JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Banksjef fikk 13 millioner i lønnsøkning

BERLIN: DNB-sjef Rune Bjerkes lønn og bonuser blir lommerusk sammenliknet med hva sjefene i Europas storbanker unner seg.
Den sveitsiske storbanken UBS er ikke kjent for å være spesielt rundhåndet med sine ansatte. Dyktige toppsjefer er man derimot villige til å betale nesten ubegrenset for.

Den sveitsiske storbanken UBS er ikke kjent for å være spesielt rundhåndet med sine ansatte. Dyktige toppsjefer er man derimot villige til å betale nesten ubegrenset for.

UBS

frifagbevegelse@lomedia.-no

Før helgen ble det kjent at to av topplederne i den sveitsiske storbanken UBS hadde fått millionøkning i lønn og bonuser. Nyheten slo fredag ned som en bombe både i fagforeningskretser og i det politiske miljø. UBS-toppsjefen Sergio Ermotti øker lønnen med 21 prosent fra 8,8 til 10,7 millioner sveitsiske franc. Med en kurs på 6,81 norske kroner betyr det at Ermotti får rundt 12,9 millioner kroner i økt lønn og bonus, og går altså fra 60 til 72,9 millioner kroner.

Ermottis nær 13 millioner i påslag tilsvarer nesten det dobbelte av det Rune Bjerke i DNB hadde i årslønn før bonus i 2012. Så har da også Ermotti vært en av de best betalte banksjefene i Europa lenge, skrev Financial Times allerede i fjor sommer.

En annen av UBS-sjefene, Axel Weber, fikk fredag et lønnshopp på hele 69 prosent, men fra et vesentlig lavere utgangspunkt. Han går opp fra 3,6 til 6,1 millioner sveitserfranc.

«Golden hello»

UBS er ingen lønnsvinner for sine 23.000 ansatte, men banken er kjent for å være meget rundhåndet med sjefene. Da UBS hentet inn den italienske bankmannen Andrea Orcel ifjor, betalte de ham 170 millioner kroner som såkalt «Golden hello».

Denne summen fikk Orcel, som også kalles «bankvesenets Ronaldo», før han i det hele tatt hadde passert bankens inngangsdør, som en kompensasjon for angivelig tap av lønn og bonuser fra sin forrige arbeidsgiver, Bank of America Merrill Lynch.

I fagforeningskretser er det meget sterke reaksjoner på økningene i lønn og bonuser for sjefene hos UBS.

– Mens de høye herrer tjener millioner, blir kvinnene som rengjør kontorene deres avspist med mindre enn 10.000 kroner i måneden, kommenteres det syrlig på nettsiden til minstelønnsaksjonen «Mindestlohn-Initiative».

Vil ha minstelønn

I Sveits jobbes det nå for en folkeavstemning om å innføre en lovbestemt minstelønn på 22 sveitserfranc (ca 150 kroner) eller 4.000 franc (ca 27.000 kroner) i måneden. Rundt ti prosent av de yrkesaktive ligger under dette nivået i dag. Innføring av en slik minstelønn ville ha positiv virkning på lønnskontoen til over 330.000 sveitsiske yrkesaktive, spesielt innen turisme og BA.

Før jul var det folkeavstemning i Sveits om at lederlønningene skulle begrenses til maks 12 ganger lønnen til bedriftens lavest lønnede. Aksjonen «1:12» tapte imidlertid og bare en tredel av velgerne støttet forslaget.

(Vi har korrigert tallene da det viser seg at vi brukte feil valutakurs. Red.anm)

Annonse
Annonse