JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ordførerlønn i Vestre Toten i Oppland:

Da ordføreren ba om lavere lønn, protesterte kollegaene. Nå har de funnet en løsning

Det første Stian Olafsen (Ap) gjorde som ny ordfører, var å be om lavere lønn. Men det fikk han ikke. Kommunestyret fryktet konsekvensene.
Han fikk først nei fra formannskapet. Nå får Stian Olafsen lov til å gå ned i lønn.

Han fikk først nei fra formannskapet. Nå får Stian Olafsen lov til å gå ned i lønn.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det har vært en litt mer turbulent høst enn ventet for den unge ordføreren i Vestre Toten kommune i Oppland. Det tok en stund før det ble hundre prosent avklart at Stian Olafsen (26) ble ordfører. Det var MDG som til syvende og sist valgte rød side, mens Senterpartiet valgte blå side.

p

Så ble han reddet av en utbryter fra Høyre da det skulle stemmes over kjøkken- og vaskerisak for omsorgstjenesten.

– Lite gjennomtenkt

Så var det ordfører-lønna, da. Stian Olafsen (26) ville senke ordførerlønna med 50.000 kroner og bruke mer penger på kultur i eldreomsorgen. Da ville han lande på 900.000 kroner i året i hele ordførerperioden.

Men det syntes kollegaene var lite gjennomtenkt.

Godtgjørelsen til de andre politikerne regnes nemlig i prosent av ordførerens godtgjørelse. Dermed ville samtlige godtgjørelser bli mindre hvis ordføreren gikk ned i lønn.

p

Nå er problemet løst. Når budsjettet i kommunen vedtas på torsdag, får ordføreren sin lønnsreduksjon. Og de andre politikerne beholder dagens godtgjørelse gjennom en ny beregningsmåte. Politikerne i formannskapet beholder seks prosent av 950.000 i møtegodtgjørelse.

– Så da er alle fornøyd, sier Stian Olafsen til FriFagbevegelse.

Han synes det er veldig greit å gå ned i lønn.

– Vi må sette en stopper for utviklingen med stadig høyere politikerlønninger. Nå sier vi stopp ved 900.000 kroner, så får vi prøve å finne en moderat lønnsøkning om fire år. Det er en stor nok skjevhet mellom lønna til arbeidsfolk og politikere som det er. Når kommunen må kutte andre steder må også ordføreren ta sitt, sier Stian Olafsen.

Om sin nye ordførertilværelse sier han at det er hektisk, men veldig spennende. Og stort.

– Jeg trives i rollen, sier han.

De 50.000 kronene han frasier seg skal gå til kulturtilbud for eldre i kommunen.

Mangler gølvet

Stian Olafsen fikk stor oppmerksomhet i valgkampen, med et utspill om at det trengs flere politikere som har jobbet «på gølvet». Og at akademikere i for stor grad preger partiet.

– Det var arbeidslivspolitikken som gjorde at jeg engasjerte meg i politikken. Da jeg tok over som leder for Vestre Toten Arbeiderparti, var mye av samarbeidet med fagbevegelsen brutt. Vi hadde ingen faste møter, og nesten ikke noe samarbeid. Det var ikke et arbeiderparti slik jeg ser for meg at det skal være, sa han til FriFagbevegelse før valget.

p

I sin kronikk, som første gang sto hos NRK, skrev han at «sosialdemokratiet gjennom historien har fostret opp markante, tydelige og viljesterke lederskikkelser som har vært kompromissløse på arbeidsfolks vegne».

– Slik har Arbeiderpartiet befestet sin posisjon som det soleklare førstevalget for kvinner og menn på «gølvet». Dessverre viser trenden at denne rekrutteringen har stoppet opp. Arbeidsfolk har mistet den politiske veiviseren som de en gang hadde i Arbeiderpartiet. Klarer ikke Arbeiderpartiet snart å dyrke fram nye helter med et bål av vilje, et språk formet ute på arbeidsplassene og som er organisasjonsbyggere av rang, vil det være slutten på det partiet vi alle kjenner, og som vi virkelig trenger, la han til.

Annonse
Annonse