JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

45 millioner brasilianere i generalstreik mot pensjonsreform

Brasilianerne gikk fredag ut i generalstreik, i protest mot president Jair Bolsonaro og hans omstridte pensjonsreform.
Her fra demonstrasjonen i Rio de Janeiro.

Her fra demonstrasjonen i Rio de Janeiro.

AP / NTB scanpix

frifagbevegelse@lomedia.no

Fagorganiserte i alle landets 26 delstater deltok i generalstreiken og sperret veier og lammet deler av kollektivtrafikken i byer som Rio de Janeiro og São Paulo. 45 millioner personer i over 300 byer deltok i streiken, ifølge brasiliansk LO (CUT).

Streiken var i utgangspunktet ment som en protest mot den omstridte pensjonsreformen som nå er til behandling i nasjonalforsamlingen. Den vil føre til at brasilianere vil måtte jobbe lenger for å tjene opp full pensjon.

Men mange benyttet også anledningen til å protestere mot andre deler av politikken til landets høyreradikale president Jair Bolsonaro.

p

To år har gått siden den forrige generalstreiken i Brasil, og det var på forhånd ventet av frammøtet ville bli særlig stort i nordøst der opposisjonen står sterkt.

Tidligere i år har det vært flere mindre streiker og demonstrasjoner rettet mot Bolsonaro, som overtok som president 1. januar.

I april marsjerte ledere fra over 300 urfolksgrupper til Brasilia for å markere sin misnøye med presidenten, som blant annet har åpnet for økt gruvedrift og landbruk i verdens største regnskog Amazonas.

I mai demonstrerte tusenvis av brasilianere mot Bolsonaro-regjeringens kutt i utdanningsbudsjettet.

Annonse
Annonse