JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Partimåling januar 2021:

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Bunnotering for Arbeiderpartiet og korona-effekten tilbake for Høyre. Men Jonas Gahr Støre kan trøste seg med at det likevel er et solid rødgrønt flertall.


13.01.2021
19:55
15.01.2021 08:26

helge@lomedia.no

Siden september i 2020 har Arbeiderpartiet ligget stabilt mellom 19 og 22 prosent på målingene som Opinion utfører for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB (Avisenes Nyhetsbyrå).

Denne måneden når Arbeiderpartiet imidlertid bunnen med 19 prosent, en tilbakegang på 2,7 prosent.

Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt noen sinne siden Opinion startet målingene i februar 2007. Arbeiderpartiet har knapt ligget så lavt i oppslutning siden begynnelsen av 1900-tallet. Bare ved to stortingsvalg har partiet fått mindre enn 20 prosent oppslutning – i 1906 (15,9 prosent) og 1924 (18,4 prosent).

Også på begynnelsen av 2000-tallet var oppslutningen så lav på enkelte meningsmålinger.

Kommentar: «Det er blitt så upopulært å være sosialdemokrat»

Mister til gjerdet

Arbeiderpartiet mister hovedsakelig velgere til gjerdet og til Senterpartiet. De som sitter på gjerdet stemte på partiet ved siste valg, men har ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på til høsten.

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre samlet partiets toppkandidater til kick-off sist lørdag, innrømmet han at situasjonen er kjip. Også nestleder Bjørnar Skjæran innrømmer at dette er ingen god måling.

– Men de varierer litt for tiden. Når vi har tapt så mye tillit som vi har, tar det tid å få den tilbake. Derfor har vi en stor jobb å gjøre framover. Likevel viser målingen et klart flertall for en regjering bestående av Ap, Sp og SV. Det er en tydelig marsjorde som vi tar på alvor, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Vi må jobbe hardt for å vise fram den jobben vi gjør for å hjelpe vanlige arbeidsfolk og bedrifter gjennom krisen. Og vise fram vår plan for gjenreisning etter krisen, legger han til.

Bortsett fra den store økningen til Høyre er det politiske bildet imidlertid rimelig stabilt. Det har vært rødgrønt flertall lenge, og det ser ikke ut til å avta. Og vi har plutselig tre store partier i landet – ikke to som før.

Ap og Støre er bekymret: – Det kan være flere hundre tusen nordmenn som får en skikkelig nedtur ved inngangen til sommerferien

Ekstremt lav oppslutning

– Det er virkelig krise for Arbeiderpartiet. Det er utrolig hvordan partiet sliter med mange målinger på rad på et lavt nivå, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til FriFagbevegelse.

– Oppslutningen partiet har nå er ekstremt lav. Ap lå også lavt på begynnelsen av 2000-tallet, men det var etter å ha vært i posisjon. At partiet sliter slik i opposisjon, fremstår som en enda større krise, legger han til.

Bergh mener Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

– Hvis partiet i det hele tatt skal reise seg må det tas utgangspunkt i at partiet har troverdighet på en del saksområder. Partiet må få økt fokus på sine egne kjernesaker og vinne tilbake sine kjernevelgere. Som blant annet er fagforeningsfolk, mener Bergh.

Feriepengene var Monicas «buffer»: – 2021 kommer til å bli vondt. Jeg har knapt jobbet noe. Regningene skal fortsatt betales

LO-lederen: – Jonas er vår kandidat

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen – som er på toppen blant fagforeningsfolkene – mener ingen kan være fornøyd med dette nivået.

– Folk vil ha en annen samfunnsretning. Det har lenge vært helt tydelig. Denne målingen bekrefter det. Det er en reaksjon på at forskjellene vokser med høyreregjeringens politikk, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

– Ingen kan være fornøyd med dette nivået. Ambisjonene er langt større. Vårt mål er at Arbeiderpartiet skal bli det største partiet, og at vi kan bytte ut dagens høyreregjering. Jonas er vår kandidat til å lede en Ap-ledet rødgrønn regjering, sier han til FriFagbevegelse.

Om lederdebatten som har preget media den siste uken, har mannen som etter all sannsynlighet skal lede partiets valgkomité på landsmøte til våren, følgende kommentar:

– Vi står oss nå på å bruke all vår kraft og energi utad. På løsninger for dem som nå står uten jobb i en svært usikker tid, og på forskjellene som øker mellom folk og i landet. Partiets politikk og strategi er ikke noe enkeltpersonforetak. Det er en samlet ledelse som står bak den og som er enstemmig valgt på landsmøtet. Politikken er forankret i både sentralstyret og landsstyret. Vi har derfor et felles ansvar for å løfte oss igjen, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise

– Hyggelig, sier Erna

For sjette måned på rad er Høyre landets største parti, denne gang med en oppslutning på 26,9 prosent. Det er en stor framgang, på 4,0 prosentpoeng.

Fra august til oktober i fjor lå også statsminister Erna Solbergs parti på dette nivået. Korona-effekten er med andre ord tilbake.

Statsminister Erna Solberg synes selv det er hyggelig med gode målinger, men poengterer at det viktigste nå er å håndtere koronasmitten slik at vi kan ta hverdagen tilbake.

– Jeg ser fram til en spennende valgkamp hvor Høyre skal snakke om hvordan vi kan skape flere jobber og gi barna våre en god skole. Nå må de fire partiene (Høyre, Frp, Venstre og KrF, red.anm.) brette opp ermene og finne gode løsninger sammen. Det er fullt mulig med flertall ved valget, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

Tillitsvalgt Djevat: – Alle dette gjelder er nå sjeleglade for å beholde dagpengesatsen. Det innebærer at de kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa

Sp ser 20-tallet på nok en måling

Forrige måned jublet Trygve Slagsvold Vedum får en rekordmåling med positivt fortegn for Senterpartiet, med en oppslutning på 22,1 prosent. I januar går Senterpartiet tilbake med 2,0 prosentpoeng, men det er likevel femte gang siden november 2019 at partiet ser 20-tallet på Opinions målinger.

– Vi har vært veldig tydelig på at vi ønsker et Norge med små forskjeller. Det viktigste er å sørge for at folk har trygghet rundt jobben sin og at folk er i arbeid, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

I tillegg ligger SV fjellstøtt på et høyt nivå – nå tett i ryggen på Fremskrittspartiet, som har en liten tilbakegang.

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Siv Jensen har derfor grunn til bekymring. Fremskrittspartiet mister oppslutning for tredje måling på rad og måles til under 10 prosent – 9,8 %.

Kun halvparten av dem som sier de stemte på partiet i 2017 sier at de ville gjort det samme hvis det var stortingsvalg i morgen. Det er på nivå med lojaliteten til KrF og MDG denne måneden.

Venstre har den klart lavest velgerlojaliteten også denne gang.

Rødt får en viktig opptur og er det eneste av småpartiene som ligger over sperregrensen. Venstre sliter fortsatt på 2-tallet, mens KrF ligger på stedet hvil. Men det er verdt å merke seg at såkalte Andre får et løft med 1,1 prosent. Det kan ha sammenheng med at Sentrum stiller lister ved stortingsvalget til høsten. Valgforsker Johannes Bergh utelukker ikke at den teorien kan stemme.

Jørn Eggum oppsummerer 2020, og ser mot 2021: – Senterpartiet blir ikke større enn Arbeiderpartiet. Det kommer ikke til å skje

13.01.2021
19:55
15.01.2021 08:26



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker