JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLARE FOR STREIK: De ansatte i Buster Zoo hund og katt på Skøyen er samlet hos HK. De skal bestemme seg for hva de skal gjøre videre i prosessen. Må de streike?

KLARE FOR STREIK: De ansatte i Buster Zoo hund og katt på Skøyen er samlet hos HK. De skal bestemme seg for hva de skal gjøre videre i prosessen. Må de streike?

Ylva Seiff Berge

Tariffavtale i Buster Zoo:

Butikkansatte mener ledelsen kom med trusler for å få dem til å droppe kravet om tariffavtale

De ansatte i Buster Zoo tok kampen for tariffavtale. Her er hele historien.

ylva.seiff.berge@lomedia.no

15. april 2020:

Vårsola speiler seg i den høye glassfasaden til Buster Zoo hund og katt på Skøyen i Oslo. Det er like før stengetid. De ansatte har samlet seg inne i butikken. Om noen minutter skal de stemme over om de vil ha tariffavtale eller ei.

– De har stemt ja til tariff på Majorstua, sier Sonya, hun smiler fra øre til øre og småløper mellom hyllene i butikken mens hun snakker ivrig i telefonen.

Hun får vite at regionlederen i Buster Zoo allerede har reist fra butikken på Majorstua, nå er han på vei til Skøyen. Hvis flertallet her stemmer ja, er bedriften enda et skritt nærmere tariffavtale. Tolv måneder etter at kampen startet, er de ansatte klare for å vise ledelsen at de mener alvor.

• Les også: Ni ting du må vite om tariffavtaler

Sommeren 2019:
Vil ha innflytelse på arbeidsplassen

Våren 2019 begynner de ansatte i Buster Zoo å snakke sammen på tvers av de sju butikkene om hvordan de har det på jobben. Det er rundt 30 ansatte, nesten alle er unge kvinner. De fleste er ekstrahjelper og deltidsansatte.

De oppretter en Facebook-gruppe for å snakke sammen. Det viser seg at flere har dårlige opplevelser med ledelsen. De føler seg ikke sett, og heller ikke at de blir hørt på av ledelsen. Derfor bestemmer de seg for å ta kontakt med HK.

– Da jentene i Buster Zoo tok kontakt med meg, var det fordi de følte på kommunikasjonssvikt mellom de ansatte og ledelsen. De lå på vilkårlige lønnsnivåer, der det var veldig individuelt hva de ansatte tjente. De ville også ha innflytelse på egen arbeidsplass og være med å forme arbeidsplassen, forteller organisasjonsarbeider Julia Sofie Rosseland Hansen i HK region Øst.

Ledelsen i Buster Zoo avviser at de ansatte gikk på ulike lønninger. Se for øvrig egen sak lenger ned for arbeidsgiverens syn på saken.

Organisering i butikkene

I hovedavtalen mellom HK og Virke står det at minst 10 prosent av arbeidstakerne i en bedrift må være organisert for å kunne kreve tariffavtale. Da de ansatte i Buster Zoo først tok kontakt med Handel og Kontor, var bare et fåtall organisert. Etter det første møtet i august bestemte de ansatte seg for at tariffavtale var veien å gå, og de begynte å jobbe med å organisere flere.

Det tok ikke lang tid før nesten alle på arbeidsplassen var medlemmer i HK. Både heltidsansatte, deltidsansatte og ekstrahjelper.

– I Buster Zoo organiserer de seg for å få rettigheter. Det viser seg å være den beste måten å få kollegaer til å forstå viktigheten av å være organisert, sier Fawsi Adam, leder i HK region Øst. Han har vært en av dem som har fulgt de unge medlemmenes kamp for sine rettigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STØTTE: HKs regionleder Fawsi Adem har fulgt HK-medlemmenes kamp for tariffavtale tett.

STØTTE: HKs regionleder Fawsi Adem har fulgt HK-medlemmenes kamp for tariffavtale tett.

Ylva Seiff Berge

25. oktober 2019:

Sammensveisa gjeng

25. oktober 2019 sender HK krav om tariffavtale til Buster Zoo.

– Vi har blitt en veldig sammensveisa gjeng på jobben. Vi er ikke så veldig mange, så vi blir veldig nære hverandre. Når man hører at noen ikke har det bra på jobb og at det bare blir verre, var det på tide å gjøre noe, sier Sonya Mahrra, butikksjef i Buster Zoo hund og katt på Skøyen.

– Når man er ung er det lettere å bli utnyttet. Man vet ikke hvilke rettigheter man har og heller ikke hva som er poenget med en fagforening. Derfor har det vært viktig for oss som butikksjefer å informere våre ansatte om hvorfor de burde være organisert og hvordan det kan gjøre hverdagen vår bedre, sier hun.

3. mars 2020:
«Avhørt» av ledelsen

129 dager senere. Det er tirsdag den 3. mars 2020. HK har purret flere ganger på Buster Zoo om kravet om tariffavtale, men har ikke fått svar. De ansatte i Buster Zoo derimot, har fått høre mye fra sine ledere. Ledelsen tror at de ansatte blir presset inn i en avtale av HK og egentlig ikke vil ha tariff i butikkene sine, forteller de ansatte til HK-Nytt.

De forteller at lederne har holdt flere butikkansatte igjen etter stengetid for å «avhøre» dem om situasjonen, med spørsmål om hvem som har startet dette, hvem som er med på det, og beskjed om konsekvensene det vil få for de ansatte hvis de velger å gjennomføre kampen for tariff­avtale.

Ledelsen kommer med det de ansatte opplever som trusler for å prøve å få dem til å droppe kravet og la kampen for tariffavtalen ligge. De lover å gjøre hverdagen verre hvis de ikke gir opp kravet sitt – at det rett og slett kommer til å bli kjipt å gå på jobben. Om de dropper avtalen vil hverdagen bli bedre. Ledelsen lover å nærmest matche tariffavtalens bestemmelser om lønn og arbeidstid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVSTEMNING: De ansatte i Buster Zoo har møte med HK 3. mars. Nå skal de bestemme seg for hvordan de skal legge opp en eventuell streik hvis meklingsmøtet ikke fører fram.

AVSTEMNING: De ansatte i Buster Zoo har møte med HK 3. mars. Nå skal de bestemme seg for hvordan de skal legge opp en eventuell streik hvis meklingsmøtet ikke fører fram.

Ylva Seiff Berge

Pizza etter stengetid

Ute er det mørkt og kaldt. Klokka nærmer seg 20, og ansatte fra alle butikkene har reist inn til HKs regionkontor i Oslo sentrum for å diskutere hva de skal gjøre videre. HK har gitt opp å få svar fra Buster Zoo. Derfor skal bedriften og HK møtes til mekling den 19. mars. Blir det ikke enighet her, er streik eneste utvei.

– Jeg tror ikke sjefen vår unner oss en streik for å si det sånn. Sjefen sier at dette må vi jo ordne. Samtidig fikk ledelsen sjokk da HK meldte at de sikter mot streik, forteller Sonya Mahrra, Silje Karlsen og Nora Kildebo. De har blitt oppnevnt til å være en del av streikerådet.

På møtet med HK diskuterer de hvilke butikker de burde ta ut i streik først og sist, og hvordan de skal gå fram videre. Stemningen løfter seg rundt bordet når de får høre at de har støtte i ryggen fra andre organiserte, og at det vil bli organisert en fanemarkering ved en streik. Jentene er klare til kamp.

12. mars 2020:

Norge går inn i krisetilstander

Så skjer det ingen har forventet. Norge slår pandemi-alarm. Regjeringen iverksetter de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Norges befolkning oppfordres til å bli hjemme og unngå unødvendige turer ut av huset eller større ansamlinger av mennesker.

Hva skal de ansatte i Buster Zoo gjøre nå?

