JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagekutt i Oslo gjør at Birk ikke får leke ute

Birk (3 år) risikerer å bli stengt inne og miste utetilbudet på grunn av budsjettkuttene i Oslo. Kommunen truer med å frata barna i Gamle Oslo bussene som gjør at de kommer seg ut.
– Å dra på tur i skog og mark er trygt, morsomt og spennende når man har egen buss. Men å måtte reise ut av barnehagen med kollektivtransport opptil fire ganger i uka er en uholdbar belastning både på ungene og personalet, sier Marte Rua, mor til Birk, i Kværnerdalen barnehage i Oslo.

– Å dra på tur i skog og mark er trygt, morsomt og spennende når man har egen buss. Men å måtte reise ut av barnehagen med kollektivtransport opptil fire ganger i uka er en uholdbar belastning både på ungene og personalet, sier Marte Rua, mor til Birk, i Kværnerdalen barnehage i Oslo.

vegard.velle@fagforbundet.no

Oslo kommune har valgt å bygge barnehager med sterkt fravik fra utearealnormen. Det betyr i praksis at barna ikke har noen uteplass å leke på, fordi det rett og slett ikke er uteplass til alle barna. I Kværnerdalen barnehage mangler 350 barn 2300 kvadratmeter for å oppfylle veiledende norm på utearelaer.

Full rulle-bussen kuttes

Grunnen til at høyrebyrådet kunne få dispensasjon fra utearealnormen, var at flere barnehager deler på to busser, blant annet den populære Full rulle-bussen.

Bussene tar barna ut på tur i marka. Tilbudet fungerer bra, og foreldrene er fornøyde, noe brukerundersøkelsene viser. Ikke alle foreldre har muligheten til å ta med barna ut på tur i marka. Derfor synes foreldrene dette er et godt alternativ til utearealer. Men nå ligger bussene an til å bli økset vekk i budsjettsalderinger.

Da må barna ut i byen og trafikken, enten til fots eller med kollektivtransport når de skal leke ute.

Uholdbar belastning

– Å dra på tur i skog og mark er trygt, morsomt og spennende når man har egen buss. Men å måtte reise ut av barnehagen med kollektivtransport opptil fire ganger i uka er en uholdbar belastning både på ungene og personalet. Store barnegrupper i trafikken er heller ikke spesielt trygt, sier foreldrene Astrid Hygen Meyer, Anja Joramo og Kristin Engh Førde.

Deres barn er blant de flere hundre barnehagebarna i Gamle Oslo som til nå har kjørt med buss til frisk luft, masse boltreplass og opplevelser de ikke kan få i nærmiljøet i Oslo sentrum.

Har ikke råd til vikarer

Foreldre raser mot forslaget og frykter at tilbudet til barna nå vil bli uforsvarlig.

Når det er sykdom blant de ansatte, vil det ikke alltid være mulig eller forsvarlig å dra på tur. Da må barna holde seg inne. Bydel Gamle Oslo har nemlig ikke råd til å betale vikarer ved korttidssykdom.

Selve bussen sparer bydelen 1,1 millioner kroner på å kutte.

– Det er sikkert ok å bruke kollektivtrafikken og sentrum av og til.

De andre dagene må de ansatte ta med barna i nærområdene. Men byrommet er ikke lagt opp som en lekeplass. For eksempel kan det ligge sprøyteavfall i parkene. Vi syns ikke det er et godt nok alternativ at de vandrer i trafikken. Vi er redde for sikkerheten til barna og hva slags hverdag de får, sier Marte Rua, mor til Birk, som går i Kværnerdalen barnehage.

Løftebrudd for foreldrene

Rua syns det er leit at bydelene får det økonomiske ansvaret for å finansiere turene som skal gjøre denne typen barnehager mulig å drive.

- Dette er ikke bare et løftebrudd overfor foreldre som var bekymret da Oslo kommune bygget barnehager uten nok uteområder. Uten buss blir jo barnehagene ulovlige. Det er også et løftebrudd overfor hele bydelen. Hva skjedde med politikernes lovnader tidligere i år om å løfte indre Oslo øst? spør Rua.

Foreldrene vil demonstrere

Hun vil gjerne bo i Gamle Oslo med barn.

– Men da kan ikke kommunen kutte de velfungerende og konkrete tilbudene som gjør at også barna i indre Oslo øst kan leke og utfolde seg trygt. Det er vondt å oppleve hva budsjettkuttene vil gjøre mot barn, unge og eldre i Gamle Oslo, sier Rua.

I dag akter foreldrene å demonstrere utenfor rådhuset mot kutt i budsjettet. I morgen møter de opp i bydelsutvalget som skal fordele budsjettkuttene for bydelen.

Bussene blir brukt av barnehagene Kampen, Lakkegården, Etterstadsletta, Fyrstikkalleen, Spiker'n og Kværnerdalen.

Forstår foreldrene

Bydelsutvalget i Gamle Oslo skal behandle bydelsbudsjettet i morgen (torsdag). Der har venstresiden flertall.

– Vi ønsker ikke at bussene skal bli borte og skjønner at kuttene er veldig betenkelig for foreldrene, sier Susann Jørgensen, gruppeleder for Ap i bydelsutvalget i Gamle Oslo.

– Vi står i en fryktelig vanskelig situasjon. Vi har fått drastiske kutt i overføringene fra bystyret i Oslo, og det er kutt over hele linja.

Jørgensen vil likevel foreslå at kuttene i vikarbudsjettet ikke blir vedtatt, siden disse har fått svært store konsekvenser i barnehagene. Hun ser for seg tre muligheter for bussene: at de blir reddet, at de blir kuttet eller at bydelsutvalget vedtar at bussene ikke skal vekk før et fullgodt alternativ er på plass.

Må kutte uansett

– Bussene er et godt og nødvendig tilbud. Men budsjettrammene vi har fått utdelt kan bety at vi må kutte bussene. Noen viktige tiltak vil måtte kuttes uansett, påpeker Joakim Dyrnes, gruppeleder for SV i bydelsutvalget i Gamle Oslo.

Han er glad for at foreldre engasjerer seg og protesterer mot kuttene, men vet ikke sikkert før i morgen om han vil stemme for eller mot bussene.

Ufint av bystyret

– Vi går inn for å opprettholde tilbudet og har fremmet forslag om det. Busstilbudet er ment å hjelpe mot de altfor små utearealene, sier Marit Halse, leder for Rødt i bydelsutvalget i Gamle Oslo.

Hun syns det er ufint av bystyret å skyve ansvaret for kuttene over på bydelsutvalgene, siden det er bystyret som bestemmer hvor barnehagene skal ligge og hvordan disse skal se ut.

– Praksisen med å skyve ansvaret for alt de ikke vil ta i selv over på bydelene, er jeg ikke fornøyd med i det hele tatt, sier Halsel.

Annonse

Flere saker

Annonse