene har boligprisene i Norge steget med 130 prosent, ifølge Eiendomsmeklerselskapet Krogsveen. I Oslo har prisene steget med over 170 prosent.

I et intervju med Aftenposten søndag pekte Ap-leder Jonas Gahr Støre ut boligpolitikk for de unge som et viktig felt. Nå øyner AUF muligheten til å få med Ap på radikale boligpolitiske tiltak i det nye stortingsprogrammet.

Ungdomspartiet vil at stat og kommune skal gå tungt inn i boligbygging, utvikling av sosiale boligprosjekter og regulering av leiemarkedet. Samtidig vil AUF å legge om skattesystemet slik at man får færre insentiver til å investere i eiendom.

I dag har boligeiere en såkalt verdsettingsrabatt på 75 prosent for primærboligen når formuesskatten skal beregnes. AUF tar til orde for å senke verdsettingsrabatten til 20 prosent for primærbolig, til 15 prosent for fritidseiendom og fjerne den for sekundærboliger. Det vil gi en kraftig skatteskjerpelse.

– Dette er økonomisk fornuftig politikk, sier AUF-lederen.

Ane betalte to millioner for en 18 kvadratmeter leilighet

«Jeg har i perioder tjent mer penger på bare å eie bolig enn på å jobbe. Det er helt vilt», sier Hannah Gitmark

Annonse
Annonse