JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtteordning:

Bedriftene skal få hjelp til å betale lønn allerede denne uka, håper finansministeren

Arbeidet med lønnsstøtte er i full gang. Regjeringens mål er å få på plass ordningen i løpet av denne uka.
Arbeidsminister Hadia Tajik og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte en rekke økonomiske tiltak som skal hindre skadevirkning av koronapandemien.

Arbeidsminister Hadia Tajik og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte en rekke økonomiske tiltak som skal hindre skadevirkning av koronapandemien.

Torgny Hasås

aslak@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

Snart på plass

Støre-regjeringen har kommet partene i arbeidslivet i møte. I forrige uke lovet regjeringen å få på plass en lønnsstøtteordning til næringslivet. Formålet er å hindre flest mulig permitteringer.

Nå kan den snart være på plass, varsler finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor FriFagbevegelse.

– Kan du si noe om når den kommer?

– Den er ventet i løpet av uka. Det vi jobber med nå, sammen med partene, er å kvalitetssikre ordningen, svarte finansministeren. 

Han mener det viktigste er at det blir en ordning som alle partene i arbeidslivet kan stå sammen om.

Det haster med lønnsstøtte: – Bedriftene tar beslutninger om permitteringer nå, sier Rødt

Langvarig krav fra LO

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har bedt regjeringen innstendig om å presentere ordninger som holder folk i jobb.

– Vi har bedt regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, har LO-lederen uttalt til FriFagbevegelse.

– Det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge, poengterer hun.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, mener formålet med må være å vri statens utgifter fra å betale de permitterte for ikke å jobbe i form av dagpenger, til å betale dem for å jobbe i form av lønnskompensasjon.

Les også: Det blir likevel lønnsstøtte: Regjeringa snur

Får erstatning for tapt øl

Næringsminister Jan Christian Vestre, som før han var næringsminister var bedriftsleder i en møbelfabrikk, sa han hadde stor medfølelse med de bedriftseierne som nå står midt i krisa.

– De har kjempet hardt i to år og har det allerede tøft økonomisk, og jeg vil understreke at vi vil strekke oss langt for å redde næringslivet økonomisk, sa næringsministeren.

Han hadde også konkrete tiltak å legge fram. Det ene var å videreføre og forsterke den generelle kompensasjonsordning. Bedrifter som har et tap på mer enn 30 prosent, får dekt 85 prosent av de faste utgiftene. Det blir også lagt begrensninger på hvordan det er mulig å ta ut utbytte for de bedriftene som mottar støtte.

For bedrifter som taper varelager, typisk puber som må helle ut øl fordi det går ut på dato, dekker staten 100 prosent av tapet.

Publikumsarrangementer som ikke lar seg gjennom får dekt inntil 60 prosent av det faktiske underskuddet. Det blir også jobbet med en ordning for lukkede arrangement etter innspill fra event-bransjen.

Forlenger tiltak

Arbeidsminister Hadia Tajik gjentok en del av det hun la fram for Stortinget i går om å forlenge ordninger ut februar, blant annet å forlenge ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere ut februar . (Se egen sak)

– Når kommer disse tiltakene til å tre i kraft?

– Så raskt som mulig. Vi jobber nå med å kvalitetssikring hos Nav. Den beskjeden de har fått fra oss er at disse ordningene skal tre i kraft så raskt som mulig, svarte Tajik.

Mange detaljer er fortsatt ikke på plass, og hun vil ikke komme med et konkret råd til bedriftene om de skal permittere eller ikke, men så snart næringsdepartementet har ordningene på plass vil det være lettere for bedriftene å skaffe seg et helhetlig bilde.

Kontrolltiltakene

– I forrige runde med koronatiltak ble det kritisert at det manglet kontrolltiltak. Har dere gjort noen kontrolltiltak nå?

– Det viktigste nå er å få på plass tiltakene raskt, svarte Vedum på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

Han sa han tror at det også denne gangen kommer til å være utslag som man ikke ønsker.

Næringsministeren mente at det helt sikkert er mulig å forbedre ordningen, men at det ikke er mulig å vente til den perfekte løsningen er på plass før en kommuniserer løsningen. Arbeidsministeren sa at bevilgningene allerede var økt.

– Arbeidstilsynet har allerede fått bevilget 20 millioner kroner ekstra til kontrolltiltak, sa Tajik.

Annonse

Flere saker

Annonse