JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes:

Derfor mener SV at krisepakken fra regjeringen er dårlig nytt for permitterte

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener verken regjeringens krisepakke eller enigheten med Frp er godt nytt for de med lavest inntekt.
SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener krisepakken som ble forhandlet fram med Frp ikke er noe å juble over for de med lavest inntekt.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener krisepakken som ble forhandlet fram med Frp ikke er noe å juble over for de med lavest inntekt.

Marius Nyheim Kristoffersen / SV (pressefoto)

helge@lomedia.no

– De som sitter godt i det kommer veldig godt ut av denne krisepakka. De kan fortsatt tjene penger. For dem som er permittert og avhengig av dagpenger, er dette dårlig nytt, mener SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– De som har minst fra før rammes hardest. Folk som kjenner denne krisen hardest på kroppen fra før skal virkelig få kjenne tapet av jobben sin når regningene skal betales, sier han til FriFagbevegelse.

Permitteringsreglene: Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene

Vesentligheter mangler

Regjeringen la 10. november fram en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, omtalt som ny krisepakke. I tillegg til krisepakke for næringer, ble det blant annet lagt fram forslag når det gjelder dagpenger og forlenging av koronatiltak.

Regjeringen foreslo å forlenge den økte satsen på dagpenger (80 % av 3G) fram til 31. mars, og videreføring av rett til sykepenger i den midlertidige koronaforskriften. Det mener Torgeir Knag Fylkesnes er bra.

Men han mener helt vesentlige ting fortsatt mangler etter at det ble enighet mellom regjeringen og Frp om krisepakken for tre dager siden:

* Ingen forlengelse av maksimal dagpengeperiode (som nå er 52 uker) eller forlengelse av perioden en kan være på AAP uten å bli kastet ut av ordningen.

* Ingen videreføring av redusert krav til tapt arbeidstid og redusert krav til minsteinntekt fra 1,5 G til 0,75 G for å få dagpenger. Det siste ble stanset 1. november.

Regjeringen sier nei til LOs krav om feriepenger for permitterte og arbeidsledige

– Dette kommer i tillegg til at arbeidsledige må klare seg uten feriepenger neste sommer, om de skulle være så heldig å komme i arbeid innen den tid, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

Ledigheten øker

Senest tirsdag ble det kjent at det nå er registrert 194.600 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Dette er 6.000 flere arbeidssøkere enn i forrige uke. Altså bare på en uke. Samtidig er over halvparten av disse registrert helt ledige.

Manglende som Fylkesnes trekker fram er rett og slett en krise for de det gjelder.

– Krisen vi er inne i nå, blir bare dypere og dypere for dem som er helt avhengig av dagpenger. Når man da ikke viderefører den ordningen vi hadde, er det en krise for veldig mange arbeidsfolk, mener Fylkesnes.

– Vi står midt i en pandemi hvor byer og lokalsamfunn stenges ned, og det strømmer på med nye permitteringer. Da er det skandaløst å ikke forlenge flere av de sosiale krisetiltakene som Stortinget fikk på plass i vår, mener SV-nestlederen.

– Det som skjer er rett og slett urovekkende. Pakken tar i en altfor liten grad vare på folk. Regjeringen og Frp er for opptatt av å redde bedriftene at de glemmer arbeidsplasser og folks inntekt, mener han.

Det faktum at det ikke stilles krav til å unngå oppsigelser eller utbytte for å få krisestøtte, mener han er et bevis på det. Våre naboer i Danmark stiller slike krav, påpeker SV-nestlederen.

• Ekspertråd: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien

– Vi følger med

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H) mener det nødvendigvis ikke er et gode å kunne være permittert lenge, og mener man i større grad må vurdere og ikke minst diskutere, konsekvensene for dem som går permittert.

Han understreker at arbeidsgivers fritak for lønnsplikt under permittering ble utvidet i høst, slik at permitterte nå kan motta dagpenger under permittering i inntil 52 uker innenfor en 18-månedersperiode.

– Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at vi vurderer ordninger og tiltak basert på utviklingen i smittesituasjonen og hvilke følger det får for arbeidsmarkedet. I avtalen med Frp er det gode tiltak som skal bidra til å sikre både arbeidsplasser og inntekt for den enkelte: Blant annet er inntektssikringsordningen for lærlinger videreført ut mars 2021, og kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere er avtalt videreført ut februar, sier Vegard Einan.

Solberg presset på feriepenger for permitterte

– Da krisen toppet seg i vår var det viktig for regjeringen at Nav prioriterte ressurser til å behandle søknader om dagpenger og ytelser. Stønadsperioden for mottakere av AAP ble forlenget fordi mange aktiviteter, og dermed framdrift ble satt på vent. Forlengelse av stønadsperiodene for AAP ble opphevet fra 1. november 2020. Begrunnelsen for avviklingen var blant annet at kapasiteten i Nav nærmet seg normalsituasjon, påpeker han.

– De som kom inn i ordningen med lavere krav til inntekt og arbeidstidsreduksjon, er fortsatt inne. Endringen fra 1. november gjelder nye tilfeller, påpeker han.

Annonse
Annonse