JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i lønnsforhandlingene mellom Legeforeningen og staten

Det er brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og staten om oppgjøret for fastleger. Legeforeningen mener tilbudet ikke løser fastlegekrisen.
Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie (H)

Vidar Ruud, ANB (arkivfoto)

Staten har tilbudt fastlegene en lønnsvekst på 2,8 prosent. Det er det samme som rammen for oppgjørene i resten av samfunnet i år.

I tillegg har fastlegene fått tilbud om ytterligere 100 millioner kroner, i tillegg til eksisterende rekrutteringstilskudd, som skal kompensere for økte arbeidsoppgaver og bidra til å rekruttere flere fastleger.

– Løser ikke krisen

President Marit Hermansen i Legeforeningen mener tilbudet fra staten ikke er god nok, og tilføyer at arbeidsbelastningen har ført til en rekrutteringskrise.

– Statens tilbud er ikke på langt nær nok til å løse krisen fastlegeordningen er i. Vi ser derfor ingen annen utvei enn å bryte forhandlingene. Situasjonen som nå er skapt, er det et politisk ansvar å rydde opp i, sier Hermansen.

Helsedirektoratets undersøkelse viser at hver fastlege i gjennomsnitt jobber 55,6 timer i uken. Det er én hel arbeidsdag mer i uken enn i 2014 og tilsvarer omtrent 700 årsverk, ifølge Hermansen.

– Det viser tydelig hvor underfinansiert fastlegeordningen er. Det haster med strakstiltak som stopper utviklingen, sier hun.

Dette er lønna i over 300 yrker

«Et svært godt tilbud»

– Det er beklagelig at Legeforeningen velger å bryte forhandlingene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Han sier legene har fått «et svært godt tilbud» som er bedre enn det mange andre grupper har vært fornøyd med.

– Jeg tar på største alvor at mange av fastlegene har et stort arbeidspress. For å redusere arbeidspresset tar vi flere grep. Vi ser blant annet på hvordan vi skal rekruttere flere leger og redusere antall oppgaver, sier Høie.

Legeforeningen organiserer rundt 97 prosent av alle norske leger og har over 30.000 medlemmer.

President Marit Hermansen i Legeforeningen.

President Marit Hermansen i Legeforeningen.

Legeforeningen (pressefoto)

Lønnsøkning på 3,5 prosent for sykepleiere i helseforetakene

Enighet i kommuneoppgjøret: Alle kommuneansatte får et lønnstillegg på minst 5000 kroner

Annonse
Annonse