JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bak arenaene i Sotsji

President Vladimir Putins prestisjeprosjekt er i gang. Historiens dyreste OL går av stabelen i skyggen av brudd på menneskerettighetene, slavearbeid, korrupsjon og terrortrussel.
Det er lite å  utsette på fasadene i Sotsji. Her er ishallen der kunstløp og kortbaneløp på skøyter skal avvikles.

Det er lite å utsette på fasadene i Sotsji. Her er ishallen der kunstløp og kortbaneløp på skøyter skal avvikles.

FRANCOIS XAVIER MARIT/AFP Photo

nina.sandaas@lomedia.no

For mange av arbeiderne som har gjort OL mulig i denne svartehavsbyen med 350 000 innbyggere, pågår nå en kamp for å få ut lønna. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har gitt ut en 67 sider lang rapport som er sterkt kritisk. Her fortelles det at av de drøyt 70 000 arbeiderne som har bygget anleggene i Sotsji kom minst en tredel fra tidligere sovjetland som Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan i øst, og fra Ukraina, Serbia og Bosnia i vest.

De er blitt tvunget til å arbeide tolv timer sju dager i uka, med bare én fridag per måned, til lave lønninger og noen ganger ikke lønn i det hele tatt. Gjennomsnittslønna blant 66 intervjuede arbeidere lå mellom 10 og 15 kroner timen. I ett konkret tilfelle var 13 arbeidere fra Ukraina blitt lovet 10 000 kroner i måneden, fri mat og bolig. Etter to måneder i jobb og 2 700 kroner i lønn dro de hjem til Ukraina.

LAST NED: HRW-rapporten "Race to the bottom"

Rettsløse

De slaveliknende forholdene har kunnet finne sted fordi de utenlandske arbeiderne har måttet levere inn passene sine til arbeidsgiverne for å få arbeidstillatelse. Passene ble beholdt, uten at arbeidstillatelse ble gitt, og arbeiderne var rettsløse. I fjor sommer oppsto spontante protester blant gjestearbeiderne som hadde ventet på lønn i flere måneder. Myndighetene svarte lynraskt. Politiet foretok razziaer og samlet menneskene i provisoriske arrestlokaler der folk sov på pappunderlag i flere døgn før de ble sendt ut av landet, sier Semjon Simonov til Sveriges Radio. Han arbeider med menneskerettigheter for den russiske organisasjonen Memorial og forteller at han har sett mange tragedier utspille seg i Sotsji. Fortsatt har han i sitt register over tusen personer som ikke har fått lønnene sine, noen for sju måneders arbeid.

Nederst på stigen

At regningen for OL kommer opp i 51 milliarder dollar forklarer Simonov slik: først betaler den russiske regjeringen penger for OL-prosjektene, arenaer og infrastruktur til Krasnodar-guvernementet. Deretter betaler guvernementet til byggefirmaene og til slutt skal disse betale lønninger til sine arbeidere. Da har så mye forsvunnet i korrupsjon at det ofte ikke finnes penger igjen. En av Russlands fremste opposisjonelle, Aleksej Navalnij er svært kritisk til hva vinter-OL i Sotsji faktisk koster. Han anklager russiske politikere og næringslivsfolk for korrupsjon og for å ha profittert på vinterlekene som er fem ganger dyrere enn OL i Vancouver i 2010.

I den russiske jule- og nyttårshelgen ble offentlig ansatte lærere, barnehagepersonell og politifolk i regionen utkommandert for å jobbe gratis. Oppdraget var å anlegge gressplener, plante trær og busker eller drive med enklere bygningsarbeid. De var blitt truet med oppsigelse, hvis de nektet å jobbe, uten å få mat og drikke en gang, skriver den finske avisen Hufvudstadsbladet.

Trakasserier

HRW rapporterer om en økning i vold i 2013 mot gjestearbeidere og innvandrere, og rasistisk retorikk fra regjeringshold. Myndighetene driver en kampanje for å bygge opp negative følelser i folket mot «utenlandske agenter, gjestearbeidere og LHBT-folk».

HRW kritiserer også Russland for en rekke lover som er blitt antatt etter at Putin inntok presidentkontoret for en tredje periode. Den mye omtalte loven mot propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner gjør i prinsippet enhver nøytral eller positiv ytring om homofile straffbar, dersom det er risiko for at mindreårige kan være blant publikum. Demonstrasjoner er ulovlige, det samme er nyhetsinnslag der homofile omtales som likeverdige. Parallelt med at russiske homofile rammes av stadig mer innskrenkende lovgivning, øker den hatmotiverte volden. På internett spres filmer der ekstremister ydmyker og torturerer unge homofile. Dette er bander som står Putins ungdomsgrupper nær.