19. mars 2020:

Meklingen blir brutt

Møtet holdes den 19. mars klokka 16 som planlagt. Til vanlig blir meklingsmøter holdt i Riksmeklerens lokaler, men denne gangen blir det holdt på nett, på grunn av korona. Det tar ikke lang tid før meklingen blir brutt, som det heter. Buster Zoo-ledelsen vil ikke skrive under på tariffavtalen med HK.

– Jeg opplevde at arbeidsgiveren ikke helt hadde forstått hva en tariffavtale er. De hadde en mistro til at vi hadde medlemmene i ryggen. Det synes jeg var merkelig, sier HKs regionleder Fawsi Adem.

De ansatte gjør seg klare til å ta fram de gule vestene og vise kundene sine hvordan forholdene virkelig er på jobb. De tror de kommer til å få mye støtte, de vet at kundene er glade i butikken og de ansatte. Men kan de egentlig streike under en pandemi?

4. april 2020:
Kan vi streike nå?

Drøye to uker etter meklingsmøtet skal de ansatte møtes igjen for å diskutere hva de skal gjøre videre. Hvordan skal de kunne stå på kravene sine mens Norge er i unntakstilstand? Kan de streike? Må de vente?

På grunn av pandemien må HK og medlemmene tenke nytt. Ikke kan de møtes som før heller.

Linken til nettmøtet blir sendt ut, og én etter én logger seg inn i det virtuelle møtet.

De bestemmer seg for å prøve en siste mulighet før de går ut i streik. De ansatte blir enige om å ha allmøte med ledelsen i hver butikk. Det er nå det gjelder. Det er nå de vil finne ut om de klarer å stå sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NETTMØTE: På grunn av koronaviruset måtte de ansatte på Buster Zoo møte hverandre på nett for å diskutere neste steg i prosessen. Skal de gå til streik? Kan de gå til streik nå?

NETTMØTE: På grunn av koronaviruset måtte de ansatte på Buster Zoo møte hverandre på nett for å diskutere neste steg i prosessen. Skal de gå til streik? Kan de gå til streik nå?

Ylva Seiff Berge

15. april 2020:
Meklingsmøte lokalt i butikkene

Tilbake i butikken på Skøyen den 15. april har regionsjefen i Buster Zoo ankommet. De ansatte setter seg på svarte stoler satt opp i en halvsirkel midt i butikklokalet. Foran dem sitter regionsjefen med datamaskinen og PowerPoint-presentasjonen åpen. Han legger fram positive og negative sider ved å få tariffavtale. Er dette noe de egentlig vil?

Møtet varer i litt under en time. HK-Nytt får være med. De ansatte retter på de tingene regionsjefen sier som de mener er feil. Samtidig kommer han med løfter om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår hvis de dropper avtalen. Regionsjefen prøver å overbevise de ansatte om at det er bedre å forsette uten tariffavtale. Så er det håndsopprekking.

Nesten alle de ansatte i butikken stemmer ja til tariffavtale. De har klart det. Skøyen er den tredje av sju butikker som har stemt ja. Nå kan de puste lettet ut.

– Det var egentlig ikke noe poeng i å ha en presentasjon for oss om fordeler og ulemper med tariff. Vi var klare på hva vi ville før møtet, og det har vi vært hele veien, sier Sonya Mahrra.

Kortvarig lykke

Tre jenter står igjen i butikken etter at de andre har gått. Stemningen er god. De er lettet. Alt gikk den veien de håpet, de hadde flertallet bak seg.

– Jeg er kjempeglad, det er deilig at det er over. Nå er det bare de siste forhandlingene som står igjen, sier Sonya. De to andre jentene nikker.

Det har tatt nesten ett år fra de begynte å organisere seg til der de står nå. Nå er tariffavtalen så godt som i boks. En etter en av butikkene har fått flertall i avstemningene. Det er bestemt. De skal få tariffavtale.

HK får melding om at butikkjeden har meldt seg inn i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STREIKERÅD: Sonya Mahrra, Silje Karlsen og Nora Kildebo var utnevnt til streikeråd. De slapp å trekke i streikevester.

