JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnefattigdom øker

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne frykter at antall barn som lever i lavinntektsfamilier vil fortsette å øke de neste årene, som følge av flyktningstrømmen.
FLERE FATTIGE: Bare det siste året er det 6.000 flere barn som lever i lavinntektsfamilier.

FLERE FATTIGE: Bare det siste året er det 6.000 flere barn som lever i lavinntektsfamilier.

colourbox

sidsel.valum@lomedia.no

– For første gang er barn med minoritetsbakgrunn overrepresentert, sa barne- og likestillingsminister Solveig Horne, da hun kommenterte økningen av barn som lever i lavinntektsfamilier, på et frokostmøte i Fellesorganisasjonen (FO) i dag.

Flere fattige barn

Riksrevisjonen, som er Stortingets kontrollorgan, gjorde en undersøkelse av Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementets arbeid mot barnefattigdom i 2012 og 2013, og så da også på hva Arbeids- og sosialdepartementet gjorde for å begrense barnefattigdommen. Stortinget behandlet rapporten fra Riksrevisjonen i desember 2014, som slo fast at 78.000 barn levde i lavinntektsfamilier i 2012 og at andelen økte fra fem prosent i 2002 til åtte prosent i 2012. I dag anslås det at 85.000 barn er fattige i Norge, en økning på 6000 barn på bare ett år.

Arbeid viktig

–Den viktigste årsaken til lav inntekt er svak tilknytning til arbeidslivet. Nesten halvparten av barna i lavinntektsfamilier har innvandrerbakgrunn, sa seniorrådgiver Cathrine Neegaard i Riksrevisjonen, som fortalte om hovedfunnene i undersøkelsen.

Riksrevisjonens definisjon på en lavinntektsfamilie, eller en fattig familie, er en familie som i tre sammenhengende år har under 60 prosent av landets medianinntekt (en teknisk betegnelse brukt av økonomer for å fastsette gjennomsnittlig inntekt).

Få sosiale arenaer

Forskning har vist at barn i fattige familier sjeldnere går i barnehage eller deltar i organiserte fritidsaktiviteter. Undersøkelsen viste at mange kommuner har få ordninger som skal gjøre det lettere for barn fra fattige familier å delta på slike sosiale arenaer.Mange kommuner synes det er vanskelig å finne ut hvilke barne som skal få slike tiltak, og bare en av ti kommuner har evaluert sine tiltak, ifølge Neegaard.

Undersøkelsen viste også at tjenestene til Imdi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet), ble lite brukt av kommunene. Riksrevisjonen anbefaler blant annet at Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet bidrar til å styrke kommunenes arbeid med flere tiltak, og bedre samarbeid mellom direktoratene. Riksrevisjonen følger rutinemessig opp sine undersøkelser etter tre år, og vil gjøre en oppfølging i 2017. I år skal Stortingets kontrollorgan følge opp en tidligere undersøkelse av barnevernet.

Regjeringas tiltak

Å si at barn er fattige, fordi deres foreldre er det, er stigmatiserende, mente barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Hun understreket at det er viktig at barn fra fattige familier gjennomfører skoleløpet og får utdanning. Når det gjelder foreldre i lavinntektsfamilier, er regjeringas overordnede mål at de skal komme i arbeid, ifølge Horne.

– Det viktigste vi kan gjøre er å få foreldrene i arbeid. Vi må forebygge og forhindre at fattigdom går i arv, sa hun.

Hun viste til at det finnes mange tilskuddsordninger for å sikre at barn i fattige familier ikke faller utenfor og kan delta i fritidsaktiviteter og ferietilbud.

Ønsker paradigmeskifte

– NPM (New Public Management) har slått for fullt inn, og har sektorisert og oppdelt staten, sa Inga Marthe Thorkildsen, som er ny byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester.

Hun mente det er forklaringen på at mange Nav-klienter opplever å bli kasteballer mellom forskjellige offentlige instanser.

– Det er et paradigmeskifte på gang, fra NPM til en tillitsmodell, sa Thorkildsen om Oslo kommune.

Andre som deltok på møtet var direktør Mari Tommald i Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Anna Cecilie Røstbakken fra Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB).

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse