JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte har sagt opp i protest mot ny turnus

Barnevernsinstitusjon mister ansatte med tilsammen 140 års erfaring

– Jeg har vært tillitsvalgt i 14 år og har aldri vært i en tøffere periode, sier Trond Rekdal Henriksen.
Det er et stort tap for arbeidsplassen når vi mister kompetente ansatte. Ansatte som har jobbet sammen i 15 år og vært glad i arbeidsplassen sin sier nå at de aldri mer vil jobbe i Bufetat. De opplever at det er null forståelse og medbestemmelse, sier Trond Rekdal Henriksen, her fra et intervju med Fontene i april i år.

Det er et stort tap for arbeidsplassen når vi mister kompetente ansatte. Ansatte som har jobbet sammen i 15 år og vært glad i arbeidsplassen sin sier nå at de aldri mer vil jobbe i Bufetat. De opplever at det er null forståelse og medbestemmelse, sier Trond Rekdal Henriksen, her fra et intervju med Fontene i april i år.

Nadia Frantsen

solfrid.rod@lomedia.no

Minst 12 miljøterapeuter har sagt opp ved den statlige barnevernsinstitusjonen BVT (Buskerud/Vestfold/Telemark) Behandling Ungdom. Den ene avdelingen, Ilaug, måtte stenge før sommeren på grunn av for få ansatte.

Som tidligere omtalt i Fontene skyldes det at langturnus avvikles ved barnevernsinstitusjoner i Bufetat region sør mot ansattes vilje.

– Jeg har vært tillitsvalgt i 14 år og har aldri vært i en tøffere periode. Mange arbeidskollegaer kommer fortvilet og spør hvorfor regionledelsen gjør dette mot dem. Jeg har per i dag ikke noe godt svar å gi de ansatte, sier Trond Rekdal Henriksen, som er tillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO).

I et debattinnlegg spør Henriksen om regiondirektøren i Bufetat region sør virkelig vil kjøre barnevernstiltak i grøfta for å vinne en maktkamp om turnusordninger. Han understreker at langturnus er en arbeidstidsordning som er godkjent og avtalt mellom fagforeningene og staten, som eier ordningen. Han stiller seg undrende til at en direktør på regionnivå likevel kan avvise den.

Aktuelt: Barnevernsinstitusjon måtte stenge etter lovbrudd: – De siste årene gikk det bare nedover, sier tidligere ansatt

Ledige stillinger ikke lyst ut

I innlegget skriver Henriksen at Bufetat region sør med et pennestrøk har fjernet 140 års institusjonserfaring. Han viser til regiondirektørens tidligere uttalelser i Fontene og skriver: «Det kan virke som regiondirektøren ikke mener det er noe problem å rekruttere og erstatte 140 års institusjonserfaring».

Henriksen er kritisk til at de ledige stillingene ikke er utlyst. To avdelingslederstillinger og minst 12 stillinger for miljøterapeuter står fortsatt ledige og er ikke utlyst. I stedet har Bufetat leid inn folk fra et bemanningsbyrå for å holde driften gående i sommer, i det minste for halv maskin.

De to avdelingene Geithus og Ilaug har tilsammen seks plasser. Disse seks er de eneste i region sør i kategorien atferd høy. Nå bor det bare tre ungdommer der.

Aktuelt: Langturnusen avvikles. Nå frykter Jonas bråk om natta, og at de ikke kan lete etter ungdom som forsvinner

– Ingen medbestemmelse

Som lokal tillitsvalgt har Henriksen forhandlet arbeidstid med en enhetsleder han opplevde ikke hadde myndighet til å inngå avtale, men derimot var avhengig av grønt lys fra regiondirektøren. I realiteten har det ikke vært noen medbestemmelse, fastslår Henriksen.

«Det kan synes som regionledelsen mikrostyrer helt ut i ytterste ledd. Dette står i sterk kontrast til de andre regionene der regionledelsen verken sier at de skal ha langturnus eller ikke, men mener dette er noe de lokale partene må komme til enighet om», skriver Henriksen.

Hvorfor har det blitt slik i region sør?

– Det er mitt inntrykk at regiondirektøren i sør aldri har likt langturnus. Vi har aldri fått noen faglig begrunnelse for at den skulle fjernes, sier Henriksen til Fontene.

Aktuelt: Ansatte slutter etter uenighet om turnus. Nå stenges barnevernsinstitusjon: – En varslet krise, sier tillitsvalgt

– Et stort tap for arbeidsplassen

– Hvordan er stemningen på jobben nå?

– I beste fall krevende. Det er et stort tap for arbeidsplassen når vi mister kompetente ansatte. Ansatte som har jobbet sammen i 15 år og vært glad i arbeidsplassen sin sier nå at de aldri mer vil jobbe i Bufetat. De opplever at det er null forståelse og medbestemmelse.

– Hva mener du regiondirektøren bør gjøre nå?

– Jeg vet ikke. Jeg har kjempet for langturnus så godt jeg har kunnet, det er et klart krav fra medlemmene. Vi hadde et håp helt til i vår. Nå ser jeg ikke noen ende på dette.

Hva hvis direktøren hadde beklaget og sagt at dere får tilbake langturnusen?

– Da hadde vi kanskje fått tilbake halvparten av de ansatte, men det blir bare en spekulasjon fra min side.

Du er ikke redd for at måten dere beskriver Bufetat region sør på gjør det vanskeligere å rekruttere ansatte?

– Det er en balanse. Ansatte eier sin opplevelse av hvordan det er å jobbe her. Som tillitsvalgt har jeg kjempet for langturnus fordi både ungdommene og de ansatte var fornøyde med det.

Mye lest: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

Ønsker ikke å kommentere ytterligere

Regiondirektør Ellen Ølness Nadim er gjort kjent med kritikken fra Henriksen, men vil ikke intervjues. «Regiondirektøren ønsker ikke å kommentere dette ytterligere nå. Hun opplever at hun allerede har svart på disse spørsmålene i flere tidligere intervjuer», heter det i en epost fra kommunikasjonsavdelingen. Før sommeren uttalte Nadim følgende til Fontene:

– Selvfølgelig er det synd å miste medarbeidere, men rekruttering bekymrer meg ikke. Det er flere som ønsker seg vanlig turnus enn langturnus. Også på mindre sentrale steder har det gått greit å få tak i gode søkere.

Lavtlønte Gina: – En liter bensin koster like mye for meg som det gjør for de med over 50 000 kroner i månedslønn

Annonse
Annonse