JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

Bemanningsbyråene leter etter nok et smutthull, mener Miroslaw

Når regelverket strammes inn, vil noen byråer prøve å framstå som produksjonsbedrifter for fortsatt å kunne leie ut sine ansatte.
I sitt arbeid hos Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, møter Miroslaw fortsatt mange bygningsarbeidere som ikke får overtidsbetalt.

I sitt arbeid hos Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, møter Miroslaw fortsatt mange bygningsarbeidere som ikke får overtidsbetalt.

Håvard Sæbø

torgny@loemdia.no

– De meldingene jeg har fått fra ansatte jeg kjenner i bemanningsbransjen, er at byråer holder på å rigge seg for å omgå det nye lovverket, sier organisasjonsarbeider Miroslaw Bartnik fra Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo.

Bartnik ble intervjuet på LOs frokostmøte om de nye reglene for bemanningsbransjen som er på trappene.

Arbeidsdepartementet har sendt ut et forslag som blant annet vil forby innleie fra bemanningsbransjen i byggebransjen i Oslofjord-området. De har også foreslått å fjerne reglene om at det er lov å leie inn fra bemanningsbyrå hvis det er et midlertidig behov.

Men det vil fortsatt være tillatt å leie inn fra produksjonsbedrifter slik at en rørleggerbedrift kan leie inn ansatte fra en annen rørleggerbedrift når det ene firmaet har mye å gjøre, mens det andre har ledig kapasitet.

Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer

Omgår forbud

Dette er denne muligheten til å omgå forbudet som Bartnik mener bemanningsbyrå innretter seg for å bruke. De gjør om bemanningsbyrået til en produksjonsbedrift og kan fortsatt leie ut ansatte.

– Jeg er ikke overrasket over dette, sier Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes fagforening.

– Det er akkurat det samme vi så i 2019 da det ble forbudt med null-timerskontrakter, at bemanningsbedriftene ble pålagt å betale sine ansatte lønn mellom oppdrag, ser Espe.

Debatt: «Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»

Små stillingsbrøker 

Da påbudet kom, omgikk bemanningsbyrå påbudet ved å tilby sine ansatte kontrakter med små stillingsbrøker. Da ble betalingsplikten fort oppfylt. Etter den var oppfylt var arbeidet som ble utført merarbeid.

I forrige uke hadde Nettavisens kommentator Elin Ørjasæter en kommentar der hun påsto at bemanningsbyråene har endret seg på rekordtid. «Det er slutt på «nulltimerskontrakter» og underbetaling. De ansatte har fast jobb og fulle pensjons- og sykepengerettigheter.» De tiltakene som nå innføres er «som å denge bikkja etter at den endelig har begynt å oppføre seg pent.»

Kampen mot innleie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Bemanningsland

Dette var et bilde som Bartnik ikke kjente seg igjen i.

– I hvilket land er dette? Bemanningsbyråland? De snakker ikke om Norge, kommenterte organisasjonsarbeideren.

Bartnik er opprinnelig polsk og har derfor lett for å få kontakt med polske bygningsarbeidere. I hans hverdag møter han fortsatt mange bygningsarbeidere som ikke får overtidsbetalt.

Han tror heller ikke på bildet som ble tegnet av at byggebransjen kom til å miste kompetanse hvis regjeringens forslag til regler blir innført. Bartnik opplever at mange bygningsarbeidere ikke får fast jobb i norske firmaer fordi de skal mangle kompetanse.

– Det er ikke noe problemer med kompetansen når de blir leid ut, men når de skal ansettes har det blitt et problem.

Arbeidsgiverne: Frykter innleieforbud vil ramme norske arbeidsplasser

Kollektiv avstraffelse

Etter intervjuet med Bartnik var det paneldebatt med blant annet Jørgen Legaard fra Byggenæringens landsforening (BNL) og arbeidsminister Marte Mjøs-Persen.

BNL har reagert kraftig på regjeringens forslag til innstramminger.

– Dette er kollektiv avstraffelse av en hel næring. Vi blir alle sammen straffet for noen noen få gjør. Våre bedrifter tjener ingenting på fusk og fanteri, slo Legaard fast.

Han fikk støtte av NHOs Nina Melsom som mente at begrensningene på innleie fra bemanningsbyråer kom til å gå ut over produktiviteten i norsk arbeidsliv.

Aktuelt: Rødt fremmer LOs forslag om kollektiv søksmålsrett i Stortinget

Mangler tariffavtale

Hun pekte på at det fortsatt vil være lov å leie inn for bedrifter som har tariffavtale.

– Det finnes mange bedrifter hvor arbeidsgiveren vil ha en tariffavtale, men hvor de ansatte ikke vil organisere seg. Det er de ansatte som må kreve tariffavtale. Dette vil føre til at denne bedriften ikke kan leie, sa Melsom.

Arbeidsminister Mjøs-Persen reagerte sterkt på at Legaard brukte ord som straff på forslagene til nye regler for bemanningsbransjen. Hun understrekte også at det regjeringen innfører ikke er et forbud, men begrensninger på bemanningsbransjen.

– Det er greit at vi er uenige om reglene, men dette har ikke noe med straff å gjøre, slo statsråden fast.

Marginalt problem eller katastrofe

LOs representant i panelet, Trude Tinnlund sa at nå må arbeidsgiverne bestemme seg.

– Av og til får vi høre at de nye reglene for bemanningsbransjen er en katastrofe og av og til får vi vite at bemanningsbransjen er et marginalt fenomen som bare ansetter to prosent av de sysselsatte. Hver gang det blir innstramminger blir det et ramaskrik fra arbeidsgiversiden.

Tinnlund pekte også på at det vi har opplevd med bemanningsbyråene de siste årene strider med det som var grunnlaget for hele liberaliseringen av utleiereglene, den såkalte Blålid-reformen, i 1999.

Det var aldri meningen at innleie av arbeidskraft skulle bli en bemanningsstrategi.

Annonse

Flere saker

Annonse