JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Brudd for ansatte ved private sykehjem: – Vi kan ikke la våre medlemmer sakke etter, men det er det NHO legger opp til

Forhandlingene med NHO Service og Handel for ansatte ved private sykehjem endte torsdag ettermiddag i brudd.
Oppgjøret for ansatte ved private sykehjem kan ende i streik.

Oppgjøret for ansatte ved private sykehjem kan ende i streik.

Anna Granqvist (illustrasjon)

redaksjonen@fagbladet.no

Ifølge Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen var avstanden mellom partene så stor at det ikke var noe poeng å fortsette forhandlingene.

Nå er sykehjemmet kommunalt igjen – og det betyr opptil 40.000 kroner i økt årslønn

Vil jevne ut lønnsforskjeller

Et av de springende punktene var et krav om at folk med samme kompetanse og erfaring skal tjene omtrent det samme uavhengig av hvilken tariffavtale de er omfattet av.

Saken fortsetter under bildet.

Forhandlingsleder Anne Green Nilsen og leder i Fagforbundets forhandlingsenhet Tone Faugli mener NHO var ikke villig til å møte dem på vesentlige punkter og at det derfor ikke var noe poeng å fortsette forhandlingene.

Forhandlingsleder Anne Green Nilsen og leder i Fagforbundets forhandlingsenhet Tone Faugli mener NHO var ikke villig til å møte dem på vesentlige punkter og at det derfor ikke var noe poeng å fortsette forhandlingene.

Geirmund Jor

– I dag er det store skiller mellom mange yrkesgrupper i offentlig sektor og de private sykehjemmene. En nyansatt renholder ved et av disse sykehjemmene har en minstelønn på 258.000 i året i full stilling. Det er omtrent 100.000 kroner mindre enn andre renholdere.

– Dette er blant de laveste minstelønnssatsene i det organiserte arbeidslivet, det er til og med lavere enn lønnsnivået i den allmengjorte tariffavtalen, som skal være laveste lønnsnivå for alle renholdere. Vi har altså en tariffavtale som gir rekordlav lønn. Vi må løfte det laveste lønnsnivået for å kunne løfte lønna for alle, både i dette oppgjøret og over tid, sier Green Nilsen til Fagforbundets nettside.

– NHO kan takke seg selv

– NHO var ikke villig til å møte oss på vesentlige punkter. Derfor var det meningsløst å fortsette forhandlingene, fortsetter hun.

Ifølge Green Nilsen kan NHO takke seg selv for den situasjonen som har oppstått.

– De har rotet det hele til da de i fjor bevilget et kraftig lønnshopp i tariffavtalen med Norsk Sykepleierforbund, og nå må vi få det hele i balanse. Vi kan ikke la våre medlemmer sakke etter, men det er det NHO nå legger opp til. Det kan vi selvsagt ikke godta.

– Det vil nok alltid være noen ulikheter mellom de ulike tariffavtalene innen helse- og velferdsbransjen, men vi kan ikke godta en systematisk forskjellsbehandling, slik vi ser her.

Medlemmene på denne avtalen henger også etter på andre bestemmelser som ubekvemstillegg og sosiale goder, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Mekling

Oppgjøret går nå til mekling. Hvis også meklingen ikke fører til et anbefalt resultat kan det bli streik ved de private sykehjemmene.

Dato for mekling er foreløpig ikke fastsatt.

Annonse

Flere saker

Annonse