JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen Engines-sjefen forbauset over oppstyret

Forsvarsskip utgjør rundt 2 prosent av motorleveransene til Bergen Engines. Selskapet reagerer på en unyansert framstilling av dem i debatten de siste ukene.
Denne uken varslet justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at norske myndigheter vurderer å stanse salget til de russiske kjøperne.

Denne uken varslet justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at norske myndigheter vurderer å stanse salget til de russiske kjøperne.

Ole Palmstrøm

Administrerende direktør Jon Erik Røv sier de ikke har ønsket å uttale seg fordi de ikke vil legge seg borti det politiske, men at det nå var på tide med noen oppklaringer.

– Vi synes dette har fått veldig stor oppmerksomhet i forhold til hva vi egentlig gjør. Leser du enkelte artikler, kan det se ut som Forsvaret er hovedkunden vår. Det er de ikke. Marine og kystvakt er viktige kontrakter å ha, men det er ikke være eller ikke være for oss, sier Røv til E24.

Mye lest: Tillitsvalgte frykter oppsigelser om Bergen Engines-salget stoppes

Bergen Engines leverer store gass- og dieselmotorer både til skip og til landbaserte kraftanlegg. Siden 2007 har motorer til forsvarsskip over hele verden, inkludert kystvakt, utgjort 2 prosent av motorleveransene fra fabrikken, forklarer Røv.

– Vi er en stor leverandør av et kommersielt produkt til Kystvakten, som et hvilket som helst annen fartøy. Det er ikke andre motorer som står der enn de som står i et kommersielt skip. Vi forstår at myndighetene trenger å forsikre seg om at salget ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko, og vi vil støtte dem i det arbeidet, sier Røv.

Reaksjoner: Ap mener regjeringen fossror i Bergen Engines-saken

Røv sier de har brutt kontakten med kjøperen TMH International mens myndighetene gjør sine undersøkelser.

Den 4. februar i år ble det kjent at motorfabrikken hadde fått nye, russiske eiere. Denne uken varslet justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at norske myndigheter vurderer å stanse salget til de russiske kjøperne.

Mye delt: Rødt vurderer mistillit mot forsvarsministeren etter Bergen Engines-salget

Annonse

Flere saker

Annonse