JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

Derfor er det strid om stortingsvalgslista til SV i Oslo

SV-nominasjonen i Oslo kan bli en thriller. Bak partitopp Kari Elisabeth Kaski hersker det nemlig stor uenighet.
Tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland kjemper om plass på Stortinget fra Oslo

Tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland kjemper om plass på Stortinget fra Oslo

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Nominasjonskomiteen i Oslo SV er delt i sin innstilling. Flertallet på fire av seks medlemmer vil følge prinsippet om annenhver kvinne og mann på lista.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er soleklar toppkandidat. Petter Eide mister dermed plassen på Stortinget til tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland (26), ifølge innstillingen.

Bryter normal rekkefølge

Eide har etter det FriFagbevegelse erfarer på ingen måte gitt opp kampen om en plass på lista, men må i så tilfelle ta opp kampen med nevnte Unneland.

Samtidig vil et mindretall på to av seks i komiteen bryte opp den normale rekkefølgen med å nominere Marian Hussein på andreplass og Unneland på tredje.

Mandatet til nominasjonskomiteen sier at det skal være annenhver kvinne og mann på lista. Men senest ved valget til bystyret i Oslo ble prinsippet fraveket, og Marianne Borgen og Sunniva Holmås Eidsvoll fikk de to øverste plassene. Det samme skjedde under nominasjonen for fire år siden.

Mye tyder på, blant annet i forhold til tilbakemeldinger, at Marian Hussein vil stikke av med andreplassen på lista, mens Andreas Sjalg Unneland og Petter Eide må gjøre opp om tredjeplassen.

En sterk fagbevegelse

Andreas Sjalg Unneland (26) gir seg ikke uten kamp. Den tidligere SU-lederen har jobbet særlig med tema tilknyttet ungdom i arbeidslivet.

Les også: Bare hver fjerde ungdom er fagorganisert: – Kjempeutfordring, sier ungdomspolitiker

– Min generasjon er nødt til å forstå at vi har bygget samfunnet på skuldrene til fagbevegelsen, sier han til FriFagbevegelse.

Han vil slå et slag for en sterk fagbevegelse.

– Noe av det viktigste jeg lærte da jeg ble engasjert i SU, var at kampen som kjempes daglig for rettferdig lønn og arbeidsvilkår på arbeidsplassene henger sammen med fordeling og ulikhet i samfunn, sier han.

– Dette læres det knapt noe om i skolen. Det er urovekkende at vi går 13 år på skole uten å lære noe om lovene som skal beskytte oss de neste 50 årene. Vi trenger en skole som forbereder oss på arbeidslivet, mener Unneland.

Han legger til at det eneste som kan snu de økende forskjellene er en sterk fagbevegelse og et politisk skifte i Norge.

En del av trioen på topp

Andreas kommer opprinnelig fra Sotra på Vestlandet, men har bodd de tre siste årene i Oslo. Han sier det ikke var aktuelt å stille til en plass på noen liste andre steder.

– Jeg skjønte raskt at dette er en by det er lett å bli glad i – og ikke bare fordi ordføreren er SV-er. De grønne lungene, levende bydelene, marka og det store mangfoldet gjør Oslo til et sted jeg er stolt over å kalle hjem.

Les også: Denne mannen er spesielt glad for at Greta Thunbergs skolestreik fikk ungdommen ut i gatene

Unneland er både stolt og inspirert av at personer i dette miljøet heier på ham og vil ha ham med videre i arbeidet.

– Det er stas at en enstemmig nominasjonskomité ønsker meg som en del av trioen på topp, selv om de er litt uenige om rekkefølgen, sier Unneland, motivert til å være en del av denne trioen sammen med Marian Hussein og Kari Elisabeth Kaski uansett hva rekkefølgen blir.

Saken fortsetter under bildet.

Marian Hussein kjemper om plass på Stortinget for SV.

Marian Hussein kjemper om plass på Stortinget for SV.

Øystein Windstad

Sosialarbeider

Marian Hussein er vararepresentant til Stortinget i dag, og i juni 2019 ble hun første norsksomalier på Stortinget – den første med hijab.

Av politisk erfaring har hun vært folkevalgt i bydelsutvalget i Gamle Oslo i perioden 2015-2019. I tillegg har hun vært medlem av sentralstyret til SV siden 2017, og ledet partiets inkluderingspolitiske utvalg.

Hun er utdannet vernepleier.

– Jeg vil på Stortinget fordi jeg vil kjempe for mindre økonomisk ulikhet, være en tydelig antirasistisk stemme og ta kampen mot rasisme og diskriminering. Jeg vil støtte mine kollegaer i velferdsstatens førstelinje, de som jobber som vernepleiere, renholdere, på NAV, i barnevernet og barnehagene, sier Marian Hussein til FriFagbevegelse.

– Jeg vil også kjempe for kvinnene som ikke får faste jobber, men kun vikarkontrakter. For barn i flykningsleire og de som ikke får bli gjenforent med sin familie fordi de har for lav inntekt, legger hun til.

SV har store muligheter for å få inn to faste representanter fra Oslo – og kan til og med kjempe om et tredje mandat.

To forbundsledere i LO har fått plass på listeforslaget. Stina Hassel representerer Fagforbundet, Hans Ole Rian, leder i Creo, på 10. plass og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, på 18. plass. Nominasjonsmøtet i Oslo SV avholdes 30 november.

Annonse
Annonse