JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blå år i Norden

– Den viktigste økonomiske faktoren av alle er hvor høy eller lav arbeidsledigheten er, sier stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap) som er redd for danske og svenske tilstander etter det norske regjeringsskiftet.
Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen mener det er en klar forskjell på sosialdemokratisk og borgerlig politikk.

Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen mener det er en klar forskjell på sosialdemokratisk og borgerlig politikk.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Utfordringen i Danmark er at i 2011 fikk de danske sosialdemokratene, det radikale venstre og inntil nylig Sosialistisk Folkeparti i oppgave å rydde opp etter ti år med borgerlig kjøpefest, sier Trine Pertou Mach, folketingsrepresentant og medlem i Sosialistisk Folkeparti, partiet som for bare noen uker siden satt i den danske regjeringen. Men som nå har trukket seg ut.

Konservative år

Tenketanken Res Publica arrangerte i går et halvdagsseminar der erfaringer med den blå politikken og hvordan de borgerlige utfordrer den nordiske modellen ble satt på dagsorden. I Danmark har de borgerlige hatt regjeringsmakta i 21 av de siste 32 år, i Sverige de siste åtte årene og i Norge ble det som kjent regjeringsskifte da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering høsten 2013. De nordiske landene, og kanskje særlig den politiske venstresiden, har derfor naturlig nok en del å snakke om. Og en ekstra grunn til å stelle i stand seminarer.

Naive

I Danmark har de borgerlige partienes mantra vært det frie valget, muligheten til å kunne velge individuelle løsninger, det Pertou Mach kalte en privatisering av ansvaret.

– Arbeider- og fagbevegelsen er satt skikkelig under press fordi høyresida har gjort hele samfunnet om til en konkurransearena, gitt skattelette til de rikeste og avlyst kampen mot økonomisk ulikhet. Selve solidaritetstanken er blitt angrepet. Og på venstresida har vi vært for naive. Men vi kan vinne tilbake makta om vi vinner solidariteten og språket tilbake, sier hun.

Mindre politiske forskjeller

Håkan Bengtsson, daglig leder i den svenske tenketanken Arena-gruppen mener det svenske sosialdemokratiets problem er at retorikken er sosialdemokratisk, mens politikken ligger noe mer mot høyre. Mens høyresiden og Moderaterna har en ganske radikal retorikk, men en klassisk borgerlig politikk.

– Har de to partiene nærmet seg hverandre?

– Det er et vanskelig spørsmål og svaret er fullt av nyanser. Men ja, det er nok en svak glidning mot venstre for Moderaterna og en tilsvarende bevegelse fra Sosialdemokratene til høyre. Dermed nærmer de seg hverandre. Samtidig presser fagbevegelsen på for at dette ikke skal skje, sier Bengtsson til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.

Lei av skattelettelser

Dette ser Bengtsson som en stor utfordring – ikke minst for de svenske velgerne fram mot riksdagsvalget i september. Et ledd i «tilnærmingsprosessen» er at Sosialdemokratiet nå har akseptert Reinfeldt-regjeringens jobbskattefradrag nummer fem.

Andre bekymringsfulle trekk han ser på svensk venstreside er at LO har mistet dramatisk mange medlemmer, særlig i hotell og restaurant, at flere kollektive avtaler har forsvunnet under den borgerlige regjeringen og at sosialdemokratiet opplever en intern krise. Det eneste positive han trekker fram er at det nå også er borgerlige politikere som mener det er nok med skattelettelser.

Alt henger sammen

Res Publica hadde invitert stortingsrepresentant Dag Terje Andersen til å snakke om norske forhold. Andersen refererte en samtale han hadde hatt med den amerikanske presidenten hvor Obama fortalte at han ikke skjønte hvordan Norge økonomisk klarer å bære sin store offentlige sektor.

– Men humla flyr til tross for at dette er naturstridig. Norge flyr også, økonomisk, sa Andersen som var i både det metaforiske og det engasjerte hjørnet. Men vi flyr ikke uten grunn.

– Vi har høy sysselsetting, solid økonomisk vekst, stabilitet i arbeidslivet og sterke fagforeninger – alt henger sammen. Vi kan ikke løsrive disse delene fra hverandre og tro at det skal gå bra, sier han.

Mange utfordringer

Ifølge Andersen står utfordringene i kø. Privatisering av skole, helse og omsorg, nye ansettelsesforhold (bemanningsbransjen), felles europeisk arbeidsmarked med fare for sosial dumping, kvaliteten på offentlig sektor og presset på frontfagmodellen – dette var noen av utfordringene han listet opp.

Faglige rettigheter under angrep

Peter Koch Palshøj, konsulent i et dansk LO som har stolthet, likhet og fellesskap som slagord, er også bekymret for utviklingen i hjemlandet. Han fortalte at med den siste borgerlige regjeringen, som startet med statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2001 og ble erstattet av statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2009 til 2011, begynte også angrepet på rettigheter danske arbeidsgivere og arbeidstakere hadde forhandlet fram i 1987. Særlig ble A-kasse-systemet satt under voldsomt press. Flere a-kasser ble etablert, det ble en innbyrdes konkurranse og LO mistet mange medlemmer.

Spådommer

Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO, og forfatter av Res Publica-boka «Blåkopi», lanserte sine fire spådommer. For det første tror han forskjellene kommer til å øke i Norge de kommende fire årene, for det andre ser han for seg en storstilt privatisering. Videre tror han det vil skje en maktforskyvning i arbeidslivet og at det gis kulturkonservative konsesjoner til å drive liberalistisk økonomisk politikk – noe som betyr mer penger til de rike.

Borgerlig presse

Åsa Linderborg, forfatter av suksessboka «Meg eier ingen» og til daglig kulturredaktør i Aftonbladet, hadde også tatt turen til Litteraturhuset i Oslo for å dele sine tanker om den nordiske blå politikken og muligheten for å erstatte den med noe annet.

– Moderaterna hadde ikke hatt den stillingen de har om ikke mediesituasjonen var sånn den er. Ni av ti svenske aviser er borgerlige. Sverige har med borgerlig regjering blitt et veldig tydelig klassesamfunn. Skulle sosialdemokratene vinne valget til høsten tror jeg det blir vanskelig for dem å reparere dette, sier Åsa Linderborg.

Vi har høy sysselsetting, solid økonomisk vekst, stabilitet i arbeidslivet og sterke fagforeninger – alt henger sammen.

Dag Terje Andersen (Ap), stortingsrepresentant

Annonse

Flere saker

Annonse