JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Banker må droppe utbytte, mener EUs sentralbank

Den europeiske sentralbanken (ESB) oppfordrer banker til ikke å betale utbytte eller bonus før januar neste år, for å beskytte bankene mot effektene av korona.
Bilde fra bankdistriktet i Frankfurt. I samme by holder også EUs sentralbank til.

Bilde fra bankdistriktet i Frankfurt. I samme by holder også EUs sentralbank til.

Colourbox.com

Målet er å sikre at bankene kan håndtere tap og fortsette å låne ut penger og dermed bidra til å stimulere økonomien i de 19 eurolandene. Korona og smittebegrensningstiltak har lagt en demper på den økonomiske aktiviteten.

ESB hadde allerede anbefalt bankene å vente med utbytte til oktober.

For å dempe de negative effektene av koronakrisen, har ESB også lansert en kriseplan for å kjøpe obligasjoner til en verdi av 1,3 billioner euro, rundt 14 billioner – eller 14.000 milliarder – kroner. Bankene i eurosonen har også fått tilgang til ekstremt billige lån, samtidig som kravet om likviditetsreserver, som sikrer betalingsevnen, er redusert.

En ESB-studie av bankenes evne til å håndtere økonomisk nedgang, viser at de skal være robuste nok til å håndtere effektene av koronakrisen.

– Sterkere kapitalforhold og likviditetsreserver siden den siste finanskrisen har gjort det mulig for bankene å fortsette å låne ut penger til privatpersoner og bedrifter og dermed stabilisere økonomiene, sier Andrea Enria, som leder ESBs representantskap.

– Derfor må bankene nå oppfordres til å bruke denne kapitalen og reservene til å fokusere på denne overordnede oppgaven: å utstede lån, understreker han.

Annonse
Annonse