JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De sier nei takk til skattelette: Pensjonistforbundet vil heller gi mer til minstepensjonistene

Pensjonistene mente de kom med et godt og solidarisk forslag da de gjestet Stortinget. Responsen uteble.
Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

I forslaget til statsbudsjett ble pensjonistene tilgodesett med en liten skattenedgang. Men nå ber Pensjonistforbundet om at pengene omdisponeres til dem som trenger det mest.

– Vi sier ikke at vi skal ha mer skatt. Men vi sier heller ikke at vi skal betale mindre skatt, sier Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet til FriFagbevegelse.no.

Økonom avlyser eldrebølgen

Ga beskjed – responsen uteble

Statsbudsjettet er lagt fram, og delegasjon etter delegasjon strømmer til Stortinget for å fortelle hva de mener om statsbudsjettet. Det er åpen høring i komiteene.

Pensjonistforbundet gjestet både finanskomiteen, helse- og omsorgskomiteen og arbeids- og sosialkomiteen tirsdag.

Der ga de klar beskjed.

– Pengene må omdisponeres og brukes der de merkes, fremfor å bli smurt tynt utover. Den foreslåtte skatteletten utgjør en reduksjon i inntektsskatten på i underkant av 100 kroner, var budskapet til lederen i Pensjonistforbundet, den tidligere fagforeningskjempen Jan Davidsen.

– De vel 4,2 milliardene som regjeringen foreslår i redusert skatt bør heller blant annet brukes til å sikre et økonomisk løft for minstepensjonistene, la han til.

Minstepensjonistene får ikke skattelette

For minstepensjonistene, som har så lite å rutte med at de ikke betaler skatt, vil skatteletten utgjøre null kroner. De er nemlig unntatt skatt ved lov.

Responsen uteble. Fagforeningsveteran Jan Davidsen fikk ingen spørsmål fra politikerne. Det overrasket generalsekretær Harald Olimb Norman.

– Vi fikk null respons. Ingen spørsmål. Vi synes det er veldig skuffende, sier Norman til FriFagbevegelse.no

Trygdeoppgjøret: – Vi forlanger å bli behandlet som voksne folk!

14 500 kroner

Framfor skattelette ønsker Pensjonistforbundet et løft for minstepensjonistene på 14 500 kroner i året, slik at denne gruppen kommer opp på det som kan karakteriseres som en anstendig pensjon.

Det vil utgjøre 823 millioner av de totalt 4,2 milliardene som er foreslått bevilget til skattelette.

Videre ønsker Pensjonistforbundet å gjeninnføre forhandlingsrett i trygdeoppgjøret innenfor en ramme på linje med lønnsveksten. Forslaget anslås å koste omlag 1,7 milliarder i 2019.

Opplæring for analoge

200 000 av dagens pensjonister er analoge. 400 000 er ikke digitale nok til å kunne benytte seg av de digitale tjenestene som finnes. For å sikre at alle henger med ønsker Pensjonistforbundet at det bevilges 30 millioner kroner over statsbudsjettet til digital opplæring.

– Det brukes store beløp på digitalisering i Norge, men settes av bare to kroner per pensjonist til opplæring av eldre, poengterer Norman.

Ove (72) har tapt tusenvis i pensjon på å jobbe etter at han ble 67. Nå har han ikke råd til å slutte

Annonse
Annonse