JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyråer

Bemanningsbransjen må begrenses raskere, krever Fellesforbundet. Vil ikke vente på et langvarig lovarbeid

Regjeringen Støre vil starte lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle. Det må skje samtidig som det kommer forskrifter, mener Fellesforbundet.
Steinar Krogstad registrerer at den nye regjeringen vil starte lovarbeid for å stramme inn for bemanningsbransjen. Men det hindrer ikke at det også kan komme forskriftsendringer, mener han.

Steinar Krogstad registrerer at den nye regjeringen vil starte lovarbeid for å stramme inn for bemanningsbransjen. Men det hindrer ikke at det også kan komme forskriftsendringer, mener han.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver i regjeringsplattformen som legges fram onsdag at det skal settes i gang et arbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle. I tillegg skal den generelle adgangen til midlertidig ansettelser fjernes.

Et arbeid for å endre loven kan ta noe tid, men nestleder Steinar Krogstad, i Fellesforbundet, mener det kan komme raske innstramminger på feltet.

Han peker på at regjeringen vil komme til å følge to spor: Et lovarbeid som kan ta litt tid, og forskriftsendringer som kan gjøres relativt raskt.

Her er grunnen til at en lovendring tar mye lenger tid enn en forskriftsendring:

• En lovendring tar lengre tid, siden den krever en utredning, høring og behandling i Stortinget.

• En forskrift kan endres på veldig kort varsel om regjeringen ønsker. Et eksempel er hvordan regjeringen har styrt under korona-krisen. Da ble forskrifter om for eksempel stenging av butikker gjennomført på svært kort varsel.

Fellesforbundet mener den nye regjeringen kan handle raskt ved å bruke forskrifter, men også gjøre større endringer på sikt ved å endre loven. Det ene utelukker ikke det andre, mener Krogstad.

Debatt: «Vi jobba frem seier på tinget, nå krever vi ny politisk kurs!»

Ny lov

Krogstad i Fellesforbundet mener nye forskrifter mot bemanningsbransjen kan gi en god pekepinn på hva utformingen av loven kan gi av resultat, mener han.

– I det videre arbeidet vil vi derfor jobbe med å få inn nye forskrifter parallelt med lovarbeidet, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Forskjellen på forskriftsendring og lovendring, er at det første går mye raskere å innføre. Det må ikke gjennom en lang prosess med behandling i Stortinget.

Debatt: «Bemanningsbransjen er gift for arbeidslivet»

Lengre prosess

Krogstad påpeker at det er helt riktig å starte et lovarbeid hvis arbeidsmiljøloven skal endres. Men det er samtidig en omstendelig prosess. Daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) brukte et år på arbeidet med å rydde opp i bemanningsbransjen, i saken som til slutt endte opp som Erna Solbergs største nederlag i Stortinget, som hun uttrykte det selv. Det var før KrF gikk i regjering.

Mye lest: Politikere er rystet av kranfører Rafals historie. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

Forbud

Rødts Mímir Kristjánsson foreslo tirsdag formiddag forbud mot bemanningsbyråer i offentlig sektor og fjerning av den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

– Det er ikke slik at du kan endre loven med et benkeforslag i Stortinget. Det er en ganske omstendelig prosess, sier Steinar Krogstad.

– Du må jobbe på flere felt samtidig. Du kan fint endre forskrifter samtidig som du starter et lovarbeid. Det er også en konstruktiv måte å jobbe på, mener nestlederen i Fellesforbundet.

Debatt: «Equinor driver med sosial dumping. Nå må selskapet rydde opp»

Bransje og geografi

Steinar Krogstad tar til orde for å starte med bransjespesifikke og geografiske tiltak mot bemanningsbransjen.

– Det vil være spesielt smart hvis det ses i sammenheng med et lovarbeid. Du kan for eksempel få en forskrift med forbud mot bruk av bemanningsbyrå i byggebransjen, da kan du samtidig knytte erfaringer fra dette til et lovarbeid. Covid-tiden har jo vist hvor effektivt det har vært med forskriftsendringer. Hvis en forskriftsendring viser at forbudet lett kan omgås på andre måter, kan man nettopp ta hensyn til det i lovarbeidet, mener Krogstad.

Det viktigste er å rette tiltakene inn mot den delen av arbeidslivet som er trøblete, mener han.

– Målet er det samme, at det skal føre til flere faste ansettelser i produksjonsselskapene. Hvis en innstramming bare fører til at det tyter ut andre former for omgåelse er vi like langt, sier Steinar Krogstad.

Annonse

Flere saker

Annonse