STREIKERÅD: Sonya Mahrra, Silje Karlsen og Nora Kildebo var utnevnt til streikeråd. De slapp å trekke i streikevester.

Ylva Seiff Berge

17. april:
Virke kommer på banen

– Når de går inn i Virke, er det nye spilleregler som tar over. Det første kravet om tariffavtale var rettet mot bedriften. Nå må vi sende kravet til arbeidsgiverorganisasjonen, forklarer Julia Hansen i HK.

At arbeidsgiveren meldte seg inn i Virke er det beste som kunne skjedd, mener hun. Nå vil det bli en ryddig prosess fram til tariffavtalene undertegnes. Det gjenstår bare formaliteter før alle avtaler er i boks.

Jentene er likevel skuffet. De har kjempet i mange måneder og håpet at avstemningen skulle være det siste kapittelet i historien. Nå håper de at tariffavtalene kommer på plass så fort som mulig, så de ikke må vente ennå lenger med å få de rettighetene de har ønsket seg.

– Avtalene kommer til å ordne seg, men det har vært en lang kamp og vi begynner å bli slitne. Nå må vi bare vente, sier Sonya.

Heldigvis har ungjentene god trening i det.

Buster Zoo:

– Har alltid gjort det vi kan for våre ansatte

Buster Zoo-ledelsen savner fortsatt informasjon om hvilke problemer de ansatte faktisk har opplevd.

Nan Bente Berge Braaten, eier av Buster Zoo, har lest igjennom artikkelen og reagerer på flere av påstandene. Braaten understreker at ledelsen alltid har vært opptatt av at de ansatte skal ha det bra på jobb, og at de selvfølgelig skulle få tariffavtale om de ønsket det.

Hos Riksmekleren den 19. mars ble de ikke enige. «På dette tidspunktet har de ikke bekreftet ovenfor oss at de ønsker det, og vi ønsket en bekreftelse fra dem før vi eventuelt skulle underskrive en tariffavtale» skriver Braaten i en epost til HK-Nytt – og legger til at de meddelte i meklingsmøtet at de ville melde seg inn i Virke.

Selv om tariffavtale ikke er implementert i alle butikkene ennå, har de allerede startet jobben med dette.

«Selvfølgelig ønsker vi jo å ordne i denne situasjonen, det har vi forsøkt siden august. Men som sagt tidligere, vi vet fortsatt ikke hva som er problemet» skriver Buster Zoo.

Braaten bekrefter at slik de ser det vil hverdagen bli vanskeligere for alle med tariffavtale, og de har sagt at de kan matche tariffavtalenes lønnstrinn.

«Til nå har våre ansatte fått jobbe slik det passer dem best, men nå vil vi måtte passe på at de ikke jobber mer enn kontrakten tilsier, og må passe på at de ikke utløser UB-tillegg, en utgift bedriften dessverre ikke har råd til», skriver hun.

Buster Zoo legger vekt på at de aldri har blitt kontaktet av HK, de har fått et krav om tariffavtale, uten innbydelse til dialog, som de ønsker å ha med sine ansatte.

Braaten kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av allmøtet.

«Det var ledelsen som innkalte til allmøte i hver butikk, da vi ønsket å informere alle om både ulemper og fordeler ved en tariffavtale, samt holde en avstemming for hver butikk».

Braaten understreker at det har aldri vært deres intensjon å utnytte noen. De har heller ikke følt på at noen mener de blir utnyttet, og understreker at de fortsatt savner svar på hva slags forhold på jobben de ansatte ikke er fornøyd med.

Butikkeieren avviser at de har«avhørt» de ansatte.

«Vi har snakket med butikklederne hver for seg, i arbeidstiden, vi har sendt mail, og vi har hatt et felles butikkledermøte, etter åpningstid. Av de andre ansatte har vi bare snakket med to, i arbeidstiden, ingen medarbeidere har blitt holdt igjen etter», skriver Braaten.