LES OGSÅ: Norsk kampanje mot russisk homohets

Russiske myndigheter har det siste året kontrollert og truet mer enn tusen ideelle organisasjoner med LHBT-, miljø- og menneskerettighetsforkjempere. Noen har lagt ned virksomheten, minst 15 organisasjonsledere kjemper i rettsvesenet mot å måtte registrere seg som utenlandske agenter. Flere slike organisasjoner har arbeidet for at en betinget dom som miljøaktivisten Jevgenij Vitisjko er idømt på grunn av sin kamp mot de store negative miljøkonsekvensene av Sotsji-OL, ikke skal endres til fengselsdom. De lyktes ikke. Samtidig med at den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij ble løslatt fra fengsel rett før jul for å blidgjøre vestlige kritikere, ble Jevgenij Vitisjko sendt til tre år i straffeleir.

Nærgående besøk

Frivillige organisasjoner som deltar i «politisk aktivitet» og får penger fra utlandet må nå registrere seg som utenlandske agenter. På bakgrunn av denne loven har også Nordisk Ministerråds kontor i Kaliningrad fått nærgående besøk av russiske myndigheter. Organisasjonen Golos som driver med valg-observasjon og avslørte omfattende valgfusk i 2012, er ilagt bot fordi man ikke har registrert seg som utenlandsk agent. Dumaen har i tillegg utvidet definisjonene av forræderi og spionasje på en måte som åpner for kriminalisering av organisasjons- og menneskerettighetsarbeid. Politisk opposisjon og kritiske medier har vanskelige kår.

Ifølge nye blasfemibestemmelser er det straffbart å «fornærme følelsene til nasjonens troende». Loven kom som en reaksjon på Pussy Riots demonstrasjon i Frelseren Kristus-katedralen. Medlemmene av bandet ble dømt til straffearbeid for oppvigling.

Det er innført begrensninger i organisasjons- og møtefriheten. En annen lov fra i fjor sommer vanskeliggjør kritikk av regimet. Den som bryter demonstrasjonsbestemmelsene, risikerer mange tusen kroner i bot.

Markerer avstand

Myndighetene i Russland har vedtatt å tillate demonstrasjoner på et avgrenset område i Sotsji under vinter-OL, till tross for et tidligere vedtak om totalforbud mot alle demonstrasjoner. I en park som ligger 18 kilometer fra stadion vil det være tillatt å demonstrere.

Vestens tunge politiske ledere boikotter OL i Sotsji: Barack Obama, Joseph Biden, Francois Hollande, Joachim Gauck, Angela Merkel, David Cameron og Fredrik Reinfeldt. Erna Solberg har gjort det klart at hun vil dra til Sotsji og at regjeringen ikke kommer til å bruke OL til å markere motstand mot anti-homolovene eller andre menneskerettsbrudd i Russland. Obama og Hollandes beslutning om ikke å reise til Sotsji, har Solberg kommentert med at vinteridrett er viktigere i Norge enn i USA og Frankrike. OL er først og fremst et idrettsarrangement.

Terrortrussel

Russland er det landet i Europa som har flest saker mot seg i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for brudd på menneskerettighetene. En stor andel av disse sakene, over 200, handler om forsvinninger og drap i regionen Tjetjenia i Kaukasus. Bekymringen er at den tsjetsjenske militante Doku Umarov lykkes med et terrorangrep slik han har truet med eller at andre selvmordsbombere slår til midt under de olympiske lekene.

Etter at to selvmordsbombere drepte 34 personer i Volgograd i desember, må myndighetene vise at de har full kontroll. Kaukasus-regionen har i mange år vært preget av uro og angrep fra islamistiske utbrytere. Nå har de også sagt de vil kjempe mot OL-arrangementet.

Russiske sikkerhetsstyrker har trappet opp kampen mot opprørere i forkant av OL. I midten av januar ble minst sju antatte opprørere drept av sikkerhetsstyrkene i regionen Dagestan. Sikkerhetsopplegget i Sotsji skal være stort; minst 40 000 politifolk patruljerer alle veier inn og ut av byen. Alle er ikke overbevist om at Sotsji er et trygt sted å være de nærmeste ukene.

OL i Sotsji

Arrangeres 7.-23. februar og er det dyreste OL gjennom tidene.

De totale kostnadene er beregnet til 51 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner).

Human Rights Watch (HRW) har kritisert OL-arrangementet kraftig.

Over 2 000 familier er blitt drevet bort for å gi plass til arenaene, uten tilstrekkelig kompensasjon.

Mange av de 70 000 arbeiderne som har bygget arenaene har måttet jobbe tolv timers dag.

Utenlandske arbeideres pass er blitt konfiskert og mange har ikke fått lønn.

Annonse
Annonse

OL i Sotsji

Arrangeres 7.-23. februar og er det dyreste OL gjennom tidene.

De totale kostnadene er beregnet til 51 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner).

Human Rights Watch (HRW) har kritisert OL-arrangementet kraftig.

Over 2 000 familier er blitt drevet bort for å gi plass til arenaene, uten tilstrekkelig kompensasjon.

Mange av de 70 000 arbeiderne som har bygget arenaene har måttet jobbe tolv timers dag.

Utenlandske arbeideres pass er blitt konfiskert og mange har ikke fått lønn.