JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussjåfører får ekstraskatt: «Dette her gjør meg ikke bare irritert. Det gjør meg forbanna»

Rett før jul varslet regjeringen at frikort for ansatte i kollektivselskaper skulle skattlegges allerede fra nyttår. Det får bransjerådsleder for buss i Transportarbeiderforbundet, Per Ole Melgård, til å se rødt.
- Dette er et glimrende eksempel på at denne regjeringen tar fra arbeidsfolk for å finansiere skatteletter til de rikeste, sier bransjerådsleder for buss i Transportarbeiderforbundet, Per Ole Melgård.

- Dette er et glimrende eksempel på at denne regjeringen tar fra arbeidsfolk for å finansiere skatteletter til de rikeste, sier bransjerådsleder for buss i Transportarbeiderforbundet, Per Ole Melgård.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

– Dette er enda et glimrende eksempel på hvordan regjeringen og skattleggingsministeren fra Fremskrittspartiet tar fra vanlige folk for å finansiere de rikes skattelettelser, tordner han.

Bussjåfør Kjell Arne og familien hans risikerer 30.000 kroner i ekstraskatt

Fribeløp på 7.000 kroner

Det var rett før jul at regjeringen kom med nyheten om at ansatte i kollektivselskaper som tidligere har vært unntatt regelen om fordelsbeskatning for frikort for seg selv, ektefelle/samboer og barn, fra nyttår får lagt til verdien av frikortet til inntekten. Dermed får blant annet bussjåfører en real skatteskjerpelse ved å ta ut frikort.

Melgård viser til at i Oslo og Akershus er verdien på et frikort drøyt 18.700 kroner i året for voksne. I den nye forskriften fra finansdepartementet står det at det er et fribeløp på 7.000 kroner for rabatter man får gjennom jobben, dersom rabatten er på under 50 prosent av markedsverdien.

– Dette blir mange hundre kroner i ekstra skatt hver måned. Vennlig hilsen Siv, sier han oppgitt.

Utidig innblanding

Melgård reagerer også sterkt på at denne endringen kom så brått på.

– I håndboka fra skattemyndighetene for 2019 står et at fritaket skal videreføres, så dette har kommet så sent at ikke en gang veilederen til lokale ligningsmyndigheter har fått det med seg. Resultatet vil bli at mange vil se seg nødt til å si fra seg frikortet og i stedet benytte privatbil framfor kollektivtransport, og det er vel ikke det man ønsker, spør han retorisk.

Å hente inn inntektstapet som skattleggingen medfører i neste tariffoppgjør, tror han heller ikke vil bli enkelt.

– Siden det blir dyrere å ha frikort og flere vil si fra seg den fordelen, så vil det bli vanskeligere å «bytte inn» frikortet i økt lønn i tariffoppgjøret. Derfor er dette utidig politisk innblanding i tariffestede rettigheter. Dette her gjør meg ikke bare irritert. Det gjør meg forbanna. Denne regjeringen faller arbeidsfolk i ryggen, noe jeg håper folk husker ved neste valg, understreker Melgård.

Dyrere og dyrere

I utgangspunktet var frikortet helt gratis for bussjåfører, men siden innføringen av bussbransjeavtalen i 2008 har frikortet kostet de ansatte stadig mer. Det begynte med 80 kroner i egenandel i 2008. I tariffoppgjøret for snart tre år siden ble det endret til en årlig egenandel på 500 kroner for den ansatte og den ansattes barn, mens egenandel for frikort for samboer eller ektefelle ble satt til 1.000 kroner i året. Da fikk også pensjonister egenandel på frikortene sine, begrenset oppad til 1.500 kroner i året.

For bussjåførene selv, er det imidlertid å reise gratis, dersom de reiser i uniform.

– Jeg vil ikke utelukke at det blir flere reisende i uniformer fremover, men det går jo ikke for resten av familien, sier Per Ole Melgård.

Klarere regler

Til FriFagbevegelse sier kommunikasjonsrådgiver Kristina Storeng i Finansdepartementet at hensikten med endringene om personalrabatter er å gi klarere regler for hvor store fordeler som kan gis skattefritt.

– I tillegg er det mye som tyder på at det i en del bransjer har vært gitt rabatter som går langt utover det reglene var ment for, uten at dette har vært skattlagt, sier Kristina Storeng.

Få daglig nyhetsbrev fra FriFagbevegelse (gratis)

Annonse
Annonse